У справі Луценко проходять швидкі допити і неважливі свідки

18.01.2012. О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані шістдесят сім із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Попереднє судове засідання 17 січня 2012 року відзначилося клопотанням захисту про відвід головуючого судді С.Вовка та допитом восьми свідків за 9 годин засідання.
 
Адвокат Олексій Баганець впевнений, що суддя С. Вовк не дотримується принципів рівності і змагальності сторін у процесі та грубо порушив право на справедливий суд. Адвокат також нагадав, що проти судді Вовка було порушено кілька кримінальних справ. Тому суддя, на думку захисту, повністю залежить від прокуратури і сподіватися на виправдувальний вирок захисникам екс-міністра не доводиться. Однак колегія суддів залишила клопотання адвоката О.Баганця без задоволення.
 
Юрій Луценко зробив заяву, в якій, зокрема, наголосив: «Службові особи Генпрокуратури, зокрема, слідчий Сергій Войченко, грубо порушили закон в ході розголошення матеріалів оперативно-розшукової справи, що призвело до нанесення шкоди інтересам громадян». Суд на місці прийняв рішення направити заяву до Генпрокуратури.
 
Свідок Юрій Чумаченко, який працював в Державному казначействі України на посаді директора Департаменту обслуговування кошторисів головних розпорядників коштів та інших клієнтів, заявив, що урочисті заходи в Палаці «Україна» з нагоди Дня міліції проходили як урочисті засідання за участю президента, прем’єр-міністра та інших офіційних осіб. Ці заходи не суперечили постанові Кабміну № 943. Всі документи, договори відповідали вимогам законодавства, витрачання бюджетних коштів відбувалося згідно кодам економічної класифікації видатків, порушень виявлено не було.
 
Свідок Олександр Ембулатов, екс-заступник Міністра внутрішніх справ, підписував документи щодо оренди Палацу «Україна» для проведення урочистих заходів з нагоди Дня міліції. За словами свідка, фінансові видатки із бюджетних коштів проводилися лише на оренду зали в Палаці «Україна» у відповідності кодам економічної класифікації видатків, інші видатки не проводилися. Указ президента про щорічне відзначення Дня міліції – обов’язковий до виконання, і в 2009 році він не був скасований, тож діяв.
 
Свідок Микола Легенький, заступник начальника Департаменту кадрового забезпечення МВС, повідомив, що попередньою підготовкою планів урочистих заходів щодо відзначення Дня міліції займалися Департамент кадрового забезпечення та Управління соціально-гуманітарної роботи, яке він очолював. Проведення таких заходів, за словами свідка, відбувалося на виконання Указу Президента від 1993 року, а у зв’язку із дією Постанови Кабміну № 943 було відмінено офіційний прийом та святковий феєрверк.
 
Свідок М.Легенький також заявив, що під час допиту у Генпрокуратурі були натяки на тиск з боку слідчого Войченка. «Я лише процитую близько до тексту: «Вот я не понимаю, почему Вы так защищаете Луценко. Мне же тоже надо думать, как по Вас вынести 6 пункт 2», - сказав мені слідчий Войченко на допиті. Додамо, що «6 п.2», це ст. 6, ч.2 КПК України «обставини, що виключають провадження в кримінальній справі за відсутністю в діянні складу злочину».
 
Свідок Людмила Кулік, яка працювала на посаді заступника голови Печерської районної державної адміністрації м. Києва, повідомила, що візувала проект розпорядження про виділення квартири Л.Приступлюку. «Я перевіряла, чи відповідає проект розпорядження інструкції діловодства, чи завізований він всіма посадовими особами та чи відповідає він нормативно-правовим актам... Це розпорядження я жодним чином не виділяла серед інших документів», - підкреслила свідок.
 
Свідок Олександр Лихолат, який працював на посаді заступника директора Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС, повідомив, що підписував платіжне доручення на перерахування коштів Палацу «Україна» за надані послуги. За словами свідка, «підставою для оплати був договір із Палацом «Україна» та акт виконаних робіт». Документи щодо відзначення Дня міліції візувалися юристами, господарським управлінням, Департаментами кадрового та ресурсного забезпечення. Він також зазначив, що екс-міністр Луценко особисто ніяких платіжних доручень не підписував.
 
Свідок Михайло Цимбалюк, провідний спеціаліст квартирного сектору Господарського департаменту МВС, повідомив, що у Резервному фонді була резервна однокімнатна квартира. Згідно статті Житлового кодексу, Л.Приступлюк як особа, яка була переведена з іншого регіону, мав право на отримання позачергового житла. Центральна житлова комісія, яку очолював В.Шелудько, прийняла позитивне рішення на користь виділення житла Л.Приступлюку. Оформлені матеріали були передані до Печерської райдержадміністрації, яка згодом своїм рішенням затвердила рішення ЦЖК МВС. «Ця квартира була в резерві два роки. Якби хтось на неї претендував, вона б у резерві не була. Ті, хто стояв у черзі, чекали двох- та трьохкімнатні квартири», - наголосив свідок. «Якби були при цьому якісь порушення, то Печерська райдержадміністрація ніколи в житті, знаючи начальника житлового відділу, не розглянула б це питання», - наголосив Михайло Цимбалюк.
 
На вимогу прокурорів були зачитані покази свідка на досудовому слідстві. Свідок заявив, що дійсними вважає покази, які були дані на судовому засіданні. Тобто, свідок М.Цимбалюк відмовився від показів, які були внесені у протокол на досудовому слідстві.
 
Свідок Олександр Гаєвський, помічник міністра внутрішніх справ, працює у приймальні міністра, зазначив, що знає про те, що Приступлюк супроводжував міністра у відрядженнях, по місту, знає також, що був в одному з оперативних управлінь. Він зазначив, що між Луценком та Приступлюком були лише «службові відносини».
 
Свідок Володимир Бабанюк, який з 2000 року перебуває на квартирному обліку у Господарському управлінні МВС України по списку позачерговиків як учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, заявив, що «не мав скарг до Луценка. Я взагалі не маю жодних претензій до міністра Луценка». Свідок також заявив, що досі не отримав квартиру в МВС, хоча стоїть в черзі позачерговиків як чорнобилець.
 
9:20 Невтомні судді продовжили допити свідків
 
Колегія суддів продовжила допити викликаних на сьогодні свідків.
 
Допитується 68-й свідок у справі – Сергій Кірин. Він навчався у Автотранспортному технікумі Рівненського державного технічного університету на факультеті технічного обслуговування та ремонту автомобілів і двигунів у 1996-2000 рр. і отримав диплом за спеціальністю «технік-механік».
 
Свідок пояснив суду, що не знає нікого із присутніх у залі. На питання прокурорів повідомив, що свій диплом та додаток до нього про закінчення технікуму не втрачав та не передавав третім особам.
 
Захист Луценка відмовився від допиту свідка. Допит тривав 15 хвилин.
 
69-й свідок Валентина Антонюк у ході допиту повідомила, що в Автотранспортному технікумі вона працює з 1999 року, зараз займає посаду заступника директора.
 
Свідок повідомила, що до технікуму надходив запит із міністерства освіти з проханням надати відомості, чи навчався Л.Приступлюк у цьому навчальному закладі. Свідок повідомила, що надала довідку про те, що Приступлюк не навчався у технікумі.
 
«Я також надала довідку про те, що Юрій Луценко не навчався у нашому технікумі», - заявила свідок Антонюк.
 
Юрій Луценко у відповідь на таку інформацію заявив: «У Генпрокуратури є всі офіційні документи, що я закінчив Львівський політехнічний інститут. Генпрокуратура всім закладам буде розсилати такі запити?»
 
«Мабуть, Міністерство освіти готує дошки пошани, де навчався Луценко», - зіронізував екс-міністр і продовжив: «От цікаво, професора Пі Табачник не зміг вирахувати, а Луценка аж в транспортному технікумі шукав». Усі в залі засміялися.
 
«Юрій Віталійович, ви закінчили?», - запитав суддя Сергій Вовк, оскільки це була стадія питань підсудного.
 
«Так, можна випускати», - відповів з посмішкою Луценко.
 
9:50 Швидкі допити, неважливі свідки
 
Суд перейшов до допиту вже третього свідка за ранок.
 
70-й свідок - Оксана Христюк, у 2008 році виконувала обов'язки секретаря приймальної комісії, менеджера по набору студентів до Рівненської філії «Європейський університет».
 
15-хвилинний допит свідка не приніс цікавих свідчень для прокурорів. Вона повідомила, що приймала документи у Приступлюка під час його вступу до «Європейського університету». До її обов'язків входив лише прийом документів, а їх перевірка перебувала не в її компетенції. Свідок на питання про диплом Приступлюка заявила, що без його наявності не була б сформована у навчальному закладі особова справа студента.
 
Допитується 71-й свідок – Володимир Музика. У грудні 2006 року він був призначений директором Дубенської філії вищого навчального закладу «Відкритий Народний університет розвитку людини «Україна».
 
Свідок повідомив, що диплом в 2007 році Приступлюку не видавався і не міг видаватися, бо лише в 2008 році філія отримала ліцензію Міністерства освіти та науки України.
 
10:40 Судді перейшли до свідків із МВС
 
Після допиту студентів та викладачів з Рівненщини протягом години, судова колегія перейшла до допиту 72-го свідка.
 
Допитується Сергій Копитов, який з січня 2008 року працюває на посаді директора Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України.
У ході допиту свідок повідомив, що у 2009 році підготував та підписав договір та платіжне доручення про перерахування на розрахунковий рахунок ДП «Національний палац мистецтв «Україна» кошти, яке для виконання направив до Державного казначейства України. У 2008-му році цим питанням займався його заступник О.Лихолат.
Свідок повідомив, що договори щороку готуються згідно плану заходів на відзначення Дня міліції. У 2009 році були внесені корективи до плану заходів у зв’язку із дією Постанови Кабміну про скасування святкових заходів. Відповідно, в МВС були скасовані святкові феєрверки та фуршети. Свідок Копитов на запитання зазначив, що міністр Луценко погодився із даними змінами.
Він також уточнив, що знає про дію Указу Президента від 1993 року, який обов’язковий до виконання, і що він не був скасований ні в 2008, ні в 2009 роках.
Копитов зазначив, що спочатку план заходів до відзначення Дня міліції готує Департамент кадрового забезпечення, свої корективи та зауваження вносять інші департаменти, залучені у плані, а потім візує і фінансовий департамент. Свідок повідомив, що у 2009 році у жодного із департаментів МВС не було зауважень щодо плану заходів. Після візування всіма департаментами документи потрапляють на підпис до міністра.
Бюджетні кошти були витрачені лише на оренду Палацу «Україна» та квіткову продукцію, зазначив також свідок.
За його словами, якби документи не відповідали законодавству, то Держказначейство не провело б проплати. Свідок Копитов наголосив, що у Держказначействі існує дворівневий контроль проходження бюджетних коштів.
Свідок також наголосив, що проплати здійснюються на підставі документів, а також актів виконаних робіт. «Це рядові стандартні проплати», - наголосив свідок.
Адвокат І.Фомін поцікавився у свідка, чи втручався екс-міністр Луценко у формування плану заходів, чи наголошував на оренді саме Палацу «Україна», чи визначав квіткову фірму для замовлення продукції.
Свідок Копитов заявив, що таких втручань не було, все відбувалося за сталим графіком.
Юрій Луценко запитав у свідка, чи закладаються при формуванні паспорту бюджету міністерства видатки на відзначення Дня міліції, а також на оренду Палацу «Україна».
Свідок повідомив, що щороку такі видатки закладаються до спеціально фонду МВС, який формується із прибутків за платні послуги, які надаються міністерством громадянам та організаціям України. Так це робиться і в ці роки.
Відповідаючи на запитання Луценка, свідок також зазначив, що у 2008-2009 роках Клуб МВС знаходився на ремонті, тож там не можливо було проводити урочисті заходи.
Ю.Луценко запитав у свідка, чи проводилися перевірки фінансової діяльності МВС Контрольно-ревізійною комісією України.
Свідок повідомив, що на початку 2009 року була перевірка КРУ за період 2008 - початку 2009 років. Ця перевірка була комплексною, перевірялися усі проплати, здійснені міністерством за цей період. Жодних зауважень та претензій з боку КРУ, за словами директора Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України С. Копитова, не було.
Свідок також заявив, що ніяких незаконних вказівок від екс-міністра Луценка чи третіх осіб не отримував.
12:45 Допитується 73-й свідок у справі
Після п’ятихвилинної перерви суд перейшов до допиту шостого свідка за день – Михайла Вербенського. Свідок зазначив, що з лютого 2005 року по січень 2007 року працював на посаді заступника Міністра - начальника Головного штабу МВС, потім був Радником Міністра, а з грудня 2007-го знову працював на посаді заступника Міністра - начальника Головного штабу МВС. Зараз він працює начальником Державного науково-дослідного інституту МВС України.
Стосовно зарахування цивільного стажу Л.Приступлюку до стажу роботи в правоохоронних органах свідок повідомив: «До мене надійшла згода з Кабінету міністрів про зарахування стажу із резолюцією першого заступника міністра М.Клюєва опрацювати даний документ. Я дав доручення начальнику Департаменту кадрового забезпечення щодо опрацювання цієї згоди. Мені доповіли, що у ДКЗ особової справи Приступлюка немає, що вона знаходиться в Департаменті оперативної служби. Відповідно документи з Кабміну були направлені в ДОС, де приймалося рішення по суті».
Щодо нагородження Л.Приступлюка відзнаками МВС, свідок Вербенський зазначив: «До мене на візування надходили проекти наказів, які подавалися і були завізовані керівниками департаменту кадрового забезпечення, фінансової служби, юридичної служби, департаменту внутрішньої безпеки. Тому сумнівів щодо обґрунтування цих наказів у мене не було».
Щодо урочистих заходів з нагоди відзначення Дня міліції у 2008-2009 роках, свідок повідомив, що візував відповідні організаційні документи, програми та плани заходів, які були завірені керівниками кадрового апарату, фінансової і юридичної служби, а також керівниками служб, які відповідали за виконання конкретних заходів.
«Під час урочистого проведення заходів з нагоди Дня міліції фуршетів, банкетів, якихось там карнавалів – нічого такого не проводилося», - наголосив свідок.
Вербенський також наголосив, що незаконних доручень від міністра Луценка не отримував.
На запитання прокурора, чому урочисті заходи проводилися саме в Палаці «Україна», свідок заявив, що «у Палаці «Україна» вони проводяться традиційно: і за радянських часів, і за часів незалежності».
Він також наголосив, що не отримував ні від екс-міністра Луценка, ні від третіх осіб із посиланням на нього жодних незаконних вказівок чи доручень.
13:45 Суд допитує сьомого свідка за день
Суд перейшов до допиту 74-го свідка у справі – Світлани Єрмоленко, завідувача відділу стилістики та культури мови Інституту української мови Національної академії наук України. Вона є доктором філологічних наук, професором, автором багатьох словників (спеціальних та перекладних), довідників з культури української мови для середньої школи та біля 300 друкованих праць.
Свідок повідомила, що їй надійшов офіційний запит із Генеральної прокуратури України. Вона мала надати довідку про різницю лінгвістичних значень слів. Для відповіді вона користувалася науковими джерелами (словниками української мови) та аналізом текстів сучасної української мови.
Юридичних значень вона не надавала, оскільки не є фахівцем у цьому.
Адвокат Фомін неодноразово заперечував про допит С.Єрмоленко, оскільки вона не є свідком у справі, а виступає як експерт.
Юрій Луценко, який також не вважає С.Єрмоленко свідком обвинувачення, запитав у неї, чи відомо їй щось про скоєні ним злочини.
С.Єрмоленко заявила, що їй нічого не відомо про кримінальну справу Луценка.
14:25 Середа виявилася нетривалою, проте насиченою
Допитавши сім свідків протягом п’яти годин, суддя Вовк оголосив про призначення наступного судового засідання на Водохреща, четвер, 19 січня 2012 року, на 09.05 ранку.
 
Інформація оновлюється за матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.