У справі Луценко суд перейшов до стадії дослідження доказів

27.01.2012. О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані вісімдесят вісім із 148 свідків у справі з боку звинувачення. Також триває і швидкочитання протоколів допитів свідків на досудовому слідстві у Генпрокуратурі, які відмовилися із різних причин бути присутніми на судовому засіданні.

Попереднє судове засідання 26 січня 2012 року було насиченим на події.

Через відсутність двох підсудних О.Павлєнова та В. Тарасенка, а також їх тривале лікування, суд прийняв рішення про виокремлення епізоду, де підсудними проходять Павлєнов та Тарасенко, а саме - по отруєнню Ющенка, в окреме провадження. Розгляд цієї окремої справи призупинено до одужання Павлєнова та Тарасенка.

Суд допитав 87-го свідка – Михайла Ковадла, екс-начальника Департаменту документального забезпечення та режиму МВС України. Говорячи про День міліції, свідок наголосив на урочистості заходів. Приступлюка знає як помічника міністра, який приймав та передавав на реєстрацію заяви громадян із регіонів, готував відповідні резолюції.

Допит 88-го свідка – Інни Кисіль, екс-начальника Департаменту зв'язків з Громадськістю та міжнародної діяльності, не відбувся через її участь у попередніх судових засіданнях. Суд на місці прийняв рішення не допитувати свідка та виключити її покази зі справи.

Протягом наступних чотирьох годин судді почергово встигли прочитати протоколи допитів 22-х свідків, які відмовилися прийти для свідчень у суді.

Отже, із загальної кількості свідків залишилися недопитаними 17 осіб. Будуть це живі допити чи прочитані протоколи, побачимо сьогодні.

9:35 Хата-читальня продовжила роботу

У залі через хворобу відсутні два підсудні – В.Тарасенко та О.Павлєнов.

Відсутній також один із прокурорів – Віктор Клименко, який, начебто, перебуває в Апеляційному суді.

Суддя Вовк продовжив читати протоколи свідків.

Протокол допиту 44-го свідка - Володимира Тхорика, який в 2005 році входив до складу громадської житлової комісії Печерської районної державної адміністрації м. Києва. Наразі стало відомо, що цей свідок вже помер.

45-й протокол допиту свідка – Миколи Андреєва, який працював начальником Департаменту по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України. Він свідчив по епізоду щодо урочистих заходів з нагоди Дня міліції.

Після зачитування двох протоколів суддя оголосив список свідків, які проходять по епізоду по отруєнню Ющенка, виділеному в окреме провадження. Вовк назвав 9 свідків:

- Свідок В’ячеслав Перч, який з грудня 2008 року, згідно з розпорядженням заступника Генерального прокурора України Голомші М.Я., здійснював нагляд за оперативно-розшуковою справою, заведеною за фактом отруєння Ющенка.

- Свідок Микола Голомша, який станом на 2007 рік працював на посаді заступника Генерального прокурора України. Приблизно у червні 2007 року генеральним прокурором України йому було доручено курувати розслідування кримінальної справи № 49-1316, порушеної за фактом отруєння Ющенка.

- Свідок Михайло Вершняк, який працює в Департаменті карного розшуку МВС України на посаді заступника начальника Департаменту та курує розшукову роботу. Відомчий контроль за вказаною оперативно-розшуковою справою посередньо здійснювали Євдокимов В.М. як заступник Міністра внутрішніх ХЗПВ України і Паскал В.Ф. - начальник ДКР МВС України.

- Свідок Геннадій Грищенко працює на посаді першого заступника начальника ДОС МВС України з квітня 2010 року. При проведенні службового розслідування законності дій співробітників МВС під час проведення оперативно-розшукових заходів по оперативно-розшуковій справі категорії «злочин» входив до складу комісії і займався перевіркою питань, котрі стосувалися оперативної служби.

- Свідок Олександр Підвальний до виходу на пенсію в 2010 році працював на посаді начальника 3-го управління Департаменту оперативно-технічних заходів МВС України.

- Свідок Сергій Редька в 2005 році був призначений на посаду першого заступника начальника ДКР МВС України. Особисто знайомий з Тарасенком та Павлєновим з часу їх призначення в ДКР МВС України. Із Павлєновим у нього службові стосунки, а з Тарасенком службово-товариські.

- Свідок Сергій Батраков, працівник СБУ, працював у складі слідчо-оперативної групи в кримінальній справі, порушеній за фактом отруєння Ющенка.

- Свідок Олексій Шевчук в органах Служби безпеки України працює з 1997 року. З кінця січня-початку лютого 2008 року до лютого 2010 він працював у складі слідчо-оперативної групи в кримінальній справі, порушеній за фактом отруєння Ющенка. У вказаній слідчо-оперативній групі його робота полягала в організації взаємодії з операторами стільникового та стаціонарного зв'язку з приводу одержання трафіків з'єднань телефонних абонентів.

- Свідок Олександр Балдук, який з 22.09.2010 брав участь у проведенні службової перевірки за листом Генеральної прокуратури України.

Загалом недопитаними або непрочитаними протоколами залишаються ще 2 свідки по епізоду Л.Приступлюка.

10:15 Свідків вислухали!

Після 10-хвилинної технічної перерви суддя Вовк оголосив про завершення стадії допиту свідків і про перехід в іншу стадію процесу - дослідження доказів по кримінальній справі, том.1.

Додамо, що після дослідження доказів йдуть виступи підсудних, доповнення, дебати і – винесення вироку.

***

Досліджується копія листа з МВС на Кабмін про зарахування стажу Л.Приступлюку на цивільних посадах до стажу служби в правоохоронних органах.

Юрій Луценко, коментуючи цю копію, заявив: «Копії документів у судах не приймаються! Як суд може брати до уваги документ, на якому немає жодної візи, яка б засвідчувала його достовірність».

«Він сфабрикований Генпрокуратурою на першому ж ксероксі», - наголосив екс-міністр.

Екс-міністр також додав, що оригінал документу має обов’язково зберігатися в канцелярії Кабінету міністрів, однак Генпрокуратура надала суду копію, а не оригінал.

***

До суду прийшов підтримати Ю.Луценка народний депутат Володимир Філенко.

11:31 Томи справи досліджуються швидкоглядним темпом

Суд перейшов до дослідження т.2 кримінальної справи.

У ході читання Луценко запитав у Вовка, чому не озвучується занесене в матеріали справи твердження про те, що «Могильов – дурень»?. Суддя відповів, що «це не є доказом у справі».

Луценко у відповідь заявив: «Це моє твердження, за словами заступника генпрокурора Рената Кузьміна, стало підставою мого арешту».

Пізніше адвокат Сергій Поліщук звернувся до суду із зауваженням: «Ми бачимо невідповідність нумерації сторінок і змісту у матеріалах справи, які має суд, і які надали нам».

Суддя Вовк озвучив в якості доказів телеефіри за участю Ю. Луценка. Підсудний у відповідь заявив, що «прокурор приніс вам лише частини сюжету, вирізав ті місця, де прокуратура погрожувала порушити проти мене справу. Якщо сюжет на «Шустер-Live» це доказ, то долучайте його повністю, з погрозами прокуратури».

Суд оголошує матеріали, які є державною таємницею; довідку про відрядження Луценка: назви наказів МВС, які стали доказами у справі.

Під час оголошення довідки щодо відсутності судимості у екс-міністра, його дружина Ірина Луценко зазначила: «Шапок він не крав!».

12:50 У суді - обідня перерва

Юрій Луценко з іронією звернувся до Вовка із клопотанням оголосити обідню перерву, бо «суддя Царевич хоче їсти».

Вовк зробив перерву до 13:30.

13:45 Суд продовжив засідання

Після обідньої перерви судді продовжили роботу суду.

У залі відсутні захисники Юрія Луценка – Олексій Баганець, Ігор Фомін та Ірина Луценко. Наразі у залі із адвокатів екс-міністра присутній Ігор Балик.

Суддя Сергій Вовк перераховує докази, які стосуються водія екс-міністра - Леоніда Приступлюка.

У ході дослідження матеріалів Юрій Луценко зауважив, що кожного разу понятими виступають дві особи – Моцний та Каленич. «Це чергові поняті, потрібні в цій справі. Вони - у всіх випадках виїмки. Є підстави вважати, що це працівники оперативної служби МВС, оскільки чомусь саме їх призначали випадково зустрінутими на вулиці», - наголосив екс-міністр.

Адвокат водія Сергій Поліщук також зробив зауваження, що «у матеріалах про мого підзахисного, написаних різними людьми в різний час - однакові помилки». Він вважає, що свідчить про фальсифікацію матеріалів.

Суддя зачитав довідку про те, де працював водій Леонід Приступлюк. У відповідь захисники заявили протест, наголосивши, що Приступлюк таку довідку не отримував, отже вона є незаконною.

Юрій Луценко також наголосив, що у допитах родичів і знайомих водія значаться здебільшого люди з МВС, які його не знали: «Це що, намагання показати великі зв’язки мого водія у відомстві та близькі стосунки зі мною?».

Суддя Вовк пообіцяв з’ясувати, звідки взялася довідка про стаж водія Приступлюка, оскільки «з довідки не зрозуміло джерело її надходження до справи та кому її видавали».

Екс-міністр Ю.Луценко зробив заяву про злочин, наголосивши: «З довідки, яка є у справі, випливає, що Служба внутрішньої безпеки МВС займалася оперативно розшуковими заходами щодо працівників податкової та інших осіб, на що ця служба не мала права». Луценко вважає винним у незаконному стеженні Службою внутрішньої безпеки МВС за цивільними екс-міністра Анатолія Могильова.

Адвокат І.Балик звернувся до суду із клопотанням долучити заяву його підзахисного до матеріалів справи та проінформувати захист про дії прокуратури. «Просимо повідомити захист, хто сяде за цей злочин», - наголосив адвокат.

Суддя Вовк зазначив, що дана заява підсудного Луценка буде передана до Генпрокуратури.

14:45 Досліджено три томи справи

Суд розглянув докази з трьох томів кримінальної справи. Суддя Вовк пообіцяв з’ясувати, чому у справі однакові поняті, вже на етапі дебатів.

Розглядаються матеріали про нагороди та відзнаки екс-міністра внутрішніх справ Ю.Луценка, а також довідка про доходи Луценка. Вона вважається доказом у справі, так само як рішення про встановлення зарплатні міністра.

Суддя озвучив як доказ у справі постанову про звільнення Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ.

Адвокат С.Поліщук виявив невідповідність розташування документів та нумерації сторінок у томах справи, які є в суду, і в захисту. Однак суддя Вовк жодним чином це не пояснив.

С.Поліщук зауважив: «Коли ми звірялися з матеріалами справи, то згаданих судом документів не було. Опис матеріалів справи, який надали захисту, не відповідає їх змісту - а це порушення права на захист». За його словами, в описі немає низки документів про нагороди Луценка, які суд озвучує як докази.

Після озвучення документів про надання відпустки Луценку, екс-міністр зазначив: «У день, коли я нібито віддавав якісь накази, я не міг бути ні в МВС, ні в Києві».

15:35 Досліджується п’ятий том справи

Після п’ятихвилинної технічної перерви судді перейшли до дослідження матеріалів т.5 кримінальної справи.

16:20 Судді надосліджувалися

Після дослідження 5 томів кримінальної справи суддя Вовк оголосив перерву до понеділка, 30 січня 2012 року, до 9:05 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.