Суддя Медушевська продовжила судити Луценка, порушуючи усі норми КПК

sud lutsenko 13 06 2012

 

Сьогодні о 9.15 ранку продовжилося судове засідання по епізоду кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо так званого отруєння Ющенка, який був виділений в окрему справу.


На позаминулому судовому засіданні 1 червня 2012 року суддя Анна Медушевська продовжила розгляд справи за відсутності потерпілого В.Давиденка, який у телеграмі на адресу суду пояснює, що за станом здоров'я не може бути присутнім на слуханні справи. Давиденко написав, що він підтверджує свідчення, які він дав раніше в судовому засіданні і просить розглядати справу без нього.

Суддя А.Медушевська не задовольнила ряд клопотань захисту, зокрема про допуск фото- та телекамер на засідання суду, а також не знайшла обґрунтованих підстав для відводу головуючої по справі.

Прокурори прочитали обвинувальний висновок по справі, написаний у Генпрокуратурі. Проте такий висновок на руки не отримали ні Ю.Луценко, ні його захист, що є порушенням норм КПК.

Минуле судове засідання 8 червня не відбулося через хворобу судді А.Медушевської.

***

На сьогоднішньому судовому засіданні відсутні один з адвокатів підсудного В. Тарасенка, а також прокурор Д.Лобань.

Юрій Луценко заявив про введення в процес ще одного захисника - адвоката Ігоря Фоміна.

Адвокат після подання заявив клопотання про відвід головуючої судді Анни Медушевської.

Свою заяву він аргументував тим, що суддя Медушевська не раз порушувала законодавство, будучи не тільки суддею в даному слуханні, але і входячи до колегії суддів у попередній справі проти екс-міністра, які засудили його підзахисного до 4 років позбавлення волі.

Разом із тим, Ігор Фомін підкреслив, що захист вважає, що Анна Медушевська заздалегідь вирішила, який вирок виносити підсудним. А це, на думку захисника, дає можливість вважати суддю необ'єктивною.

«Продовження розгляду даної кримінальної справи стосовно Юрія Луценка суддею А.О. Медушевською буде порушенням його права на справедливий суд, передбаченого п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод», - заявив адвокат Фомін.

Прокурори дану заяву опротестували. «Законних підстав для відводу суду немає», - заявив прокурор Віктор Клименко.

Підтримуючи заявлене клопотання свого адвоката, екс-міністр Юрій Луценко попросив суддю Печерського районного суду пояснити йому відсутність потерпілого на засіданні, надати йому копію обвинувального висновку, а також оголосити викликаних свідків у справі.

«Я прошу вас виконувати вимоги КПК і пояснити відсутність на засідання потерпілого», - звернувся Луценко до судді.

Крім того, він підкреслив, що до цих пір представники держобвинувачення не вручили йому копію обвинувального висновку. «КПК передбачає вручення обвинувального підсумку підсудному за 3 дні до початку судового слідства», - нагадав екс-міністр.

«Я розумію, що моя поведінка може видатись вам агресивною, але що мені робити, коли ви ігноруєте мої права? На сьогоднішнє засідання вже викликані свідки, а я так і не знаю, в чому мене обвинувачують і які статті я порушив», - заявив Луценко і продовжив: «Як можна закрити очі на те, що я досі перебуваю тут, не маючи копії обвинувального підсумку».

«Навіть шевченківський суд «на заробітках», який їздив на засідання в камеру Тимошенко, і то надав їй обвинувальний висновок», - нагадав підсудний.

«Якщо балбес з прокуратури Клименко каже, що мені десь, колись минулого року вже давали читати цей висновок, то навіщо він тоді його читав минулого засідання? Ви ж тоді теж з ним знайомі», - зазначив Луценко.

При цьому політик нагадав, що навіть «в темні століття» підсудний мав право знати, в чому його звинувачують. «Якщо я вимагаю за КПК виконання моїх прав, а ви за це видаляєте мене із зали суду, як я можу вважати вас об'єктивною та непідкупною?», - запитав Луценко у судді Медушевської. При цьому він підкреслив, що глибоко впевнений в необ'єктивності судді, маючи на то не тільки припущення, але і факти, виходячи з практики.

«Ось мене сьогодні привезли, в коридорі стоять свідки, але я до сих пір не розумію, в чому мене звинувачують і не знаю того маразму, який написала прокуратура», - сказав Юрій Луценко і запропонував судді не тягнути час і зачитати вирок відразу.

«Якщо мені не дають обвинувальний висновок, навіщо слухати свідків, давати мені останнє слово, яке так чекають на Банковій... Зачитайте відразу обвинувальний вирок і відправте мене в колонію і нарешті Україна позбавиться найрезонансного злочинця», - заявив екс-міністр, зазначивши, що впевнений, що вирок у його справі вже написаний.

Суддя пішла до нарадчої кімнати вирішувати, чи відводити себе.

medushevska10:50 Після повернення із нарадчої кімнати суддя оголосила рішення про відмову у задоволенні клопотання адвоката І.Фоміна. Відповідно, вона й надалі планує судити Луценка у порушення усіх норм КПК, що вона визнала своїм рішенням.

Суддя продовжила судове засідання.

Потерпілий у справі водій екс-заступника голови СБУ Сацюка Валентин Давиденко вчергове не з'явився до суду.

«Неявка потерпілого і сьогодні є порушенням КПК. Минулого разу він обмежився телеграмою. Прошу забезпечити доставку до суду потерпілого та його допит у суді», - звернувся Юрій Луценко до судді Медушевської.

Проте суд не пояснив причину відсутності Давиденка.

11:15 Луценко: За що мене судять?

Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко не визнає свою провину у справі про санкціонування незаконного стеження за водієм колишнього водія заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком в рамках розслідування отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.

«Ні, я абсолютно не визнаю свою провину. Я тільки визнаю, що я є політичним опонентом чинного президента Януковича, за вказівкою якого Генпрокуратура на чолі з Кузьміним порушила фіктивну кримінальну справу, а ви взяли її в своє виробництво», - зазначив Луценко, звертаючись до судді.

Луценко наполягає, аби суд надав йому копію обвинувального висновку, як це передбачено КПК. Але позиція суду полягає в тому, що Луценко був ознайомлений з обвинуваченням ще в той момент, коли цей епізод не був виділений в окреме провадження.

З огляду на це, Луценко заявив, що йому незрозуміло, в чому його звинувачують. «Прошу роз'яснити, які статті закону я порушив. Поясніть мені, який закон, яка стаття? На скільки років мені світить, і не яка стаття, це я розумію, а - за що? Що я зробив?», - запитав він.

У свою чергу підсудні Володимир Тарасенко та Олег Павленов, які разом з Ю.Луценком проходять по цій справі, сказали, що суть обвинувачення їм зрозуміла, але свою провину вони не визнають в повному обсязі.

11:30 Суддя вирішила не допитувати потерпілого, а зачитати його покази, дані в ході досудового та судового слідства

Згідно з порядком дослідження доказів у справі, встановленим Медушевською, спочатку повинен бути допитаний потерпілий Валентин Давиденко, потім свідки у справі, після чого - обвинувачені.

На думку прокуратури, присутність в суді потерпілого Давиденка необов'язкова, і суд може врахувати попередні свідчення потерпілого.

У той же час, захист і сам Луценко категорично проти слухання справи без допиту Давиденка. Вони попросили Медушевську перенести засідання і, якщо потрібно, застосувати до потерпілого примусовий привід.

Заслухавши думки сторін, Медушевська вирішила продовжити засідання. Це обурило Луценка.

«Якщо ми будемо йти за логікою недоумків з прокуратури і зачитувати те, що вони написали в своєму генеральному могильнику, тоді навіщо нам КПК? Тоді просто сталінська трійка - три діяча клепають звинувачення, суд його зачитує і відправляє мене в Биківню. Розстріляли, і немає проблем, в чому справа?», - обурився екс-міністр.

Він зажадав не порушувати його право на допит потерпілого. «Ви самі тільки що встановили порядок розгляду, ніяких документів після цього до суду не надходило. Я не бачу ніяких підстав продовжити засідання без потерпілого. Чому ні? Бо так сказав прокурор Клименко? Він керує судом? Так міняйтеся місцями, посадіть його біля себе, і хай уже керує», - сказав він.

Луценко нагадав, що суддя зобов'язана дотримуватися його права. «Послухайте, ви ж сидите під гербом Україні. Ви встановили - в першу чергу допитати Давиденка. Він вам на це нічого не говорить, він навіть про це не знає, він повістки навіть не отримав. Піднімається Клименко, каже, що це зайве, тому що Давиденко скаже не те, що йому написали в прокуратурі, і ви його слухаєте! Де ми живемо? Що це взагалі за суд? Який сенс тоді? Навіщо ви мене сюди возите? Позбавте мене тоді від необхідності сюди їздити. Якщо я не маю права ні клопотати, ні отримати звинувачення, ні допитувати потерпілого. Сенс мого перебування в цій клітці? Читайте без мене відразу вирок і не морочте людям голову, не робіть вигляд, що ви суддя. Ви грубо порушуєте, я не знаю, ви спеціально це робите? Для майбутніх підручників, або для своєї кримінальної справи? Я не розумію», - сказав він.

Проте, вислухавши Луценка, суддя почала зачитувати свідчення Давиденка, які той давав у прокуратурі на досудовому слідстві. Адвокати нагадали їй, що Давиденко на суді відмовився від цих свідчень, але суддю це не зупинило. Медушевска лише запевнила, що зачитає і ті свідчення, які потерпілий дав у суді.

Після зачитування свідчень на досудовому слідстві Медушевська зачитує покази Давиденка у суді.

12:00 ГПУ розвалює справу про отруєння Ющенка?

Екс-міністр Луценко вважає, що Генпрокуратура, обвинувачуючи його у незаконному стеженні, має на меті розвалити справу про отруєння Ющенка.

Звертаючись до судді, Луценко зауважив, що в досудових показах В.Давиденка міститься оперативна інформація, яка стосується багатьох інших людей і через розголошення якої їм може бути завдана шкода, так само як і може бути завдана шкода слідству у справі щодо отруєння В.Ющенка.

«Мені здається, що, крім того, щоб мене посадити по цій справі, поставлено завдання остаточно розвалити справу про отруєння Ющенка, оскільки Давиденко може бути одним з ключових свідків щодо особи, яка завозила діоксин», - зазначив екс-міністр внутрішніх справ.

13:00 Почався допит свідків

Суддя Анна Медушевська оголосила допит свідків у судовому засіданні.

До зали викликаний перший свідок – Євген Троян. Свідок вже допитувався під час судового слідства 13 січня 2012 року, поки епізод не був виокремлений в окрему справу.

У липні 2007 року він був призначений на посаду старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах відділу оперативних розробок на території центрального регіону управління оперативних розробок ДКР МВС України.

Наприкінці вересня - на початку жовтня 2007 року прийняв до свого провадження оперативно-розшукову справу за фактом отруєння В. Ющенка. Надалі справа зберігалася у нього в сейфі.

У ході допиту свідка Євгена Трояна з'ясувалося, що він вважає законним продовження оперативно-розшукових заходів щодо Валентина Давиденка, який є потерпілим у даній справі.

«Я вважаю, що постанова про продовження ОРЗ, підписана Юрієм Луценком, була законною, оскільки в подальшому в ході проведення ОРЗ з'явилися докази, що дана особа дійсно може бути причетна до злочину», - зазначив свідок.

Дана заява свідка спростовує звинувачення екс-міністра в перевищенні службових повноважень.

Свідок Є.Троян також підкреслив, що йому невідомі дані про причетність екс-міністра Ю.Луценка до проведення незаконних ОРЗ щодо потерпілого у справі В.Давиденка.

Свідок Троян також зізнався, що за кілька років забув подробиці розшукової справи щодо отруєння Ющенка.

Допитуючи свідка, екс-міністр Луценко запитав у нього, чи порушує закон продовження стеження у справі отруєння Ющенка. Свідок ствердно заявив, що це закону не порушує.

За його словами, частина документів щодо стеження у справі отруєння Ющенка була знищена, оскільки цього вимагав закон. «Ми документували факти, що могли свідчити про причетність до отруєння Ющенка тодішнього заступника голови СБУ Сацюка», - зауважив він і додав, що брав участь у знищенні секретних документів у справі отруєння Ющенка.

Адвокат Баганець запитав у свідка, чи могли розшукові заходи щодо Давиденка бути продовжені без рішення суду? Троян відповів: «Не могли. Рішення суду є обов’язковим».

Свідок також зазначив, що розшукові заходи у справі отруєння Ющенка неодноразово перевірялися прокуратурою та іншими структурами.

Прокурор В.Клименко вимагає в свідка Трояна назвати джерела відбору членів оперативно-слідчої групи, що проводила справу по отруєнню Ющенка. У відповідь свідок Є.Троян заявив: «Мені невідомо про те, щоб справа 109-07 щодо отруєння Ющенка була закритою».

Свідок повідомив суду, що при перевірці прокуратура порушень в цій оперативно-розшуковій справі не знайшла.

Луценко запитав у свідка: «Якщо справа не закрита, чи тягнуло продовження стеження в рамках цієї справи за собою відповідальність?». Свідок заявив: «Ні».

Юрій Луценко також поставив традиційне запитання свідкові: «Що вам, як свідкові обвинувачення, відомо про вчинення мною інкримінованих злочинів?».

«Мені нічого не відомо про вчинення Вами злочинів», - відповів Троян.

«Дякую. Вітаю прокуратуру з вдалим свідком», - підсумував Луценко.

Отже, під час допиту свідок у справі Євген Троян підтвердив суду, що екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не контролював і не цікавився слідчими діями у справі щодо отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Оперативно-розшукова справа по водію Володимира Сацюка не заводилася, а слідство велося в рамках загальної справи.

Цю справу контролював заступник міністра Михайло Євдокимов, а наглядала за законністю Генпрокуратура.

Свідок також заявив, що справу «повністю контролював заступник Генпрокурора Микола Голомша».

Троян наголосив, що на момент стеження за Давиденком були аргументи на користь таких дій.

Зауважимо, що свідок Троян весь допит стояв спиною до прокурорів, навіть коли ті його допитували.

15:05 Суд оголосив перерву. Наступна дата – історична

Після допиту свідка Євгена Трояна суддя Анна Медушевська прийняла рішення про оголошення перерви у судовому засіданні для виклику чергових свідків.

Наступне судове засідання розпочнеться у п’ятницю, 22 червня 2012 року, о 8:15 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.