У Печерському суді почався допит Юрія Луценко

dopit lutsenko

 

Сьогодні о 9:15 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо незаконного продовження стеження за колишнім водієм першого заступника голови СБУ Валентином Давиденком.


На минулому судовому засіданні 13 липня 2012 року до судової зали завітали європейські гості – Александр Квасневський та Пет Кокс, які здійснюють моніторинг судових засідань у справах ув’язнених колишніх урядовців України.

Суд встиг допитати двох підсудних Олега Павлєнова та Володимира Тарасенка. Обидва не визнали себе винними, як і екс-міністра Луценка. «Ми діяли виключно в рамках закону», - заявили вони.

Підсудний О.Павлєнов заявив, що йому пропонували дати брехливі показання проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка перед тим, як проти нього порушили кримінальну справу.

Підсудний В.Тарасенко заявив: «Це не окрема оперативно-розшукова справа категорії «захист», в чому нас тут намагається переконати прокуратура. Це ОРС категорії «злочин», і крапка». Він також заявив про те, що слідчий Генпрокуратури С.Войченко пропонував йому домовитися, аби проти нього не порушували кримінальну справу: «Якщо я підтверджу, що вказівку про продовження стеження за Валентином Давиденком дав міністр Луценко, то я буду свідком у цій справі. Але я відмовився».

9:25 Почався допит Юрія Луценка

Підсудний екс-міністр відразу нагадав судді про те, що йому так і не надали обвинувальний висновок, а також не пояснили, в чому він обвинувачується.

Міністр детально пояснив дію внутрішньої інструкції 007, погоджену із Мінюстом, яка стала частиною українського законодавства. Саме цим документом роз'яснюється ведення оперативно-розшукової справи (ОРС) категорії "злочин".

Оперативно-розшукова справа в рамках ОРС категорії "злочин" не заводиться на окрему особу.

Слідуючи за інструкцією, у випадку, якщо на підозрювану у вчиненні злочину особу заведена ОРС категорії "захист", то вона поглинається ОРС категорією "злочин" і далі розслідується у рамках ОРС категорії "злочин".

Відповідно, справа по Давиденку розслідувалася виключно на постановах ОРС категорії "злочин", що саме намагається фальсифікувати Генпрокуратура, видаючи її за ОРС категорії "захист".

Луценко також нагадав, що стеження за Давиденком було погоджено із Генпрокуратурою, а також рішенням судді Апеляційного суду м. Києва.

"Абсурдним" назвав Луценко бажання прокуратури притягти до відповідальності осіб, які не мають відношення до порушення прав Давиденка.

"Прокуратура продовжує вважати Давиденка постраждалим, хоча сам Давиденко себе таким вже давно не вважає", - додав Луценко.

Луценко також зазначив, що на досудовому слідстві він заявляв, що йому нічого невідомо про справу щодо отруєння Ющенка.

9:48 Технічна перерва

Суддя оголосила технічну перерву на 10 хвилин через те, що один із конвоїрів втратив свідомість.

10:00 Допит продовжився

Луценко розповів про знайомство із слідчим ГПУ Галиною Климович. Він також пояснив, що недивлячись на співпрацю із Жванією, який фінансував політичний проект "НС", дав слово Климович жодним чином не втручатися у хід справи по розслідуванню отруєння Ющенка. "Я вірив в те, що Ющенка отруїли. Але все частіше звучало прізвище Жванії, який начебто був причетний до цього", - додав Луценко. - "Але я самоусунувся від цієї справи".


"Я знав, що справу курує мій заступник В.Євдокимов, але деталей не знав. Не знав і Павлєнова, і Трояна, які вели цю справу. Знав більше інформації зі ЗМІ", - додав Луценко.

Луценко ще раз наголосив, що йому про хід справи не доповідалося жодного разу, недивлячись на заяву свідка Вершняка, що він начебто особисто курував цю справу.

Говорячи про обставини, чому він підписав цю постанову про подовження термінів стеження за Давиденком, Луценко зазначив, що загалом таких справ він підписав улітку 2009 року більше десятка. "Це звичайний робочий момент", - додав Луценко. Він отримав закритий конверт, в якому були документи по ОРС, зокрема і довідка сідчого Донського про можливу причетність Давиденка до ввезення діоксина в Україну.

"Я не розумію, чому досі нерозкрита справа по отруєнню Ющенка стала відкритою такими стараннями прокурорів", - зазначив Луценко.

"Дана ОРС категорії "злочин" має термін давності 15 років. Тому будь-які постанови про подовження на 6, 12, 18 місяців не мають ніяких юридичних наслідків. У мене не було ніяких підстав не підписати постанову про подовження. Я бачив план розслідування ОРС по Давиденку як по МВС, так і по Генпрокуратурі. Як я як міністр міг не підписати план розслідування, підготовлений ГПУ, я міг підірвати роботу групи Климович по розслідуванню злочину, за що, між іншим, перебачена кримінальна відповідальність", - сказав Луценко.

"Підписуючи постанову, я діяв виключно у рамках закону", - заявив екс-міністр Луценко.

Резюмуючи свій виступ, Луценко також зазначив, що графологічна експертиза встановила, що дату на постанові про подовження стеження за Давиденком ставив не Луценко. "Дата була поставлена після того, як Луценко підписав документ. Але слідство не звернуло на це увагу", - сказав Луценко.

10:25 Прокурори ставлять "розумні" запитання екс-міністру

Юрій Луценко попросив прокурорів ставити йому виключно розумні запитання.

На питання прокурора Лобаня Луценко ще раз заявив, що не контролював хід розслідування справи.

Він ще раз наголосив, що окремої справи щодо Давидекна заведено не було.

На питання прокурора Зінченка екс-міністр пояснив, що всі документи на підпис міністр бере у спеціальній теці "На підпис" і там же їх залишає.

Момент підписання постанови про подовження стеження за Давиденком Луценко не пам'ятає, оскільки не вважає це "історичним моментом". Дату він також не пам'ятає.

10:33 Луценка допитують адвокати

"Розумні" питання прокурорів швидко скінчилися, тому до справи перейшли представники захисту.

Адвокат Олексій Баганець попросив Луценка ще раз пояснити суду, чи був він детально знайомий із ходом справи. На що підсудний вкотре зауважив, що він не цікавився цією справою особисто.

Він також уточнив, що ніколи не давав ні вказівок, ні рекомендацій по цій справі ні своїм заступникам В.Євдокимову та Паскалу, а також керівнику групи В.Тарасенку.

"Не дивлячись на закиди, що Луценко ніби хотів догодити президенту Ющенку, я заявляю, що у 2008 році я хіба що Ющенка на три літери не посилав. Тоді вже я заявляв, що не є членом команди Президента, особливо після того, як президент мені запропонував створити спільну фракцію у Київраді тощо", - зауважив Луценко.

Луценко також заявив, що ніколи не підписував документи заднім числом, усі документи підписувалися виключно ним особисто. "Я не мав помічників, які ставили моє факсиміле на салфетках у ресторанах, - додав екс-міністр."

Адвокат Ігор Фомін запитав, чи мав Луценко повноваження обмежити права громадянина Давиденка. Луценко завив, що обмежити права, у тому числі і Давиденка, може тільки суд.

"У часи, коли я керував міністерством, розкриття злочинів завжди було позитивним моментом роботи міліції", - наголосив Луценко на запитання адвоката С.Серги. "Поняття кар'єризм при розслідуванні злочинів недопустиме. Кар'єризм - це досягнення мети за допомогою звязків, кумівства тощо", - додав він. За словами Луценка, кар'єризм не був притаманний підсудному Тарасенку.

11:05 Допит підсудних закінчено

Оголошенко технічну перерву 10 хвилин на прохання підсудного Павлєнова.

11:25 Суд перейшов до стадії доповнень

Прокурори заявили клопотання про оголошення перерви для належної підготовки до дебатів.

Адвокати із гумором сприйняли це клопотання. "Якщо потрібен ще час для того, аби винести обвинувальний вирок, то задовольняйте це клопотання", - зазначив адвокат Фомін.

"Прокуратура облажалася, тому терміново буде шукати нових свідків підполковників із обіцянкою зробити із них полковників, аби вони по-новому обвинуватили Луценка", - заявив екс-міністр. Луценко вимагає від суду, аби прокурори обгрунтували свої доповнення, тому що ця справа повністю провалена прокурорами.

"Цю справу відправте на дослідування і робіть все за КПК. Мене все одно чекають на зоні. А краще - закрийте справу за відсутністю складу злочину. Навіщо продовжувати цей ганебний процес без права на захист", - заявив екс-міністр.

"Я клопочу на відправлення цієї справи на дорозслідування", - заявив у відповідь на клопотання прокурорів Юрій Луценко.

На це клопотання прокурор Клименко сказав свою стандартну фразу про упередженість клопотання підсудного Луценка.

Захисник Олексій Баганець заявив, що не згодний вперше із своїм підзахисним, оскільки є всі підстави для виправдального вироку.

Адвокат Ігор Фомін також заявив, що суд має вийти на стадію вироку і винести виправдальне рішення.

Луценко зняв своє клопотання про дорозслідування, оскільки заявив його "як політик". "Я дослухався до своїх адвокатів. Вважаю, що у клопотанні прокуратури необхідно відмовити, а розглянути клопотання захисту про закриття справи за відсутністю складу злочину", - заявив Юрій Луценко.

"Сама прокуратура визнає, що матеріали цієї справи не є достатніми для засудження Луценка, Тарасенка та Павлєнова. Усі дії щодо Давиденка законні, постанова суду щодо стеження за Давиденком не скасована. Сам Давиденко не визнав себе винним. Справа провалилася і має бути закрита", - наголосив екс-міністр.

Сторона обвинувачення заявила, що це клопотання не може бути задоволене, оскільки є невчасним.

Баганець заявив, що прокурорам не варто перевіряти його знання як екс-заступника Генпрокурора, він прекрасно знає норми КПК. "Захисту треба дати підготуватися до дебатів. Коли суд йде в нарадчу кімнату для винесення вироку, я знаю. Ми готові пройти всі стадії процесу, що залишилися. Підстав для винесення виправдального вироку більше, ніж достатньо, але потрібно пройти всі судові процедури", - зауважив адвокат Баганець.

«Я вважаю, що своїми показами Юрій Віталійович повністю спростував висунуті йому обвинувачення», - сказав Олексій Баганець, зауваживши, зокрема, що постанова, підписана екс-міністром про продовження оперативно-розшукових заходів стосовно В.Давиденка, перебуває у прямому причинно-наслідковому зв’язку з дозволом суду на вжиття таких заходів.

Крім того, адвокат зазначив, що слідство у справі Луценка проводилося неповною мірою, виключно з обвинувальним ухилом, і тому сторона захисту на стадії доповнень у суді наполягатиме на долучені і дослідженні нових доказів.

За словами адвоката, потрібно пройти стадію доповнень та дебатів, і вже потім виходити на виправдальний вирок суду. З цією думкою погодилися всі інші захисники.

11:51 Суддя видалилася в нарадчу кімнату.

13:02 Суддя задовольнила клопотання прокурорів

Через годину наради із собою Медушевська винесла рішення про перерву до пятниці, 20 липня 2012 року, до 8.15 ранку, аби прокурори встигли підготувати додаткові матеріали по справі.

Своєю постановою вона також відхилила клопотання адвокатів Луценка про закриття справи та винесення виправдального висновку, зазначивши, що таке клопотання передчасне.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.