У Справі Луценко Апеляційний суд Києва не визнав остаточне рішення Європейського суду

ap suddi

 

Об 11.00-й годині ранку суддя Апеляційного суду м. Києва Олег Присяжнюк продовжив розгляд скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на рішення Печерського районного суду м. Києва по справі щодо продовження стеження за екс-водієм колишнього заступника глави СБУ Валентином Давиденком.


Сьогодні суд планував заслухати прокурорів. Із своїм «останнім словом» виступить і Юрій Луценко.

11.00 Суд продовжив своє засідання

Юрій Луценко та більшість присутніх у залі - із помаранчевими стрічками.

Юрій Луценко на початку засідання заявив клопотання про відвід прокурорів у справі у зв’язку із вчорашнім рішенням Європейського суду з прав людини.

Луценко заявив, що "судді Печерського суду та прокурори Лобань і Зінченко неодноразово заявляли та прийняли рішення про мій арешт. а потім і ув’язнення".

"Вони виконували злочинний наказ Ріната Кузьміна про мій незаконний арешт. Це визнав Європейський суд. На підставі цього рішення я вимагаю відводу прокурорів Лобаня та Зінченка", - заявив Луценко.

Адвокат Олексій Баганець підтримав заяву Луценка.

Захисник Ігор Фомін наголосив на наявності упередженості прокурорів при розгляді справи.

Ірина Луценко наголосила, що через злочинні дії прокурорів її чоловік став інвалідом, а родина понесла моральні збитки через відсутність чоловіка і батька протягом двох років. "Скажіть хоч раз, що ви так більше не будете і станьте в куток добровільно", - звернулася вона до прокурорів."

Прокурори виступили проти задоволення такого клопотання.

Суд видалився в нарадчу кімнату.

12.00 Суд відхилив клопотання Луценка

Після повернення з нарадчої кімнати суд не знайшов підстав для задоволення клопотання Луценка про відвід прокурорів. Тобто остаточне рішення Європейського суду з прав людини від 3 липня 2012 року про визнання Луценка політичним в’язнем не є підставою для них.

Прокурор Лобань намагається відповісти на питання суддів по справі, проте "плаває" у відповідях.

12.30. Луценко подякував за можливість виступити "после цього недоразуменія"

Він суду пояснює підстави на продовження стеження за Давиденком, посилаючись на ряд документів.

Серед документів - подання до Апеляційного суду, рішення суду за підписом Приндюк тощо. Всі ці документи є в матеріалах кримінальної справи та неодноразово залучалися захистом.

"Міністр не може перевіряти всі ОРС. Є апарат міністра, є правила діловодства. З якого дива міністр має обдзвонювати всіх 14 тисяч оперативників і питати, чи бува ніхто не закрив із них якусь справу, зокрема і справу по Давиденку 109/07", - зазначив Луценко.

"Навіть зараз до Апеляційного суду може надійти подання по цій справі по Давиденку. Адже справа не закрита!", - зауважив екс-міністр.

Луценко ще раз пояснив суду, що до суду має бути обов’язково залучена інструкція 007, яка і пояснить різницю в ОРС категорій "злочин" і "захист", а також підстави для подовження стеження.

"Якщо Янукович читає гОмера, то чому суддя не читає всі документи у справі?", - запитав Луценко.

13.00 Суд перейшов до дебатів по справі

Адвокати просять вчергове закрити справу. Баганець наголосив, що не може бути визнаний законним вирок суду, який ухвалений із порушенням прав людини, про що постановив Європейский суд. "Рано чи пізно вирок Луценку скасують. А прокурорам та суддям по цих справах доведеться за це відповідати. Як вони почуватимуться?", - запитав Баганець.

Ірина Луценко заявила, що ця справа побудована на брехні прокуратури, а суддя Медушевська 1,5 роки у процесі дивилася у стелю, не вивчивши справу.

Юрій Луценко ще раз нагадав, що не мав обвинувального висновку по цій справі у порушення усіх процесуальних норм. Захисту не було надано документ, по якому його обвинувачують, а саме інструкція 007. Луценко зауважив суддям, що навіть вони не зрозуміли головного - на основі чого подовжувалася справа, оскільки у справі немає цієї інструкції. Проблема в тому, що ця інструкція руйнує все обвинувачення.

Луценко наголосив також на неможливості допитати свідків у суді як першої інстанції, так і в апеляції. Він зауважив, що свідки змушені були писати заяви про неможливість приходу в суд. Екс-міністр нагадав справу "Колеснік проти України", де саме неявка свідків до суду була визнана порушенням прав позивача.

Луценко також наголосив на тому, що сам потерпілий жодного разу не з’явився до суду після того, як цей епізод був виокремлений в окрему справу. Він більше року тому в іншій справі сказав, що не вважає себе потерпілим і був введений прокуратурою в оману.

"Якщо є замовлення посадити Луценка, то чому не викликати усіх свідків? Чи справа мала бути завершена до дня народження Януковича?", - запитав Луценко.

"Що тут відбудеться, якщо в Печерському суді відбувся суд над українським законом", - питає екс-міністр. - "Йдеться про те, чи існує в Україні хоч одна інстанція, яка виконує закони".

"Якщо ви підтвердите рішення Печерського суду, ви поставите діагноз, що в Україні немає судів. Я піклуюся про державні інтереси, про збереження іміджу України, про що говорив і з Коксом та Кваснєвським і з пані Дуглас. Я говоритиму про це і з послами США та ЄС 26 листопада вже в колонії", - зазначив Луценко.

"Не абстрактні Янукович чи Кузьмін роблять це беззаконня, а ви, судді, робите це своїми руками", - наголосив він.

"Розуміючи організованість розправи наді мною, я звертаюся до вас, судді, - м’яч знаходиться на вашій стороні", - резюмував Луценко.

14.35 суддя оголосив обідню перерву на 45 хвилин


О 15.43 суд продовжив засідання.
 

Прокурор Зінченко вважає, що суддя Медушевська при розгляді справи була неупередженою, а позицію захисту він назвав необгрунтованою, тому просить відхилити апеляцію адвокатів.
 

"Доводи прокуратури незаконні. У наших діях немає ні йоти із того, що нам намагається навішати прокуратура", - наголосив оперативник зі стажем та підсудний В.Тарасенко.


"Вашу увагу відволікають від головного: права Давиденка обмежив Апеляційний суд своїм рішенням. До чого тут ОРС взагалі?", - обурився Фомін із зверненням до суддів.


"Чому Лобань говорить вам свою позицію, ґрунтуючись на припущеннях про те, що могло би бути у випадку якщо...", - наголосив адвокат Фомін.


Баганець також обурений позицією прокурорів, що нібито адвокати не надали належних доказів невинуватості Луценка. "Я кожний висновок суду не полінувався викласти в апеляції і спростував усе, що там було написано ними", - зауважив він.


"Прокурор, підтримуючи держобвинувачення, має керуватися виключно законами. Що ми маємо насправді. Прокурори свідомо йдуть на порушення закону. Вирок Луценку буде скасований, а ви, панове судді, будете заручниками цього процесу", - наголосив Баганець.


Луценко ще раз звернувся до документів та законів. Він наголосив, що Закон про ОРС, який діяв на час подовження стеження за Давиденком, чітко вказує на різницю між категоріями справ на відміну нині діючого закону, в якому такого нюансу вже немає.

 

"Зінченко як наглядовий прокурор разом із Кузьміним та Войченком відповідатимуть перед законом про порушення моїх прав та перевищення своїх повноважень та розтрати у великих розмірах після виплати мені 15 тисяч євро. Я дуже хочу отримати квитанцію про виплату із Держбюджету мені цих коштів, гроші мене не цікавлять!", - наголосив Луценко.
 
"Ви стоїте перед вибором: відправити справу на дорозслідування, де шукатимуть чергового суддю цапа-відбувайла, або ж сказати правду, що ця справа не варта розгляду, і закрити її", - наголосив він.
 
16.16 Суд надав підсудним право на останнє слово.
 
16:30 Луценко виголошує своє ОСТАННЄ СЛОВО

 

16.55 Суд видалився в нарадчу кімнату для винесення рішення.


О 18.30 суддя Присяжнюк повідомив, що рішення орієнтовно буде оголошено у четвер, 22 листопада, об 11 годині.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.