Міністр МВС лобіює законопроект Банкової про протести – правозахисники

z protesty

 
Міністр внутрішніх справ долучився до реанімації скандального законопроекту про протести в Україні. Про це, після виступу з трибуни парламенту Віталія Захарченка, заявили в Інституті економіко-соціальних досліджень «Республіка» – членській правозахисній організації Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» та Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), повідомляють «Конфлікти і закони».


Посилаючись на порівняльну таблицю редакцій законопроекту, правозахисники стверджують, що ухвалення такого закону призведе до різкого збільшення неправосудних судових заборон мирних зібрань та випадків кримінального переслідування протестувальників в Україні.

«В Адміністрації Президента зараз прагнуть реанімувати скандальний законопроект №2450, спроби ухвалення якого неодноразово викликали масові протести громадських організацій та профспілок по всій Україні. Хоч на Банковій і дещо причепурили новий текст, він продовжує бути вбивчим для свободи протестів в Україні», – каже голова Інституту «Республіка», правозахисник Володимир Чемерис.

Нагадуємо, що прес-служба Президента України Віктора Януковича нещодавно повідомила, що допоміжний орган при Президентові України – «Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства» – схвалив текст пропозицій щодо проекту Закону «Про свободу мирних зібрань» та звернувся до Представника Президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка та інших депутатів з проханням внести цей проект на розгляд парламенту. За словами Радника Президента та Голови «Координаційної ради» Марини Ставнійчук, законопроект розроблений безпосередньо «Координаційною радою», а також є «підготовленим громадськістю» і «продуктом консенсусу між владою та громадянським суспільством».

«Проект не має жодного стосунку ані до громадськості, ані до свободи мирних зібрань», – каже Володимир Чемерис.

Як заявляють в Інституті «Республіка», «законопроект Ставнійчук» пропонує узаконити обов’язок повідомляти владу про протест за два дні та можливість забороняти в суді спонтанні мирні зібрання. «Законопроект Ставнійчук» також пропонує можливість судових репресій щодо спонтанних зібрань, якщо протестувальник не довів владі «невідкладність» свого протесту, а також не довів, що про протест неможливо було повідомити за два дні.

«Як показує вітчизняна судова практика, навіть двох днів достатньо, щоб суд під будь-яким приводом заборонив проводити мирні зібрання», – каже голова Інституту «Республіка», правозахисник Володимир Чемерис, а також додає, що про самі «спонтанні зібрання» в проекті також прописаний обов’язок повідомляти владу.

Нагадуємо, що законопроект №2450(0918) («Про порядок організації і проведення мирних заходів») у 2009 році був прийнятий українським парламентом в першому читанні та неодноразово доопрацьовувався в профільному Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Спроби ухвалення різних редакцій законопроекту також неодноразово викликали масові протести громадських організацій та профспілок по всій Україні. В 2013 році парламент не включив до порядку денного сесії скандальний законопроект, фактично визнавши його «політичним мерцем».

За інформацією члена Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Михайла Каменєва, за останні 13 років в Верховній Раді було зареєстровано аж 11 різних варіантів спеціального закону про протести в Україні, і лише раз – в 2005 році – законопроект був ініційований правозахисниками. Правозахисник також каже, що в країнах СНД (Росія, Білорусь, Казахстан, Азербайджан та ін.) склалася негативна практика застосування та практика поступового законодавчого погіршення спеціальних законів про мирні зібрання. Спеціальних законів про протести, окрім України, немає в Норвегії, Ірландії, Великобританії, Швейцарії, США та Канаді.

Таблиця «еволюції» окремих положень законопроекту 2450 в «законопроект Ставнійчук» - http:// zmina.org.ua/2013/05/tablytsya-evolyutsiji-okremyh-polozen-zakonoproektu-2450-v-zakonoproekt-stavnijchuk.

«Законопроект Ставнійчук», наданий керівником Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента Денисом Іванеско, можна завантажити тут – http://zmina.org.ua/wp-content/uploads/2013/04/Law_PresidentialAdministration.pdf.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.