При обстрілах м. Щастя в повітрі значно зросла концентрація небезпечних сполук

nebezpechni rechovini1

 
У результаті дослідження, проведеного експертами МБО «Екологія-Право-Людина», виявлено, що під час обстрілів м. Щастя на Луганщині в повітрі збільшились концентрації небезпечних речовин. Показники вмісту в повітрі окремих забруднюючих речовин суттєво перевищили гранично допустимі концентрації.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України.

Дослідження виконане з використанням даних Автоматизованої системи моніторингу довкілля Луганської області. Зокрема, в дослідженні використані відомості, зафіксовані автоматизованим пунктом моніторингу, що донедавна працював у м. Щастя. Відомості про склад повітря автоматично фіксувались пунктом до моменту його знищення одним з обстрілів.

- Під час обстрілів м. Щастя з третьої декади липня по третю декаду серпня в повітрі значно збільшилась концентрація оксидів сірки, азоту та карбону, - коментує еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Катерина Норенко. - При цьому кількість діоксидів сірки та азоту значно перевищила гранично допустимі концентрації (ГДК). 13 серпня концентрація діоксиду сірки перевищила ГДК в 5 разів, а 14 серпня – у 8 разів.

Екологи пов’язують збільшення концентрації небезпечних оксидів із обстрілами міста. Саме перед 17 вересня відбувалися мінометні обстріли м. Щастя та його околиць. При цьому важливо відмітити, що динаміка концентрації зазначених речовин у повітрі не пов’язана із роботою або перервою в роботі Луганської ТЕС, розміщеної у Щасті. ТЕС безперебійно працювала до 17 серпня, коли в її трансформатор влучив снаряд, що поклало край водночас і роботі ТЕС, і вимірам Автоматичної системи моніторингу, яка припинила фіксувати дані у зв’язку із знеструмленням.

- Перевищення концентрації у повітрі оксидів сірки, вуглецю та азоту – безумовно, є загрозою для людського здоров’я. Крім того, саме ці речовини є небезпечними для соснових насаджень, які оточують місто, – додає виконавчий директор Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.

Експерти ЕПЛ вважають за необхідне при врахуванні кількості збитків, нанесених державі військовими діями, враховувати і обсяг використаних вибухових речовин, що призвели до забруднення атмосфери та погіршення здоров’я населення.

nebezpechni rechovini

ДОВІДКА

Під час вибуху всі речовини, які застосовуються у вибухівці, проходять повне окиснення, і продукти хімічної реакції вивільняються в атмосферу, основні з яких – вуглекислий газ та водяна пара – не є токсичними і шкідливі тільки в контексті глобальних змін клімату, оскільки обидва є парниковими газами. Втім, 1 кг вибухівки утворює також і декілька десятків куб. м токсичних газів: SO2, NOx, CO, серед яких є також небезпечні недоокиснені органічні сполуки, зокрема ароматичні, які є значно токсичніші, ніж звичайні.

В атмосфері з сірчаного газу утворюється сірчаний ангідрид, який спричиняє кислотні дощі, які змінюють рН ґрунту та викликають опіки рослин. Оксиди азоту також спричиняють кислотні дощі.

До високого вмісту сірчаного газу (SO2) в атмосфері найбільш стійкими є дуб та береза, а найбільш чутливими – сосна та ялина.

Вплив на здоров’я людей. Кислотні дощі загострюють захворювання дихальних шляхів, що приховано пригнічують здоров’я людини. Сірчаний газ викликає підвищене слизовиділення в дихальних шляхах, кашель, хрипоту, першіння, різь в очах. Навіть незначні кількості чадного газу (СО) викликають запаморочення і нудоту. СО утворює з гемоглобіном порівняно стійку сполуку – карбогемоглобін, внаслідок чого кров втрачає здатність передавати кисень тканинам організму.

Оксиди азоту викликають подразнення слизових оболонок. Крім того, низькі концентрації (4 проміле) можуть призвести до затримки дихання. Двоокис азоту викликає зміну складу крові, зокрема зменшує кількість гемоглобіну. Вплив двоокису азоту на організм людини знижує опірність до захворювань, викликає кисневе голодування тканин, особливо у дітей. Цей газ погіршує нюх, послаблює нічний зір. Негативний вплив на органи зору починається при концентрації 0,14 мг/м3. Важкість у диханні починається з концентрації 0,056 мг/м3. При вдиханні парів ароматичних вуглеводнів спостерігається дія, схожа на наркотичну, потім поступове пригнічення, судоми, зупинка дихання. Характерні ураження системи крові та кровотворних органів, розладами функцій нервової системи, ураженням печінки та органів внутрішньої секреції. Дія парів або пилу ароматичних вуглеводнів призводить до помутніння кришталика.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.