Війна нанесла збитки заповідним об’єктам на 14 мільярдів

zapovid1

 
Експерти МБО «Екологія-Право-Людина» зібрали факти знищення заповідних територій в зоні АТО. Сума збитків лише для знищених війною заповідних лісів склала 13 890 700 000 грн. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Згідно з інформацією, повідомленою раніше, під час боїв за Слов’янськ близько 1000 гектарів національного природного парку «Святі гори» було пошкоджено вогнем внаслідок літніх обстрілів ГРАДами. Як виявилося, це далеко не єдиний факт пошкодження заповідних територій внаслідок військових дій.

«Виявлені нами пошкодження заповідних територій викликані трьома основними факторами: обстрілами, проїздами важкої техніки та пожежами, спричиненими вибухами боєприпасів та умисними підпалами», – пояснює еколог ЕПЛ Олексій Василюк.

Проїзд важкої техніки, і перш за все танків, територією об’єкта ПЗФ – заповідника «Провальський степ» - перетворив його на мереживо доріг. Відділення Луганського природного заповідника «Провальський степ» знаходиться в прикордонній зоні, контроль над якою протягом всього конфлікту не належав українській армії, у зв’язку з чим на цій території відбувалося значно більше, ніж в інших місцях, несанкціонованих перетинів державного кордону військовою технікою.

На території деяких заповідних територій відбувалося безпосереднє ведення бою. У результаті цього вибухами пошкоджувались ландшафти заповідних об’єктів. Так, бої велись зокрема на території заказника «Білогорівський» на Луганщині, філіалу Українського степового природного заповідника «Крейдяна флора» (тут відбувались бої за міст біля с. Закітне) та в межах регіонального ландшафтного парку «Донецький кряж» (саме тут розміщена Савур-Могила).

Додатково важливо відмітити, що територію низки об’єктів природно-заповідного фонду пошкодили і пожежі. Такими є заказники «Нагольчанський», «Волнухинський», «Білоріченський», «Білогорівський», «Луганський», «Перевальський» та «Піщаний» на Луганщині. Повністю згоріла Калинівська ділянка відділення Луганського заповідника «Провальський степ» (327,5 га). Згарище зайняло близько половина площі РЛП, з яких щонайменше 50 % - ліси (до 1800 га). Як вже було згадано, близько 1000 га лісу національного парку «Святі гори» знищив вогонь.

Крім того, користуючись режимом окупації, відсутності контролюючих органів, різні особи розпочали використання природних ресурсів в об’єктах ПЗФ. Так, з повідомлення прес-служби прокуратури Донецької області, у м. Краматорську (Донецька область) міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері проведено перевірку додержання вимог Земельного кодексу України та закону «Про природно-заповідний фонд України» в регіональному ландшафтному парку «Краматорський». На площі 100 га невстановленими особами без спеціального дозволу на використання природних ресурсів і за відсутності відповідного рішення органів виконавчої влади було проведено сільськогосподарські роботи, в результаті чого державі завдано збитків на суму майже 1 млн. грн.

«Озвучити зараз суму збитків, нанесених державі знищенням територій природно-заповідного фонду, досить важко. Ми спробували оцінити порядок цифр, - розповідає директор ЕПЛ Олена Кравченко. - Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 р. № 541 затверджена такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд. Відповідно до цієї постанови можна оцінити лише деякі збитки, а саме - пошкодження дерев та рослин, що мають здерев’яніле стебло, до ступеня припинення росту, знищення або пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців».

«Приблизна сума збитків, нанесених лише названим заповідним територіям внаслідок згоряння лісів, становить 13 890 700 000 грн. Натомість ми не маємо можливості оцінити кількість знищених степових рослин, занесених до Червоної книги України, що зростали на ділянці 1500 га, перетвореній у згарище; не можемо оцінити навіть приблизну кількість тварин (включно з комахами та іншими безхребетними, в т.ч. занесених до Червоної книги України), збитки, завдані ґрунтовому покриву внаслідок вибухів. Все це – в десятки разів більші суми збитків, обрахувати які неможливо», - додає еколог ЕПЛ Олексій Василюк.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.