​Дії поліції у ході подій 9 травня в містах України повинні бути ефективно та неупереджено розслідувані

Таку думку на сторінках свого сайту висловили представники всесвітньої міжнародної організації з захисту прав людини Amnesty International:


Дії поліції в ході подій 9 травня у Києві, Дніпрі та інших містах викликають багато питань, на які повинні бути надані якнайшвидше вичерпні відповіді. Повідомлення про застосування надмірної сили з боку поліції щодо представників ОУН мають бути ретельно розслідуваними.

В інших містах України також відбулись сутички. За повідомленнями МВС, розпочато службове розслідування щодо дій поліції у Дніпрі, а також розслідування дій цивільних осіб. Це важливий крок і розслідування має відбуватись прозоро та неупереджено, а всі причетні до неправомірного застосування сили мають бути притягнені до відповідальності.

«У разі необхідності застосування сили з боку поліції для забезпечення правопорядку, вони мають дотримуватись низки вимог. Серед іншого, застосування сили має бути обгрунтованим (інакше це свавільне застосування сили) і мінімально необхідним для досягнення необхідної мети. Ми стурбовані заявами, що ці вимоги не були дотримані. Зокрема, є відео, що показує побиття представником поліції людини, що лежить на землі, що є саме по собі перевищенням допустимого застосування сили», — заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Слідство має встановити всі факти, пов’язані із сутичками 9 травня в різних містах України, дати відповідну кваліфікацію та притягнути винних до відповідальності.

Довідково:

9 травня у Києві та інших містах України відбулась низка акцій на вшанування пам’яті загиблих під час ІІ Світової Війни. Акції супроводжувались сутичками та застосуванням сили з боку різних груп та поліції.

За повідомленнями ЗМІ, у Києві, 9 травня представник ОУН через соціальні мережі закликав прихильників зібратись біля станції метро «Арсенальна», аби зупинити ходу «Безсмертний полк». Близько 5 години ранку поліція блокувала офіс ОУН. За словами очевидця, колона акції «Безсмертний полк» пройшла повз офіс близько 10.30 - 11 ранку. За свідченнями, люди з числа прихильників ОУН почали кидати димові шашки, картоплю, фарбу в сторону демонстрантів, але більшість потрапили в поліцію, що розташовувалась ближче. Поліція розпочала «штурм» офісу і через 40 хвилин прорвалась всередину. Було затримано щонайменше 27 людей. Частину людей, за свідченнями представників ОУН, було затримано безпосередньо в офісі, іншу частину на вулиці. Також, за свідченнями, протягом тривалого часу до затриманих не допускали адвокатів.

Майже всіх затриманих було звільнено через декілька годин. Згідно з інформацією, наданою представником ОУН, щодо одного із затриманих (доброволець батальйону ОУН, біженець з Білорусі) 11. 05 обирався запобіжний захід. 12 представників із числа затриманих були вимушені звернутись за медичною допомогою в наслідок отриманих при затриманні тілесних ушкоджень, Троє залишаються в лікарні. Представники організації готують відповідні позови в ГПУ.

МВС заявило, що причиною блокади офісу були публічні заяви представників ОУН про наміри запобігти проведенню маршу.

Після проведення цих дій з’явилося безліч повідомлень у ЗМІ про численні порушення з боку поліції. У тому числі застосування надмірної сили, недопуск адвокатів. Прес-служба Національної поліції повідомляє, що під час сутичок 9 травня тілесні ушкодження отримали також декілька поліцейських.

Події у Дніпрі також відзначилась сутичками між учасниками акцій та використанням сили з боку поліції.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про відсторонення від виконання обов’язків низки представників поліції у Дніпрі, а також про початок службового розслідування дій поліції. Розпочато також розслідування щодо дій цивільних осіб.

Фото Радіо Свобода



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.