​Відкритий лист голові Наглядової Ради ПАТ «НСТУ» пані Тетяні Лебедєвій щодо ситуації в Національній суспільній телерадіокомпанії України

Незалежна медіа-профспілка України вкрай занепокоєна ситуацією, що склалася в процесі реформування в Національній суспільній телерадіокомпанії України.


Ще 27 липня 2017 року НМПУ звернулось з листом до голови правління НСТУ Зураба Аласанії з вимогою долучити представників медіа-профспілки компанії до розробки нового колективного договору, а також про зустріч з метою узгодження позицій НМПУ та НСТУ щодо дотримання трудового законодавства у період реформування компанії. Жодної відповіді на свій лист медіа-профспілка не отримала, керівництво НСТУ просто проігнорувало це звернення.

29 вересня 2017 року НМПУ виступило з публічною Заявою, адресованою Наглядовій Раді НСТУ. Втім, і відповідь Наглядової Ради НСТУ на Звернення медіа-профспілки, на жаль, схожа більше на класичну бюрократичну відписку.

Нижче публікуємо відповідь Наглядової Ради НСТУ на Звернення НМПУ і Відкритий лист голови Незалежної медіа-профспілки України Ігоря Чайки голові Наглядової Ради ПАТ «НСТУ» пані Тетяні Лебедєвій.

Лист НСТУ

Відкритий лист НМПУ

Голові Наглядової Ради ПАТ «НСТУ»
пані Тетяні Лебедєвій

Шановна Тетяно Яківно!

На жаль, Ваша відповідь на Заяву Незалежної медіа-профспілки стосовно стану справ у НСТУ, надіслана 26.10.17, свідчить, що по суті викладених фактів питання не було розглянуто Наглядовою радою. Ми отримали чимало загальних фраз про «докладання всіх зусиль», розповідь про долю деяких філій НСТУ, про які не йшлося у Заяві НМПУ, але натомість ми не отримали інформації стосовно розгляду та вивчення нинішньої кадрової політики Правління ПАТ НСТУ. Нагадаю, йшлося про факти тиску на працівників компанії, зокрема, передпенсійного та пенсійного віку з вимогою написати заяву за власним бажанням без будь-яких підстав, переведення деяких працівників з творчих посад на адміністративні, повна або часткова відсутність інформації про штатний розклад нових підрозділів, посадові обов’язки, критерії скорочення і т.д.

Також жодного слова не сказано про розробку та підписання нового колективного договору. Тим часом, робоча група із розробки цього документу, за наявною інформацією від представників профкому працівників культури на НСТУ, на даний момент знаходиться в стані непевного очікування. Тобто, робота над документом не ведеться або вона утаємничена від колективу.

Тим часом, згідно офіційних повідомлень для ЗМІ, Наглядова рада ПАТ НСТУ затвердила нову сітку зарплат для працівників, яка буде введена в дію з 2 квітня 2018 року «після впровадження другого етапу реформування ПАТ «НСТУ», під час якого буде розроблена нова структура та суттєво зміниться штатний розклад». Також процитовано слова виконавчого директора ПАТ НСТУ Олександра Лієва: «Усі скорочення відбуватимуться у взаємодії з галузевими профспілками та профспілкою компанії».

Але на даний момент жодних звернень до осередку НМПУ від керівництва НСТУ стосовно розгляду даних питань не надходило. Хоча працівникам вже повідомляють про скорочення, переведення в інші підрозділи, ліквідації філій і т.п. Думаю, зайве нагадувати Вам, що подібні питання, згідно закону, мають роботодавцем заздалегідь узгоджуватися із профспілками, але факти свідчать, що Правління ПАТ НСТУ та керівники філій і підрозділів компанії ігнорують вимоги трудового законодавства.

Особливо дивує також наступний і прикрий факт: нинішні зарплати рядових творчих працівників НСТУ (кореспондентів, редакторів, режисерів) залишаються на вкрай низькому рівні – в межах 2-5 тис. грн, зважаючи на втрату через реформи низки стимулюючих доплат. Але вже зараз, внаслідок активних змін сітки мовлення і розробки нових проектів, теле- і радіожурналістам доводиться активно працювати, іноді з подвоєнням зусиль. Тим часом, нова сітка зарплат, яка передбачає їхнє підвищення, буде введена лише через 5 місяців – з 2 квітня. Натомість рішенням Наглядової Ради члени Правління НСТУ, які отримують посадові оклади у розмірі понад 57 тис. грн., ще й преміюються у розмірі окладу чи більше, так що різниця у зарплатах членів Правління ПАТ НСТУ та рядових співробітників може перевищувати 20 разів. Така неприпустима різниця в оплаті праці навряд чи допомагає колективу НСТУ не сприймати зміни як руйнування!

Це відбувається на тлі відсутності відкритої та постійної комунікації між керівництвом НСТУ та працівниками – уся форма повідомлень про майбутні зміни зводиться до усних розпоряджень керівництва, адже працівників офіційно не знайомлять ні з планованим графіком змін, ні з новою структурою, ні з внутрішніми документами НСТУ, які регламентують такі зміни. Для колективу у 7 тисяч осіб навіть відсутня будь-яка внутрішня комунікаційна платформа, яка існує у європейських суспільних мовників – розсилки, бюлетені, корпоративні зустрічі, дискусії тощо.

Тому Незалежна медіа профспілка змушена визнати Вашу відповідь класичною бюрократичною відпискою. Вважаємо, що ігнорування вимог трудового законодавства під час вкрай важливої для держави справи становлення НСТУ є неприпустимим не лише з правової точки зору, але і дає підстави вважати, що процес створення Суспільного мовлення не у всьому відповідає європейським стандартам. Сподіваємося, що Наглядова рада ПАТ НСТУ поділяє стурбованість Незалежної медіа-профспілки у цьому питанні.

З повагою,

Голова Незалежної медіа-профспілки Ігор Чайка



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.