​Корупція під акомпанемент Київської консерваторії

Українське міністерство культури продовжує підтримувати свій імідж в контексті анекдоту про пральню. Що в державі не відбувається, а «голос Майдану» тихо нині пищить в ганчірку, бо тепер йому вже не до лозунгів Майдану, які він забув, лишень отримав призначення міністра. Звісно, про вирішення яких проблем культури та боротьби з корупцією можна говорити, якщо на гора поставлено зовсім інші питання? Та й відповідати журналістам на їхні запити нині «голосу Майдану» – не цікаво. Голос вже зірвано на поточних схемах, от і хрипить, вірячи, що така фальш сприйматиметься суспільством, хоча здогадується, що скоро у фальш полетять яйця. А в ситуації з Київською консерваторією ім. Чайковського вже закиданими яйцями і не обійтись. Тут вже правоохоронці повинні сказати своє слово. Та чи скажуть? Про це та інші питання «Конфлікти і закони» спілкувались з народною артисткою України Євгенією Олександрівною Басалаєвою.


Чи відповідає дійсності, що Ваші проблеми в консерваторії та конфлікт з ректором почались після того, як з’ясувалось, що в консерваторії існують мертві душі, за які отримувались стипендії, тоді як офіційно люди навчались за кордоном?

Проблеми розпочались для НМАУ ім. П.І.Чайковського з того моменту, коли у 2004 році на посаду ректора Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського було призначено Рожка В.І., старорежимного чиновника, члена партії регіонів (№176 за списком до Верховної Ради), який пройшов бюрократичний шлях від інструктора з ідеології Політбюро ЦК КПУ – до Радника по культурі Українського Посольства в Москві. Рожок В.І., який не мав особистого творчого доробку в царині професійного музичного мистецтва, тим більш, з педагогіки, але мав у біографії факти зловживань, перевищення ним посадових повноважень, а також факти, що вказують на антиукраїнську, корупційну та протиправну діяльність. Його обрання проходило на фоні активного загального супротиву представництва професорсько-викладацького та студентського складу НМАУ.

З того часу в історії Київської консерваторії розпочався найдраматичніший період за всі роки її існування, який призвів до сьогоднішнього колапсу нашої альма матер. У свій час , в газеті «Культура і життя» (2014, №№24.25.26.27), на підставі фактичних документів, було опубліковано моє інтерв’ю «Дещо з знищення українського митця в Україні», яким я хотіла привернути увагу суспільства до існуючих проблем в НМАУ, беззаконня чинного керівництва НМАУ ім. П.І Чайковського на чолі з ректором Рожком В.І. Як нині відомо, не фахова кадрова політика ректора Рожка призвела до того, що управління Національною музичною академією України ім. П.І.Чайковського здійснювалось керівниками, більшість з яких не мали елементарної музичної освіти, що призвело до того, що фактично провідний український ВНЗ було поставлено на шлях руйнації на усіх теренах його буття, в якому пріоритетним стало вибудовування корупційних схем, створення своєрідної вотчини з працюючих в академії родичів та друзів керівництва.

Зазначу, що я працюю в НМАУ ім. П.І.Чайковського з 1987 року. Серед більш ніж ста моїх випускників - лауреати міжнародних конкурсів, відомі музиканти у світі, які прославляють Українську державу своєю високою майстерністю та професіоналізмом. З 1996 року я розпочала викладати на кафедрі камерного ансамблю та на кафедрі сольного фортепіано (1998 – посада в.о. доцента, 2006 - посада доцент, 2009 - посада в.о. професора). У 2007 році я обійняла за конкурсним обранням додаткову адміністративну посаду завідуючого кафедри камерного ансамблю НМАУ. Як член Вченої ради (2007-2012), на засіданнях я неодноразово висловлювалась щодо існуючих неправомірних ситуацій в НМАУ, як от відсутність на заняттях студентів роками, які теоретично рахувались в НМАУ і їм нараховувалась стипендія, але по факту навчались в зарубіжних ВНЗ. У той же час від керівництва НМАУ йшла команда не проставляти в журналах «н/б» зазначених студентів. Мені вдалось зупинити це свавілля, захистити викладачів від кримінальної відповідальності, студенти офіційно оформили академічні відпустки. Я також відкрито висловлювала керівництву НМАУ свою незгоду щодо безпідставної ліквідації фахового факультету «Музичної педагогіки», розпорошення Кафедри камерного ансамблю, безпідставного відкриття додаткових кафедр камерного ансамблю на інших факультетах. Нас, митців-професіоналів, обурював факт некомпетентного введення Болонської системи навчання без врахування специфіки виконавських творчих кафедр, про що я, та інші відомі музиканти, члени Вченої ради, неодноразово наголошували. Нас хвилював технічних стан приміщення НМАУ, на ремонти якого начебто виділялись гроші і якого працівники і студенти за фактом не бачили. Не дочекавшись від керівництва ремонту в кафедральній аудиторії, я особисто за мої кошти та спонсорські внески організувала з моїми аспірантами проведення ремонту зазначеного приміщення. Я також постійно висловлювала прохання керівництву НМАУ щодо придбання для кафедральної аудиторії якісного роялю для проведення в ній іспитів. Рояль так і не був поставлений. У той же час дивували обставини, коли за документами закупались концертні великі роялі відомих фірм, а по факту в аудиторіях стояли нові маленькі піаніно, або іноді попадались кабінетні роялі неякісного ґатунку. У 2013 керівництво НМАУ на чолі з ректором Рожком В.І. в порушення п.3 «Положення про обрання науково-педагогічних працівників ВНЗ ІІІ – ІV рівнів акредитації» видало Наказ про оголошення конкурсу на, буцімто, вакантну посаду завідуючого кафедри камерного ансамблю, яку я обіймала, і обманним шляхом, через фальсифікацію та підробку службових документів, грубо усунуло мене з багаторічної професорсько-викладацької роботи в НМАУ як таку, що начебто не пройшла по конкурсу на вакантну посаду завідувача кафедри. Аудіо записи засідань Вченої ради НМАУ були знищені. Протоколи сфальсифіковані…

На моє питання до ректора Рожка В.І. про причини мого незаконного усунення з НМАУ, Рожок В.І. відповів (дослівно) «… Ви стали культом нації… Вас всюди багато на афішах… широко розповсюджуєте українську музику…».

Я вимушена була розпочати судові тяжби, за висновками яких моє звільнення було визнано незаконним, засідання Вченої ради НМАУ було нелегітимним, мене було поновлено в НМАУ з виплатою на мою користь коштів за вимушений прогул та компенсацію моральних збитків. На підставі Заключення перевірки Територіальної Державної інспекції з питань праці у м. Києві (№26/05-21/1743 від 20.09.2013) щодо порушення трудових прав Басалаєвої Є.О. адміністрацією Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського та на підставі заяви Басалаєвої Є.О. Печерським РУГУ МВС України в м. Києві було відкрито Кримінальне впровадження щодо незаконних дій посадових осіб Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського і внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12013110060008924 від 23.11.2013р. за ст. 172 КК України – грубе порушення законодавства про працю. На цей час впровадження відкрито, проводиться слідство. Через тиждень після мого поновлення, керівництвом НМАУ на чолі з Рожком В.І. було організовано безпрецедентне моє друге незаконне усунення з НМАУ. У безчинстві та свавіллі мого усунення брали участь Голова Вченої ради НМАУ, ректор Рожок В.І., проректор з юридичних питань, офіційний представник Відповідача (Рожка) у судах Бровій А.А., Голова Конкурсної комісії, проректор Гуменюк Т.К., але яке за сутністю було вендетою за програні ректором суди.

Рожок В.І. Наказом №178-а від 22.11.2013, в порушення п.3 «Положення про обрання науково-педагогічних працівників ІІІ-ІV рівнів акредитації», керуючись особистими інтересами, зловживаючи посадовими обов’язками, оголошує вдруге незаконний конкурс на невакантну посаду завідуючого кафедри камерного ансамблю, на яку я була поновлена рішеннями та ухвалами всіх судових інстанцій. Конкурс проводився проти моєї волі, під час мого лікарняного, супроводжувався тиском та шантажуванням членів Вченої ради НМАУ (офіційні свідчення свідків в судових засіданнях) з метою обрання на цю посаду іншої людини, з ігноруванням моїх наданих офіційних заяв про незаконність оголошення та неправомірність проведення конкурсу на невакантну посаду зав. кафедри камерного ансамблю, серед яких зареєстровані заяви: на Трудову комісію НМАУ (від 23.12.2013), на Кафедру камерного ансамблю (від 30.12.2013), до Вченої ради НМАУ (від 30.12.2013), до Голови Вченої ради НМАУ, ректора Рожка В.І. тощо.

Ректор Рожок В.І., вкотре, грубо порушив процедуру конкурсного обрання науково-педагогічних працівників - п.п.3,6,7,8,9,10 «Положення про обрання науково-педагогічних працівників ВНЗ ІІІ – ІV рівнів акредитації», п.п.2,4,5 «Положення Про Вчену Раду», трудове законодавство. Я жодного разу не була запрошена на Вчену Раду звітувати, як завідувач кафедри камерного ансамблю, про мою плідну діяльність на цій посаді. Під час засідання кафедри камерного ансамблю щодо обговорення кандидатур на посаду зав. кафедри камерного ансамблю (30.12.2013), Голова конкурсної комісії Гуменюк Т.К., разом з присутнім членом конкурсної комісії, представником ректора Рожка В.І. у судових засіданнях проректором Бровієм А.А., незважаючи на мою офіційну відмову брати участь в конкурсі, проти моєї волі, без обговорення поставили мою кандидатуру на таємне голосування. На засіданні Вченої ради (30.12.2013) Голова конкурсної комісії проректор Гуменюк Т.К. за участі Бровія А.А. донесла неправдиву інформацію щодо проведення конкурсу по кафедрі і у відкритій голослівній формі призвала (Гуменюк Т.К.) голосувати за кандидатуру іншого кандидата. З протоколу Засідання Вченої ради були вилучені всі мої надані на Вченій раді, офіційні заяви про незаконність проведення конкурсу та про його грубі процесуальні порушення. Внаслідок протизаконних та злочинних дій у вигляді сфальсифікованих документів та відомостей 30.12.2013 відбувся вдруге незаконний конкурс на невакантну посаду завідувача кафедри камерного ансамблю і на підставі недостовірних відомостей, які Рожок В.І. надав до конкурсної комісії на Вчену раду відносно мене, на дану посаду за його вказівкою обрали іншу людину.

Шляхом внесення недостовірних відомостей через підробку службових документів, мене було усунено вдруге з багаторічної професорсько-педагогічної роботи.

Рішенням Апеляційного суду м. Києва від 10.12.2015 р. у справі 756/1416/14-ц (апел. провадження 22-ц/796/8124/2015) Наказ про звільнення визнано незаконним в частині звільнення Басалаєвої Є.О. з педагогічної посади викладача-професора, судами було встановлено, що ні одна з сторін не переривала і не припиняла строковий договір роботи Басалаєвої Є.О. на професорсько-викладацькій посаді. Підтверджуючих документів мого звільнення з викладацької посади Відповідач на запит суду не надав. Судами було також встановлено, що для видання кожного з наказів (№52-к від 27.03.2012, №127-к від 20.06.2013, №178-а від 22.11.2013, №256-к від 23.12.2013, №261-к від 30.12.2013) ректором Рожком В.І. були відсутні об’єктивні підстави і вони не ґрунтуються на законі. Це свідчить про наявність особистих мотивів у діях Рожка В.І., перевищення посадових обов’язків, зловживання владою.

Чи було когось покарано за такі порушення та чи відбулись зміни після розказаних Вами подій?

Нікого не було покарано. Я одноосібно розпочала довготривалий правовий шлях захисту справедливості і честі в моїй країні. Мною були подані заяви та на підставі фактичних доказів були відкриті Кримінальні провадження на посадових осіб НМАУ, про що я інформувала неодноразово Міністерство культури України. Як відомо, Листом Міністерства культури № 28/16/10-16 від 12.01.2016 року були зазначені встановлені фінансові порушення, допущені Рожком В.І., а також засвідчений факт того, що «…Міністерству культури України ректор Рожок В.І. надавав завідомо неправдиву інформацію про назву та кількість вакантних місць в Академії. Подавав звіти про наявність 52,5 вакантних одиниць в той час, коли фактично в Академії на час перевірки були зайняті 74 одиниці…». У матеріалах судових засідань Апеляційного суду є також свідчення Свідка, проректора з господарської частини НМАУ ім. П.І.Чайковського (2007-2014р.р.), учасника ліквідації аварії на ЧАЕС 1 категорії, учасника війни Павлика Г.І. про сплановану керівництвом НМАУ організацію незаконного звільнення Басалаєвої Є.О., про тиск на нього та шантаж зі сторони ректора Рожка В.І., проректора Бровія А.А., які шантажували його і надавали вказівки не голосувати за кандидатуру Басалаєвої Є.О. Як зазначив Павлик Г.І., такі вказівки керівництво НМАУ надавало членам Вченої ради також на адресу інших професорів НМАУ ім. П.І.Чайковського. До прокуратури Печерського району мною було подано заяву №5805578 від 20.07.2015р. про підробку службових документів Відповідачем у судах, ректором Рожком В.І., який разом з його офіційним представником юристом Бровієм А.А. з метою приховання професорської посади долучав до матеріалів судової справи сфальсифіковані документи, в яких було зазначено, що «на момент звільнення жодних інших посад в академії, окрім посади завідувача кафедри камерного ансамблю, Басалаєва Є.О. не обіймала».

Відомо, що за час боротьби після незаконного звільнення Ви виявили велику кількість корупційних схем, що працювали в Консерваторії. Розкажіть детальніше.

На підставі існуючих фактів щодо зловживань службовим становищем керівництвом НМАУ ім. П.І.Чайковського на чолі з Ректором Рожком В.І., на підставі скоєних ним злочинів, я звернулась з заявою до депутата Верховної Ради України Суслової І.М. з проханням в рамках її депутатських повноважень організувати нею депутатські запити до різних державних представництв щодо проведення перевірки державного закладу Національна музична академія України ім. П.І.Чайковського. З метою протидії корупції, привернення уваги суспільства до існуючих фактичних зловживань в НМАУ ім. П.І.Чайковського на телеканалі «РАДА» 17 лютого 2016 року в прямому ефірі відбувся Брифінг народного депутата Верховної Ради України Суслової Ірини Миколаївни за участі народної артистки України Басалаєвої Євгенії Олександрівни, на якому було оприлюднено результати висновків державних перевірок в НМАУ, факти порушення ректором Рожком В.І. трудового законодавства, а також озвучені факти, що вказують на його дії не в інтересах Української держави тощо.

Так, Держфінінспекція виявила, що за період 2011 – 2014 років керівництво Академії допустило фінансові порушення, внаслідок яких були втрачені грошові кошти понад 3 млн. грн. У в’язку з цим у 2015 році Державною фінансовою інспекцією України (Лист № 04-11/723 від 05.06.2015 року) були виявлені порушення фінансової дисципліни керівництвом Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського, що завдало збитків державі понад 3,5 млн.грн. за період 2011 – 2014 років; також у 2016 році Міністерством культури України ( Лист № 28/16/10-16 від 12.01.2016) була проведена аудиторська перевірка. За висновками аудиту повідомлено, що в результаті перевірки виявлені численні порушення норм чинного законодавства керівництвом Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського в розпорядженні бюджетними грошовими коштами. Перевіркою Міністерства культури України Лист № 28/16/10-16 від 12.01.2016 встановлені фінансові порушення, допущені керівництвом НМАУ на чолі з Рожком В.І., серед яких грубі порушення норм законодавства, які регулюють орендні відносини, чим завдано збитків Академії на суму 367 070,93 гривні, приховані у звітності відомості про передачу в оренду третім особам частини будівлі Оперної студії, зайво проведені видатки на суму 21 741,76грн., Міністерству культури України керівництво НМАУ ім. П.І.Чайковського надавалась завідомо неправдива інформація про назву та кількість вакантних місць в Академії, грубо порушувалось трудове законодавство щодо табелів обліку використання робочого часу науково-педагогічних працівників, які працюють за внутрішнім сумісництвом, нарахування частини відпускних працівникам за штатним розкладом загального фонду за рахунок спеціального фонду, виявлені факти приховування від повноти оприбуткування та збереження товаро-матеріальних цінностей у вигляді трикімнатної квартири Академії та земельних ділянок, на яких розташований гуртожиток Академії та флігель НМАУ, та інші зловживання керівництвом НМАУ ім. П.І.Чайковського на чолі з екс-ректором Рожком В.І.

Листом Державної інспекції навчальних закладів України № 01-06/1291 від 15.08.2016 на ім’я народного депутата України І. М.Суслової було повідомлено, що в результаті планової перевірки виявлені зловживання службовим становищем ректором академії Рожком В.І., який, в порушення Закону України «Про Вищу освіту», займав дві і більше керівних посад. Було виявлено низку недоліків та порушень чинного законодавства, діючих нормативно-правових актів з питань освіти, зокрема, в частині формування кадрового потенціалу навчального закладу, розвитку матеріально-технічної бази, контролю за веденням ділової документації. А також виявлені підтверджуючі факти про поселення до гуртожитку НМАУ сторонніх осіб. Але ректор Рожок В.І. , зловживаючи владою, організував ЗМІ, прес-конференції, зібрання трудового колективу з метою незаконного розповсюдження фальсифікованої інформації про виграний ним Оболонський суд на захист честі, рішення якого було скасовано Ухвалою Апеляційного суду від 4 липня 2017 року. Ухвалою було підтверджено достовірність інформації, що була озвучена під час Брифінгу 17 лютого 2016 року на телеканалі «РАДА» в прямому ефірі народним депутатом Сусловою І. за участі Басалаєвої Є.: факти зловживання службовою особою Рожком В.І. своїх посадових обов’язків, здійснення ним правопорушень Трудового законодавства, наявність фактів його діяльності не в інтересах Української Держави.

(Далі буде)

Фото РБК-Україна



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.