​Про обмеження прав (знову багато злих букОвок)

Свого часу, коли я вчилась десь у 5-6 класах, у мене з батьками стався великий шкандаль: вони виявили в моїх паперах певну кількість листків, надрукованих на машинці, на яких були тексти типу з «Камасутри» та текст, який приписували Олексію Толстому «Баня». Ґвалт вчинили — неймовірний.


Але до чого це я? А до того, що в країні, де кожна друкована машинка стояла на обліку у КГБе, люди примудрились друкувати на них ті тексти, які були офіційно заборонені. І це не лише якась туфта з пародією на порно. Це і політичні тексти, і якісь статті. І в країні, де офіційно було лише ТРИ телепрограми, а інформація була обмеженою, люди вночі слухали «Голос Америки» і інформацію передавали з вуст в уста. І як не працювала та радянська пропаганда, у 91 році більшість українців проголосували за незалежність України.

Нині ж нас бажають повернути на початок 90 років минулого століття. Бажають це зробити через жадібність та мрію тотального контролю інформації, тобто: посягання на право людини вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір. Це — посягання на статтю 34 Конституції України.

Але тим, хто це хоче втілити — байдуже: вони вже порахували майбутні бариші і переконані, що стануть Ахмєтовими.

Щоправда, є одна проблемка. Інтернет — не вода з теплом, і його насильно не нав’яжеж. А тому ті правки, які деякі впевнено протягують для створення монополії заради того, аби кардинально вплинути на перерозподіл сил на телеком-ринку, призведе не лише до подорожчання інтернету у 10 разів. Він матиме й інші наслідки. І я хочу розказати про наслідки, на мою думку, усіх диктаторських нововведень, які накидають на шию України: від контролю за громадянами до монополістів.

Отже, спочатку про монополістів. Олександр Федієнко, ви точно переконані, що монополію ви зробите під себе? І станете мільйонером і мільярдером? Це як оті гаврики, що протягнули для ФОП касові апарати, що теж собі на думці порахували шалені прибутки? Але це буде як... з цигарками. Акцизи на них піднімали і піднімають, а грошей знімають все менше. Бо, по-перше, деякі люди кинули курити, по-друге, почали самостійно вирощувати тютюн, по-третє — перейшли на контрабанду.

Так от: люди не будуть платити 1000-2000 за інтернет. У них цих додаткових грошей немає в наявності. Від слова ЗОВСІМ. І якщо по країні пройшла хвиля самогубств через те, що людина не може оплатити ЖКХ, то інтернет вона ТОЧНО не буде оплачувати. Що ж ми отримаємо через створення монополії?

1. Інтернетом будуть користуватись лише державні структури і деякі великі корпорації. Малий бізнес не буде тягнути програмне забезпечення РРО, бо не буде оплачувати дороговартісний інтернет. І ось тут вже між двома хитрожопими структурами, які вирішили пощипати населення, вже виникне непорозуміння, бо кожен хоче грошей собі. А ти не можеш змусити людину не купити хліба і не заплатити ЖКХ, а віддати кошти новоявленому монополістові.

2 Дмитро Дубілет, а ви в курсі, що першим наіпнеться ваш Монобанк? Ваші ж карточки прив'язані суто до інтернету. Сьогодні люди користуються ним, бо беруть Wi-Fi і (подекуди) мобільний інтернет. При ціні від тисячі гривень підніметься вартість і мобільного інтернету. Вгадайте, скільки людей будуть брати ваші картки? У вас і зараз багато хто бере картку заради кредиту. Ви впевнені, що люди братимуть кредит у вас, щоб оплачувати інтернет? Я не користуюсь кредитами, у мене і картка іншого банку, але і там — банкінг. Доведеться відмовлятись, бо я не збираюсь віддавати свої гроші монополісту. Що казати про інших?

Наіпнеться і ПриватБанк зі своїм сервісом 24, й інші, що прив'язані до інтернету.

3. Так, в інтернеті лишаться інтернет-магазини, тільки хто в них що буде купувати? Якщо у людини стоїть вибір, оплатити інтернет 1000 гривень, чи купити шмотку на базарі, вона — піде на базар і купить дешевше. Тож підприємці будуть закривати свої інтернет-магазини.

4. Освітні програми, через інтернет для школярів та громадян, - теж проваляться. Люди не будуть платити тисячу-дві гривні, аби навчатись. А Callback для такого — не зручний. Як і перестануть купувати квитки на той самий Квартал через інтернет. Стидаюсь спитати: а Юзік тоді буде квитки на вокзалах продавати? А в маленьких містечках доведеться створювати прокладки, які усі квитки будуть доносити до громадян, а це — додаткові витрати.

5. Втратить замовників велика кількість айтішників, які роблять сайти, бо не будуть люди робити собі сайти в інтернеті.

6. Скоріш за все, відновиться Укртелеком, який нинішнім жадібним дядькам, що вирішили стати монополістами, - не по зубах. Він запропонує стару систему інтернету Callback за карточками, і народ — погодиться, бо буде заходити в інтернет на пару хвилин, аби почитати новини. Але, зважаючи на те, що такий інтернет дуже повільний, не будуть заходити у банкінг, - жаба задавить.

7. Ну і цікаво, як соросята, які настворювали величезну купу сервісів типу Prozorro, Opendatabot: Все про відкриті дані та публічну інформацію та інші, будуть пояснювати своїм донорам, чому люди і журналісти перестали користуватись створеним, бо журналісти в регіонах ТОЧНО не будуть платити у себе вдома тисячу гривень за інтернет. Як шукатимете корупцію, пан @Юрчишин і Ко? Transparency International Ukraine, ви ж на проззоро гроші теж робите, нє? Втрати будуть такі, на які ви не розраховуєте. Що скажете своїм донорам? Щось на кшталт: так, спочатку створювали, а тепер самі проголосували за те, щоб обмежити більшості населенню доступу до інтернет? Цікаво буде. У вас же ж там діджиталізація. Ви впевнені, що люди, при доході у 5 тисяч гривень, тисячу гривень будуть витрачати на інтернет?

8. Впадуть продажі смартфонів. Українці — люди прагматичні. Якщо не буде можливості користуватись інтернетом, навіщо купувати смартфон? Кнопочний — дешевше. І не думайте, що люди купуватимуть гаджети через понти. Це тільки якісь ідійоти у Києві, а по всій Україні — ні.

ТЕПЕР ПРО ЦЕНЗУРУ І СТЕЖЕННЯ

1. Загалом, так, в Україні багато ЗМІ — закриють. А ФБ стане дещо іншим. Але... По-перше, люди створять собі у ФБ другі профілі і лише їхні друзі будуть знати, хто за ним стоїть. І навіть, якщо Бородянський і захоче на когось наїхати — йому обломиться, бо ФБ йому даних — не дасть, а покаже прибор, яким деякі люблять грати на піаніно. Багато вільних журналістів підуть у західний інтернет і почнуть вести блоги на тих ресурсах, куди загребущі руки не дотягнуться. Люди писатимуть теж під псевдонімами, але усі розумітимуть, хто і що написав.

2. Усі, хто буде цікавитись політикою, завантажать собі VPN і будуть заходити до інтернету тільки через цю програму. І це — не лише анонімність, а ще й можливість користуватись медіа ресурсами зі збереженням високої швидкості, обійшовши обмеження Інтернет-провайдера (тут привіт дурням, що мріють про монополію).

3. З'являться знову друковані газети, а також розповсюдження саморобних газет (пам'ятаєте, вгорі про «Камасутру»?) Що, забороните випускати офісний папір? Забороните принтери? Забороните різографи? Так і туалетний доведеться заборонити... І тут у диктаторів буде проблемка, бо на таких газетках точно ніхто не буде ставити вихідних даних. Що будете контролювати, власні дупи? Чи дупи влади?

4. Так, телефоном люди не будуть говорити велику кількість інформації, але як її донести — метод знайдуть.

І тут питання до Володимир Зеленський - Слуга Народу, Офіс Президента України, Слуга Народу : ви впевнені, що через півроку (а саме за такий час інтернет ляже і люди від нього відмовляться) у вас не виникне дуже багато проблем і з банкірами, і з людьми, які працюють в інтернеті. І з безробітними айтішніками? Це така діджиталізація від служок?

Оксана КОТОМКІНА, «Конфлікти і закони»

Фото intvua.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.