​Гіг-сепаратизм від Міністерства цифрової трансформації

Не встигли закінчитися місцеві вибори, як неоліберально-олігархічний уряд «слуг» знову наступає на трудові права українців. Цього разу атака йде по декількох фронтах. Один із них - нібито «цифровий». Чому нібито - я детально розповім далі, тож обов'язково читайте до кінця.


Міністерство цифрової трансформації внесло у Верховну Раду України проект Закону № 4303, відповідно до якого в Україні створюється особливий правовий режим «Дія Сіті». По суті - це країна в країні з іншими законами. Для компаній, які зареєстровані як «резиденти Дія Сіті», будуть діяти спеціальні закони, які є вищими, ніж закони для всіх інших підприємств і громадян. І найголовніше - на роботодавців - «резидентів Дія Сіті» не діятиме Кодекс законів про працю.

Трудові відносини в Дія Сіті регулюються тільки гіг-контрактами гіг-працівників і компаній-резидентів та аж 11-ма статтями цього проекту закону. В яких (увага!) немає ЖОДНОГО трудового права гіг-працівника, тільки права роботодавця-«резидента». У гіг-працівників є тільки три «гарантії»: відсутність штрафів із зарплати та заборона звільнень у перший місяць тимчасової непрацездатності і в час відпустки у зв'язку із вагітністю та пологами. І ВСЕ!

Ніякого захисту від незаконних звільнень. Дозволено звільнення без пояснення причини. Можна навіть смс-кою за один день без компенсацій, якщо це передбачено гіг-контрактом.

Ніяких гарантій відпусток. Які вони й чи будуть взагалі - встановлюється в гіг-контракті.

Ніяких гарантій оплати праці. У гіг-контракті може бути прописана виплата зарплати хоч раз на день, хоч раз на рік. Немає такого поняття, як мінімальна зарплата.

Ніякого регламентування робочого часу. 40-годинний робочий тиждень лише «рекомендується».

Ніяких страйків. В Дія Сіті не діє Закон «Про колективні трудові спори».

Ніяких профспілок. Гіг-працівники не можуть об'єднуватись у профспілки, відповідний Закон на них не поширюється.

Ясно, що ця ініціатива «слуг» порушує ВСІ фундаментальні конвенції Міжнародної організації праці та Європейську конвенцію прав людини, включаючи вимоги щодо обґрунтованості звільнень, право на свободу асоціацій, на колективні дії працівників. До речі, переважна більшість розвинутих країн західної Європи, про яку українцям так багато постійно розповідають, навпаки, останніми роками все більше й більше регулюють «гіг-економіку».

І головне! Діджитал-рабовласником може стати насправді не тільки ІТ-компанія, як про це відверто брешуть в Мінцифрі.

Згідно статті 7 проекту № 4303 резидентом може стати також компанія, яка здійснює види економічної діяльності (увага!), визначені Кабміном. Тобто, у разі прийняття цього Закону, на наступний день Кабмін може визначити, що металургія і авіація, машинобудування і транспорт - це теж гіг-економіка, тому трудових прав там не має бути.

Тобто, по-суті, під прикриттям ідеї про розвиток саме ІТ-галузі, уряд хоче пропхати трудове рабство для ВСІХ найманих працівників України.

Щодо «аргументів» неоліберально-олігархічної влади про те, що «резидентами Дії Сіті» зможуть бути лише компанії, що забезпечують СЕРЕДНІ зарплати працівників у 1400 євро на місяць (а отже «все добре», бо нібито буде стимулювання підняття зарплат), то це величезна маніпуляція, адже мова не йде про МІНІМАЛЬНУ зарплату, а середня зарплата по компанії - це сума всіх зарплат, розділена на кількість працівників. Тобто, у компанії може бути маса працівників з вкрай низькими зарплатами та кілька начальників з величезними і «середня зарплата» буде дотягувати до вимог Закону.

Окрім цього всього, проект передбачає величезні корупційні ризики через абсолютно непрозору процедуру отримання «резидентства» та прямий вплив на межі поширення цього правового режиму з боку Кабміну.

Авторам горе-проекту пора ознайомитися з азами економіки. Може, тоді вони дізнаються просту формулу: більше трудових прав = більші зарплати = потужніший внутрішній ринок = розвиток малого й середнього бізнесу.

Юрій Левченко, fafcebook.com

Фото leopolis.news



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 11 жовтня розповів про наступні події на фронті:

детальніше

Опитування

Чи підтримуєте Ви ідею влади продавати українські безпілотники за кордон?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.