Україна може ініціювати арешт Путіна за ордером Гааги

sudya vasilenko

 
Російський президент Володимир Путін може бути заарештований на території будь-якої країни, що є учасником Статуту Міжнародного трибуналу в Гаазі. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів правознавець-міжнародник, доктор юридичних наук і колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з військових злочинів Володимир Василенко.


Все, що для цього необхідно - це подача керівництвом України відповідного звернення до Гаазького міжнародного трибуналу. Воно повинно бути розглянуто, після чого міжнародний судовий орган, згідно зі своїм Статутом, зобов'язаний викликати на своє засідання обвинуваченого. У випадку, якщо він відмовиться з'явитися, виникає право виписати ордер на його арешт і примусову доставку до суду. Виконати таке рішення зобов'язані всі держави, що підписали Статут Міжнародного трибуналу з військових злочинів у Гаазі. Само собою зрозуміло, що затримати Володимира Путіна буде зобов'язаний і Інтерпол, а дипломатична недоторканність російського президента як глави держави автоматично анулюється після підписання ордера.

- Якщо ця особа не з’являється в суд добровільно, прокурор отримує право виписати міжнародний ордер на його арешт, - розповів екс-суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко. - І якщо розшукуваний з'явиться десь поза межами Росії, на території будь-якої країни, яка є членом Статуту міжнародного суду, то його просто негайно заарештують. Також проти цієї особи автоматично почне працювати Інтерпол, тобто, над ним постійно висітиме Дамоклів меч правосуддя.

Варто відзначити, що з точки зору міжнародного права Україна має вже безліч підстав для подачі звернення до Міжнародного трибуналу з військових злочинів у Гаазі. Це і озброєна окупація півострова Крим, і військова інтервенція на Донбасі, і терористичний акт проти цивільного літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines, і недавній обстріл російськими окупантами мирних житлових кварталів Маріуполя. Чому Україна досі не скористалася своїм правом на звернення до Гаазького трибуналу - залишається для юристів-міжнародників загадкою, пише by24.org.

Нагадаємо, що військові злочини - не єдине, в чому підозрюють Володимира Путіна юристи. Зокрема, 21 січня в Королівському суді Лондона, де розглядається справа про вбивство екс-агента ФСБ Олександра Литвиненка, були озвучені відомості про імовірну педофілію російського президента, які ще ґрунтовно не розслідувані.



Коментарі

  +0 #1 Сергей 25 янв. 2016 г., 11:34:10
Так то воно так, але ж, де та "іскра, з якої займеться полум'я", де (в кого є) політична воля для такого першого кроку? Отож бо... Спочатку виникає думка: а що стане з моїми "свічними заводиками" у Севастополі та Липецьку, а не шибко образиться за таке моє самоуправство, "САМ" Пуйло? Хоча, це для нас воно "Пуйло", а для "однотурового", який пов'язаний з ним "договорняками", воно вже й зовсім по іншому. Отака фуйня, малята...

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.