Нідерланди висловили упевненість у ратифікації Угоди про асоціацію ЄС і України

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте висловив упевненість, що парламент його країни ратифікує Угоду про асоціацію між Європейським Союзом і Україною на компромісних умовах, узгоджених у ЄС, повідомляє «Голос Америки».


Уряд Рютте вже підготував до парламентського розгляду законопроект, що має привести до ратифікації угоди, незважаючи на результати консультативного референдуму у квітні, більшість учасників якого висловилася проти цієї ратифікації.

Попереднього дня, в четвер, керівники держав і урядів країн-членів Європейського Союзу досягли згоди щодо тексту рішення, що має стати поступкою Нідерландам для ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Усі пункти цього рішення й так цілком відповідають текстові угоди і не вносять нічого нового, але Нідерланди домагалися окремо винести їх у документ, що буде юридично обов’язковим до виконання, заявляючи, що без цього ратифікація буде неможлива.

У ЄС, зокрема, домовилися задовольнити вимогу Нідерландів затвердити, що ратифікація цієї угоди сама по собі не надає Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу і не містить зобов’язання надати такий статус у майбутньому.

Крім того, рішення визначає, що ця угода не містить зобов’язань ЄС чи країн-членів надавати Україні колективні гарантії безпеки чи іншу військову допомогу або підтримку.

Так само, мовиться в документі, угода не передбачає зобов’язань із боку ЄС надавати Україні додаткову фінансову допомогу.

Іще одне з обмежень, яке підтверджує нинішнє рішення, – що громадяни сторін не мають вільного права постійно жити і працювати на території іншої сторони.

У тексті також міститься пункт, що сторони мають виконувати свої зобов’язання за угодою, бо в разі невиконання можливе застосування санкцій, у крайньому разі аж до припинення прав чи зобов’язань сторін за цією угодою – тут мається на увазі в першу чергу необхідність виконання Україною її зобов’язання боротися з корупцією, що згадано окремо.

Нідерланди залишилися єдиною країною ЄС, що не завершила процес ратифікації цієї угоди – на останній стадії, вже після схвального голосування в парламенті і підпису монарха, цей процес був зупинений за результатами консультативного референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму.

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.