​Очільник МЗС Польщі уникнув відповіді про можливу заборону в'їзду В'ятровичу

Голова Українського інституту національної пам’ті Володимир В’ятрович у відповідь на інформації польських ЗМІ про заборону йому в’їзду до Польщі порівняв дії польської держави з діями росії. У четвер ввечері у Сеймі журналісти поцікавилися у міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, чи В’ятровичу насправді заборонили в’їзд до Польщі. Очільник польської дипломатії відповів: «Наразі не коментуємо, не подаємо жодних імен», повідомляє «Польське радіо».


Раніше Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook написав, що вже декілька років він є персоною нон ґрата в росії. «Нині, кажуть, отримав заборону в‘їзду в Польщу. Мене більше непокоїть не обмеження власного пересування, а те, що демократична Польща зазвучала в унісон з авторитарною росією», - підкреслив він.

Інформацію про заборону в’їзду до Польщі для В’ятровича за польським виданням «Dziennik Gazeta Prawna» повторив ряд найбільших українських інформаційних агентств та порталів.

Сам голова УІНП у розмові з виданням «Українська правда» сказав, що інформація про заборону в’їзду не підтверджена. «Очевидно, Польща буде копіювати дії росії, коли про заборону на в’їзд я дізнався на кордоні. У будь-якому разі, найближчим часом я до Польщі не збираюся. А у цій ситуації найбільше турбує синхронність дій росії та Польщі», - заявив український історик.

Також у коментарі кореспондентові видання «Укрінформ» посол України у Польщі Андрій Дещиця повідомив, що дипломатичне представництво не має офіційного підтвердження про заборону голові Інституту національної пам’яті України на в’їзд до Польщі.

Нагадаємо, минулого четверга міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський поінформував, що Польща запускає «процедури з метою заборони в’їзду до Польщі особам, котрі підтримують вкрай антипольську позицію». Він додав, що наслідки понесуть також ті особи, котрі на адміністративному рівні, з політичних мотивів, забороняють продовжувати ексгумації останків тіл поляків, котрі загинули у період Другої світової війни на терені України та відновлювати польські місця пам’яті (йдеться про дії Інституту національної пам’яті Польщі – ред.).

У відповідь в українському Міністерстві закордонних справ заявили, що в Україні немає антипольських настроїв. Київ також звернув увагу, що історичні суперечки потрібно вирішувати згідно з християнською засадою «пробачаємо і просимо пробачення» та без нав’язування своєї версії.

У понеділок Ващиковський поінформував, що стосовно одного з українських посадовців запущена процедура заборони в’їзду до Польщі. На хвилях Польського радіо міністр закордонних справ Польщі сказав, що досі Польща «стискала зуби у двосторонніх справах, що ділять Україну та Польщу», однак дійшла висновку, що «поляків використовують». «Говоримо відверто: російська агресія не може бути виправданням, аби не вирішувати ці питання», - сказав Ващиковський.

Вітольд Ващиковський. Фото twitter.com/msz_rp



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.