​МЗС Польщі виділило допомогу психіатричній лікарні в Луганській області

Міністерство закордонних справ Польщі пожертвувало 30 тисяч євро на допомогу для психіатричної лікарні у місті Сватове у Луганській області на сході України, куди потрапляють пацієнти, котрі постраждали під час війни на Донбасі. Ця психіатрична лікарня знаходиться у частині Луганської області, яку контролює влада України. Це єдиний подібний центр, що працює в регіоні, повідомляє Польське радіо.


«На вибір цього місця як найліпшого пункту для поліпшення доступу до психіатричної допомоги вплинуло розташування лікарні. Вона знаходиться на безпечній відстані від зони бойових дій, але достатньо близько, аби приймати пацієнтів з тих теренів, також з окупованої сепаратистами території», - сказала радниця-посланниця Посольства Республіки Польща у Києві Йоанна Юревич, котра відвідала Сватове під час візиту моніторингу за проектами МЗС Польщі на Донбасі.

Її слова підтвердила ординаторка одного з відділень лікарні Олена Ямпольська: «До нас потрапляють хворі, котрі загубилися під час обстрілів та втратили документи. Трапляється, що вони знають тільки своє ім’я і тому їхню особу встановити неможливо. У 2014 році до нас евакуювали пацієнтів з психіатричних лікарень у Луганську. Родини тих людей залишилися на окупованих теренах і з ними немає контакту», - сказала вона.

За словам лікарки, число пацієнтів лікарні залежить від ситуації на передовій. У періоди, коли бої припиняються, деяких пацієнтів забирають їхні родини. Коли ситуація загострюється, у лікарні може перебувати навіть тисяча людей.

За кошти МЗС Польщі вдалося придбати терапевтичне та реабілітаційне обладнання, відремонтувати та умеблювати два приміщення у лікарні, створити кімнату для арттерапії, а також провести вишколи персоналу експертами з Польщі.

За словами Ямпольської, вишколи - особливо важливі для лікарів.

«Це чудово, що хоча би протягом декількох днів ми могли порівняти свій досвід зі знанням фахівців, котрі займаються лікуванням травм. Українська психіатрія у цій сфері є далеко за Європою», - сказала лікарка. Вона висловила надію на продовження співпраці з Польщею у майбутньому.

«Люди, котрі страждають з приводу психічних розладів під час воєн, є особливо вразливими. Крім того, травматичний досвід під час збройних конфліктів призводить до більшої кількості хворих з посттравматичним стресовим розладом. Важливо забезпечити їм спокійний притулок. Тому саме проекти психологічної підтримки є одним з пріоритетів польської допомоги для України», - сказала радниця-посланниця Юревич.

«У межах програми Малих грантів МЗС у посольстві ми намагаємося бути присутніми в Луганській області, де потреби є дуже великим і не завжди туди доходить гуманітарна допомога», - додала вона.

Цей проект – це продовження попередньої роботи МЗС Польщі, наприклад, повне оснащення обладнанням для лапороскопії відділення хірургії лікарні в місті Рубіжне, де перебуває 6 тисяч тимчасово вимушених переселенців із зони бойових дій, а також вишколи у Варшаві для українських психологів та психіатрів у сфері лікування посттравматичного стресового розладу.

У 2017 році Польща пожертвувала на допомогу 2,55 млрд злотих (приблизно 600 млн євро); на проекти в Україні було виділено 228,6 млн злотих (53 млн євро).

Фото Dancingwombatsrule



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.