​Польський генерал прокоментував скандал довкола сербської зброї в Україні

Виявляється, підприємство з Варшави імпортувало 30 тис. мінометних снарядів, яких польська армія не замовляла, - пише «Dziennik Gazeta Prawna». За словами видання, це підприємство також зробило так, що снаряди, як і фірма, зникли. «Однак ці боєприпаси знайшлися. Вони опинилися у руках проросійських сепаратистів на Донбасі, які згодом зробили з цього медіа-шоу. Все під носом військової контррозвідки Польщі», - цитує «DGP» Польське радіо.


«Я не вірю, що серби не знали, куди це озброєння потрапляє. Нині вони намагаються зберегти обличчя перед росіянами», - сказав у розмові з виданням «Dziennik Gazeta Prawna» польський генерал Вальдемар Скшипачак, колишній заступник міністра національної оборони Польщі, відповідальний за купівлі для війська, екскомандувач сухопутних військ. Військовий прокоментував повідомлення про втягування Польщі у міжнародний скандал, пов’язаний із сербською зброєю на Донбасі.

За його словами, варшавська фірма Nattan, вплетена у цей скандал, працювала на польському ринку багато років. Спочатку вона була пов'язана з американцями, торгувала зброєю, зокрема, з державами Африки, а останнім часом з Україною.

Як пояснює Скшипчак, на ринку в Європі доброї якості 60 мм снаряди до мінометів виробляє росія, Болгарія та Сербія. Для українців російський ринок є офіційно недоступним. «Я припускаю, що американці могли це використати, могли купувати боєприпаси у Сербії для українських одержувачів», - сказав він.

Генерал звертає увагу, що жодна зброя не може виїхати з Польщі без дозволу Міністерства закордонних справ. «Можливо, у цьому випадку цих боєприпасів у Польщі взагалі не було, а це (фірма Nattan – ред.) був тільки посередник на папері. Я не вірю у те, що наша влада погодилася би на це. Під час вивезення зброї проходять перевірки, є митниця, контролюється кожна коробка з товаром. Можливо, було так, що ця зброя безпосередньо з Сербії поїхала в Україну. Але тут, очевидно, якісь служби не виконали своїх обов’язків. Якщо ця зброя мала прибути до Польщі, а не прибула, то це злочин і хтось щось дуже не догледів. Нагадаю, що Сербія продала багато зброї Болгарії, Чехії та Польщі, що поїхала в Україну. Ці 30 тис. боєприпасів – це крапля у морі українських потреб», - зазначає Скшипчак.

Він зауважує, що проблема Сербії у тому, що вона не хоче дратувати росію і не хоче робити це безпосередньо. «Я не вірю у те, що серби не знали, куди ця зброя йде. Я думаю, що вони дуже добре розуміли, що відбувається, а тепер просто намагаються зберегти обличчя перед росіянами. Бо ж насправді рахуються гроші, а війна на сході України вимагає багато боєприпасів. Можливо, що цапом-відбувайлом для втрати іміджу сербів будуть саме польські компанії», - сказав він.

Генерал Скшипчак переконаний, що ця ситуація не вплине негативно на імідж Польщі. «Поляки на міжнародному ринку торгівлі зброєю є надійним партнером. Щонайменше для американців, а це ключова річ. Вони цінують працю з нами тому, що поляки не вдаються до великих шахрайств, а держава намагається контролювати цей ринок. З іншого боку, ви повинні пам’ятати, що в Україні якраз змінилася влада і, напевно, нові люди теж хочуть заробити, звідси і ця інформація», - наголошує він.

Генерал Скшипчак зауважує, що головним спонсором придбання зброї для України є американський уряд. «Україна є великим виробником озброєння, вони купують за кордоном небагато, від американців отримали протитанкові ракетні комплекси Javelin. Натомість вони купують частину боєприпасів, і тут у гру входить продукція з Болгарії або Сербії. Запасів для такого пострадянського обладнання у Європі більше немає, бо їх розпродали, в основному в Африку та арабські країни», - каже генерал.

Проросійський терорист на Донбасі. Фото creativecommons.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.