Пленарне засідання Верховної Ради України 17 травня 2013 року з участю уряду

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 17 травня, завершився черговий пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Сприяння розвитку співробітництва між Україною і Державою Ізраїль", головою якого обрано народного депутата Едуарда Гурвіца.


В.Рибак повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром України М.Азаровим.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо казначейського обслуговування бюджетних коштів у поточному році та стану справ на Вуглегірській ТЕС. Він також зазначив, що депутатські фракції Партії регіонів, "УДАР", "Свобода" та КПУ заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про свої запитання до членів уряду.

Відповідали на запитання депутатських фракцій та народних депутатів Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький і перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький нагадав, що 29 березня на Вуглегірській ТЕС сталася пожежа, яка призвела до повного руйнування покрівлі машинного залу першої черги ТЕС і її повної зупинки. За його словами, вже наступного дня на Вуглегірській ТЕС було проведено засідання урядової комісії під головуванням віце-прем'єр-міністра Ю.Бойка, на якому було визначено першочергові соціальні, фінансові та технічні заходи щодо відновлення роботи ТЕС та доручено з'ясувати причину пожежі.

Е.Ставицький повідомив, що з 1 квітня на Вуглегірській ТЕС розпочато відновлювальні роботи. 15 квітня урядовою комісією було встановлено, що основною причиною пожежі на Вуглегірській ТЕС стало порушення черговою зміною ТЕС правил технічної експлуатації системи пилоподачі, що призвело до накопичення вугільного пилу в машинному залі і його загоряння.

"Станом на 17 травня повністю закінчено розчищення машинного залу, розпочато відновлювальні роботи. За попередніми результатами встановлено, що опір ізоляції турбогенератора відповідає нормам, дефекти підшипника не виявлені. Котельне обладнання не пошкоджено", - зазначив міністр і поінформував про заходи, які здійснюються зараз для відновлення роботи Вуглегірської ТЕС.

Е.Ставицький відповів на запитання народних депутатів, зокрема, щодо того, що зроблено для життєзабезпечення жителів м. Світлодарська та ліквідації соціальних проблем, які виникли у результаті аварії. "Було знижено тариф для місцевих жителів, а також прийнято рішення щодо будівництва у місті газової котельні вартістю 57 млн. гривень, що унеможливить питання щодо опалення під час опалювального сезону. Прийнято рішення про виділення коштів для надання допомоги постраждалим внаслідок аварії", - повідомив урядовець.

Е.Ставицький також зазначив: з метою недопущення виникнення подібних аварій галузевим науково-дослідним закладам доручено розробити низку заходів, проводиться профілактична робота щодо попередження таких випадків тощо.

Перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський поінформував про казначейське обслуговування бюджетних коштів. Він відповів на запитання: про виконання державного та місцевих бюджетів за період з січня по квітень поточного року, про своєчасність оплати Державною казначейською службою фінансових зобов'язань, про вжиття заходів стосовно недопущення виникнення заборгованості перед педагогічними працівниками з виплати заробітної плати, про надання місцевим бюджетам позик на покриття тимчасових касових розривів та середньострокових позик, про обсяг позик, виділених на соціально-економічний розвиток територій, про дотації місцевим бюджетам для вирівнювання, про фінансове забезпечення соціальних допомог сім'ям з дітьми, про фінансування будівництва та ремонту доріг загального користування тощо.

А.Мярковський повідомив про відсутність масових затримок Державною казначейською службою в обслуговуванні платіжних доручень та рахунків.

Прем'єр-міністр та члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання народних депутатів.

Народний депутат І.Геращенко, зокрема, звернулася до Прем'єр-міністра М.Азарова із запитанням, яке стосувалося того, що до фракції "УДАР" надходять масові звернення від працівників бюджетної сфери, які повідомляють, що сьогодні й завтра їх "зганяють і примушують їхати у Київ для участі у заходах, які планує проводити Партія регіонів".

Прем'єр-міністр М.Азаров відповів, що він зараз дає доручення Міністрові освіти і науки Д.Табачнику заборонити примушувати працівників вищих навчальних закладів для участі в будь-яких політичних дійствах і довести цю вказівку до всіх підвідомчих закладів.

Народний депутат В.Бондаренко запитав у Глави Уряду: чи правда, що учора органами внутрішніх справ віданно наказ не пропускати у Київ жодний транспортний засіб для перевезення громадян, які можуть взяти участь у політичних акціях, чи правда, що доручено не продавати жодного квитка на автобуси чи потяги, тобто блокувати акцію такими методами. Народний депутат звернувся до Прем'єр-міністра з проханням вжити негайних заходів для забезпечення свободи пересування громадян по території України.

Міністр внутрішніх справ В.Захарченко, відповідаючи на це запитання, зазначив: "Ніяких перешкод щодо організації мирних зібрань громадян органи внутрішніх справ чинити не збираються. Таких відповідних команд ніхто не надавав. Якщо будуть такі випадки, інформуйте мене особисто".

На запитання народних депутатів також відповіли Віце-прем'єр-міністр Ю.Бойко, Віце-прем'єр-міністр О.Вілкул, Міністр доходів і зборів О.Клименко, Міністр соціальної політики Н.Королевська.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік оголосив депутатські запити.

Верховна Рада прийняла проекти постанови про віднесення міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області до категорії міст обласного значення та про перейменування села Червоний Пахар Ніжинського району Чернігівської області.

Народні депутати розглянули кілька законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо соціальних гарантій педагогічним, медичним і фармацевтичним працівникам, які працюють в сільській місцевості доповів народний депутат Петро Симоненко. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту низьким рівнем освіти та медичного забезпечення у сільській місцевості та низьким рівнем соціального захисту працівників закладів охорони здоров'я та освіти на селі.

"Беручи до уваги ці негативні тенденції, молодь уникає працевлаштовуватися у сільській місцевості. Нестача кваліфікованих спеціалістів призводить до занепаду загальнообов'язкової освіти та медичного забезпечення на селі, що стимулює постійний відтік населення у міста. Без запровадження додаткових соціальних гарантій для медичних та педагогічних працівників подолати негативні тенденції в галузях сільської медицини та освіти неможливо. Тим часом рівень оплати праці працівників державних закладів охорони здоров'я та освіти залишається найнижчим у галузях. Нинішній рівень соціального захисту підриває престиж та авторитет цих професій у суспільстві, не задовольняючи елементарних потреб учителів та лікарів. У цьому зв'язку постає нагальна потреба в запровадженні додаткових соціальних гарантій для працівників освіти та охорони здоров'я на селі", - зазначив П.Симоненко.

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді повернути законопроект на доопрацювання. Члени Комітету, повідомив доповідач, зауважили, що законопроект потребує ретельного доопрацювання щодо механізму та джерел надання безвідсоткових кредитів медичним та педагогічним працівникам, проектом дублюються деякі існуючі норми законів, відсутнє фінансово-економічного обґрунтування до законопроекту.

За результатами голосування законопроект був направлений на доопрацювання.

Проект закону про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров'я доповів народний депутат Олег Ляшко. Він зазначив: "Сьогодні масово по Україні закриваються заклади охорони здоров'я. Внаслідок цього мільйони українських громадян, особливо люди похилого віку, особливо люди, які мешкають в сільській місцевості, позбавляються можливості отримувати належну медичну допомогу".

О.Ляшко запропонував з метою недопущення ліквідації та реорганізації закладів охорони здоров'я ввести мораторій на закриття і перепрофілювання закладів охорони здоров'я державної та комунальної форм власності.

Комітет з питань охорони здоров'я рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 290-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Калєтнік продовжив оголошувати запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 21 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.