Пленарні засідання Верховної Ради України 21 травня 2013 року

zvit zahar

 
У вівторок, 21 травня 2013 року, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання оголосив про зміну назви міжфракційного депутатського об'єднання "Південь України" на "Причорномор'я України".


Головуючий поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 22 травня.

Фракції Партії регіонів і КПУ вимагали оголосити перерву або надати можливість для виголошення заяви.

Представник фракції Партії регіонів Ганна Герман зазначила, що 22 травня - День перепоховання видатного поета Т.Шевченка.

Г.Герман закликала представників опозиційних фракцій 22 травня взяти участь у спільному заході, вшанувати пам'ять видатного українського поета і покласти квіти до пам'ятника Т.Шевченка.

В.Рибак повідомив, що напередодні на засіданні Погоджувальної ради було прийнято рішення заслухати на пленарному засіданні інформацію Міністра внутрішніх справ В.Захарченка щодо подій під час проведення масових заходів у м. Києві 18 травня 2013 року. Він зазначив, що Міністр поінформує народних депутатів об 11.30.

З заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

Народні депутати включили до порядку денного другої сесії низку проектів законів та постанов.

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко поінформував про події під час проведення масових заходів у м. Києві 18 травня 2013 року. Урядовець нагадав, що Кабінету Міністрів було дано доручення розробити закон про мирні зібрання громадян. За його словами, з 2005 року Верховна Рада не спромоглася прийняти цього закону.

Міністр звернувся до народних депутатів з проханням розглянути в другому читанні цей закон і прийняти його, аби не відбувалося подій, подібних до тих, які відбулися 18 травня цього року.

В.Захарченко зазначив: "у зв'язку з проведенням таких масштабних заходів Міністерством внутрішніх справ було розроблено відповідний план та здійснено розрахунок сил і засобів правоохоронців для забезпечення громадського порядку. З метою негайного реагування на зміни в оперативній обстановці були створені посилені слідчі оперативні групи, групи документування, необхідні резерви особового складу. З інших регіонів держави до столиці для надання прибуло 500 працівників спецпідрозділів "Беркут" та 200 військовослужбовців внутрішніх військ. В цілому до охорони громадського порядку було залучено понад 4 тисячі правоохоронців".

Урядовець далі розповів про події навколо бронеавтомобіля. "Під час проведення масових заходів в столиці надійшла інформація про пересування центральною частиною міста бронеавтомобіля. Для з'ясування мети перебування цього транспортного засобу на вулицях міста та запобігання можливим негативним наслідкам мною особисто було прийнято рішення про доставлення бронеавтомобіля до найближчого територіального органу внутрішніх справ. Працівники ДАІ розпочали його супроводження до Шевченківського райуправління. На вулиці Велика Житомирська група опозиційних народних депутатів заблокувала рух цього автомобіля. Відразу транспортний засіб оточив натовп людей із символікою Партії "Батьківщина", УНА-УНСО, ВО "Свобода" - до 150 осіб. Ними були побиті вікна у бронеавтомобілі, зірваний відеореєстратор, зламана кришка двигуна, спущені колеса. У конфлікт також втрутилися біля 70 молодиків, які підійшли з Михайлівської площі. З обох сторін лунали нецензурні висловлювання, кидали пластикові пляшки з невідомою рідиною, розпилювали сльозогінний газ. Виникли поодинокі сутички".

Народні депутати переглянули відеоматеріали подій 18 травня.

В.Захарченко після трансляції відеозапису продовжив: "після втручання працівників міліції дії натовпу були локалізовані. Бронеавтомобіль був доставлений до райуправління. Слідчим відділом Шевченківського райуправління головного управління Міністерства внутрішніх справ в місті Києві розпочато кримінальне впровадження за фактом хуліганства. Крім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративні протоколи за порушення правил дорожнього руху. Цього ж дня до Шевченківського районного управління звернулися народні депутати В.Ярема та Ю.Михальчишин із заявами про військову спецмашину, що створює небезпеку для громадян на вулиці Велика Житомирська. Зазначені заяви зареєстровано та проводиться перевірка".

Міністр також поінформував про факт нанесення тілесних ушкоджень журналістці Ользі Сніцарчук. "Близько 15 години до Шевченківського райуправління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві із заявою звернулася Сніцарчук Ольга Юріївна, журналіст, парламентський кореспондент, редактор програми "Час", "Підсумки" телеканалу "5 канал". Вона повідомила, що під час зйомок акцій опозиційних сил невідомі особи біля будинку номер 1/3 на вулиці Велика Житомирська вдарили її в обличчя та розбили мобільний телефон", - повідомив він.

Народні депутати переглянули відеоматеріали побиття журналістки.

В.Захарченко зазначив, що О.Сніцарчук було надано медичну допомогу на місці події лікарями "швидкої допомоги", яку викликали працівники міліції. Потерпіла від госпіталізації відмовилася.

За його словами, за цим фактом 18.05.2013 року слідчим відділом Шевченківського райуправління Головного управління Міністерства внутрішніх справ в місті Києві розпочаті кримінальні впровадження за фактом умисного легкого тілесного ушкодження та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. На підставі отриманих доказів слідчим перекваліфіковано дії зі статті "Отримання легких тілесних ушкоджень" на статтю "Хуліганство".

В.Захарченко особисто запевнив Ольгу Сніцарчук у тому, що "правоохоронці зроблять все можливе для відновлення її конституційних прав і притягнуть до відповідальності винних". "Ми будемо приймати відповідні рішення до всіх, хто приймав в тих бійках активну участь", - наголосив він.

Міністр також повідомив, що 19 травня прокуратурою Шевченківського району міста Києва винесено постанову про об'єднання матеріалів кримінальних проваджень в одне провадження.

В.Захарченко відзначив, що під час проведення таких масових заходів із значною кількістю громадян різнополярних політичних поглядів, органи внутрішніх справ спрацювали в цілому на належному рівні, у відповідності до наданих законом повноважень.

Міністр ще раз звернувся до народних депутатів з проханням "прийняти вкрай необхідний закон про мирні зібрання, розглянутий в 2009 році в першому читанні".

В.Захарченко відповів на запитання народних депутатів. Одне із запитань стосувалося кількості учасників, які брали участь в акції "Вставай, Україно!"

Він повідомив, що "в опозиційному мітингу брали участь 6,5 тисяч осіб. Прибули всього із інших міст держави близько 2 тисячі 200 або 2 тисячі 300 осіб, а решта прибули з міста Києва і Київської області".

Народні депутати, незадоволені наданою інформацією, вимагали від Міністра внутрішніх справ більш детально поінформувати їх, зокрема, про незаконне перебування бронеавтомобіля на вулицях міста.

Парламентарії також переглянули надані представниками опозиційних фракцій відеоматеріали про події 18 травня у місті Києві.

Після перегляду цих матеріалів народні депутати з опозиційних фракцій вимагали відставки Міністра внутрішніх справ, а також вимагали викликати до сесійного залу Генерального прокурора для надання відповідної інформації.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "Свобода" у пленарному засіданні була оголошена перерва.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули низку проектів постанов про відзначення пам'ятних дат.

Верховна Рада ухвалила проекти постанови про відзначення: 60-річчя з дня народження Квітки Цісик; 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників; 1115-річчя заснування міста Галича Івано-Франківської області; 500-річчя заснування села Гійче Жовківського району Львівської області; 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза; 900-річчя першого варіанта літопису "Повість минулих літ"; 1025-ої річниці міста Володимира-Волинського Волинської області; 60-річчя утворення Черкаської області; 100-річчя заснування Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України; 80-річчя з дня народження Василя Симоненка; 90-річчя з дня народження видатного українського письменника Олександра Олександровича Сизоненка; 75-річчя утворення Сумської області; 850-річчя заснування міста Жидачева Львівської області; 70-річчя звільнення України Червоною Армією від фашистських загарбників; 70-річчя звільнення Червоною Армією міста-героя Києва від німецько-фашистських загарбників.

Народні депутати також прийняли проект постанови про встановлення Дня українських миротворців.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк від фракцій, які вимагали перерву, зробив заяву.

"Для того, щоб з'ясувати всі обставини подій 18 травня нами внесена постанова про створення Тимчасової слідчої комісії з питань порушення прав і свобод громадян України, з питань незаконної діяльності української міліції та нереагування працівниками внутрішніх справ на події 18 травня, які відбувалися під час акції "Вставай, Україно!", а також конкретно з питань побиття українських журналістів", - повідомив А.Яценюк. За його словами, проект постанови внесено до Верховної Ради і завтра він буде розглянутий профільним комітетом, а в четвер - парламентом.

Опозиційні фракції також вимагають заслухати інформацію Генерального прокурора України про стан дотримання законодавства в Україні.

Фракції висунули до Партії регіонів вимогу назвати чіткий перелік тих організацій, з якими вони борються. Вони звертаються з вимогою запросити до Верховної Ради Голову Служби безпеки України для надання інформації щодо наявності чи відсутності в Україні фашистських організацій, ксенофобської діяльності, а також щодо антитерористичних заходів, які начебто проводилися 18 травня підрозділами СБУ.

Парламентарії розглянули законопроекти у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу України (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів) доповів перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський. Урядовець зазначив, що метою прийняття законопроекту є посилення контролю за обігом спирту та процедурою документального оформлення операцій із ввезення/вивезення спирту і лікеро-горілчаних виробів з території акцизних складів.

За його словами, проектом пропонується розширити функціональні повноваження представників органів ДПС на акцизних складах з метою підвищення ефективності їх роботи та забезпечення бюджетних надходжень з акцизного податку у повному обсязі.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Законопроект 247-ма голосами був прийнятий у першому читанні.

За основу та в цілому прийнято законопроекти: про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо збільшення видатків на лікування громадян України за кордоном); про внесення змін до статті 13 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо першочергового безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни); про внесення змін до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціального захисту учасників бойових дій та інвалідів війни ІІ та ІІІ груп періоду війни з Японією 1945 року, яким виповнилось 85 років і більше).

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів: про внесення змін до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків; про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2013-2017 роки; про внесення змін до Закону "Про зерно та ринок зерна в Україні" (щодо дерегуляції ринку зерна).

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у середу, 22 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.