Пленарне засідання Верховної Ради України 25 липня 2014 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 25 липня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Ранкове засідання відкрив Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Він повідомив, що письмова заява Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про відставку до Верховної Ради не надходила. "Як тільки заява надійде, Верховна Рада у відповідний термін її розгляне", - сказав він.


Р.Кошулинський оголосив депутатські запити.

Головуючий також оголосив про входження народних депутатів Олега Буховця та Василя Демедюка до складу депутатської групи "За мир та стабільність".

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України (реєстр. №4032а) у другому читанні доповів голова підкомітету Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін. Він нагадав, що законопроект було прийнято у першому читанні два місяці тому з дорученням підготувати його до другого читання за скороченою процедурою. Але він тільки зараз розглядається.

С.Терьохін зазначив, що в проекті мова йде про те, що у зв'язку тимчасовою окупацією виникли чисельні колізії в українських підприємств і громадян, які мають податкові зобов'язання по своїх філіях, відділеннях або дочірніх кампаніях. "Фактично, ці компанії, які знаходяться на неокупованій території, ходять під прокуратурою за несплату податків. Виникли величезні проблеми з видачею сертифікатів місця походження товарів, які виробляються в Криму. Виникли величезні проблеми з евакуацією бізнесу на неокуповану територію і громадян, які переїжджають на неокуповану територію з окупованої території", - пояснив доповідач.

Представник Комітету повідомив, що під час доопрацювання надійшло 317 пропозицій, більшість з яких врахована, не враховані концептуально неприйнятні пропозиції, які фактично визнають анексію Криму.

С.Терьохін також повідомив, що законопроект повністю погоджено з Кабінетом Міністрів, з Міністерством фінансів, з митницею і податковою службою.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту.

С.Терьохін у зв'язку з недостатньою кількістю голосів попросив головуючого поставити законопроект для прийняття у другому читанні та в цілому на сигнальне голосування.

Р.Кошулинський поставив законопроект на сигнальне голосування.

"За" проголосувало 177 парламентаріїв.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступному пленарному засіданні.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей (реєстр. № 4100а) у першому читанні доповіла народний депутат Ірина Луценко. Обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, І.Луценко нагадала про оголошену додаткову мобілізацію в зв'язку із ситуацією, яка склалася на сході України.

Доповідачка навела деякі цифри, згідно з якими сьогодні в Україні нараховується близько 323 тисяч сімей багатодітних. Це сім'ї, які виховують більше трьох, чотирьох і п'яти дітей. Зокрема, 17 тисяч - це сім'ї, які виховують більше п'ятеро дітей, 24 тисячі - це сім'ї, які виховують четверо дітей і 248 тисяч - які виховують трьох дітей.

І.Луценко запропонувала цим проектом чоловікам і жінкам, які виховують багатодітних сімей, дати відстрочку до мобілізації і лише за їхньою згодою за місцем їхнього проживання і за їхньою адресою дати їм мобілізуватися.

Цим проектом також уточнюється вік неповнолітньої дитини. Відповідно до Конвенції ООН та до Закону "Про захист і охорону дитинства", неповнолітньою дитиною в Україні вважається дитина не до 16-и, а саме до 18-и років. Тому цим законопроектом уточнюється вік неповнолітньої дитини.

Проектом пропонується внести відповідно вік цієї неповнолітньої дитини до Закону "Про військовий обов'язок та військову службу", звільнити з військової служби жінок, у яких на вихованні знаходяться діти саме до 18 років. Крім того, пропонується звільнити від мобілізації чоловіків і жінок, в яких на вихованні і на обслуговуванні, і на утриманні знаходяться діти, які є інвалідами першої та другої групи. У цьому випадку вік такої дитини продовжується до 23 років.

"Війна вкінці-кінців буде нами виграна, терористи будуть вигнані з нашої території, але діти в багатодітних сім'ях є найбільш соціально незахищеними. Забираючи від них батьків, а в таких сім'ях, як правило, матері не працюють, для того щоб обслуговувати таку серйозну, велику родину, ми позбавляємо цих дітей права на навчання. Більше трьох неповнолітніх дітей приводить до того, що ті діти повинні будуть працювати і самі забезпечувати своє майбутнє", - наголосила народний депутат.

І.Луценко також зазначила, що Організація Об'єднаних Націй, провівши аналіз останніх трьох років ситуації на Україні, прийшла до висновку, що до 2050 року в Україні може залишитися 26 мільйонів українців, і звернулася до народних депутатів з проханням підтримати цей законопроект і "дати можливість цим дітям жити в повноцінній сім'ї, дати можливість їм вчитися і будувати майбутнє".

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький зачитав текст законопроекту, який Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому.

Верховна Рада 277 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому в редакції, запропонованій профільним комітетом.

Проект закону про внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України щодо уточнення повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (реєстр. №4286) доповів голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік. Він зазначив, що цим проектом пропонується надати повноваження безпосередньо територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (району, міст обласного та республіканського значення, Автономної Республіки Крим) розпоряджатися державними землями сільськогосподарського призначення.

За словами доповідача. такі зміни дозволять спростити порядок отримання земельних ділянок у власність або користування зацікавленими особам та оперативно вирішувати зазначені питання, так як дані повноваження будуть покладені безпосередньо на територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин за місцем розташування земельної ділянки.

Г.Калетнік повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді визначитися щодо законопроекту на пленарному засіданні, оскільки члени Комітету не досягнуто згоди щодо прийняття одного із рішень, передбачених Регламентом.

За результатами голосування ("за" - 48) законопроект було відхилено.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації повноважень Верховної Ради України при визначенні структури Міністерства внутрішніх справ України (реєстр. №4016) доповів заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що в Україні склалася ситуація, коли у багатьох правоохоронних структурах та інших силових структурах діють спеціальні підрозділи, створені відомчими актами і про існування яких громадянське суспільство та народні депутати навіть не здогадуються.

На думку народного депутата, ці питання потребують негайного законодавчого врегулювання. За його словами, "функціонування таких підрозділів, створених поза межами законодавчого регулювання, підриває демократичні основи нашої держави, оскільки відсутня правова база їх діяльності. Як вам відомо, до сьогоднішнього дня незавершене розслідування стосовно вбивства на майдані "Небесної сотні". Оскільки для усіх цих спецпідрозділів не визначено конкретної ситуації, в яких їм дозволено діяти, не визначено їх відповідальність. Крім того, про ліквідацію через формування таких спецпідрозділів на законодавчому рівні не передбачено заходів їх адаптації у суспільстві".

Доповідач зазначив, що метою проекту є забезпечення реалізації повноважень Верховної Ради щодо визначення структури Міністерства внутрішніх справ, законодавчого урегулювання діяльності спеціальних підрозділів та військових частин спеціального призначення МВС України.

М.Паламарчук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати висловилися проти прийняття законопроекту. Одним з аргументів "проти" у виступах наводився той, що прийняття законопроекту є "грубим втручанням в діяльність Міністерства внутрішніх справ". Також зазначалося, що цим законопроектом фактично буде блокуватися створення тих чи інших підрозділів.

За результатами голосування ("за" - 59) законопроект відхилено.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів (реєстр. №4013) доповів народний депутат Валерій Карпунцов. Він зазначив, що метою проекту є приведення законодавчого регулювання гарантій безпеки законної професійної діяльності журналістів європейськими стандартами у правовому регулюванні діяльності ЗМІ.

Народний депутат запропонував у Кримінальному кодексі встановити низку спеціальних складів злочинів: погроза або насильство щодо журналіста, в тому числі, за здійснення такої погрози або насильства працівником правоохоронного органу, іншою службовою особою; умисне знищення або пошкодження майна журналіста; посягання на життя журналіста; захоплення журналіста як заручника.

Законопроектом також пропонується внести зімни до Закону "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" щодо: обов'язку держави стосовно захисту життя, здоров'я, честі, гідності, житла, майна журналіста, його близьких родичів від злочинних посягань та інших протиправних дій; встановлення стосовно журналіста та його близьких родичів у зв'язку зі здійсненням ним законної професійної діяльності системи особливих заходів державного захисту, передбачених законодавством України для працівників суду та правоохоронних органів.

За словами народного депутата, прийняття законопроекту дозволить забезпечити гарантування безпеки законної професійної діяльності журналістів у відповідності до європейських стандартів у правовому регулюванні діяльності ЗМІ.

За результатами голосування ("за" - 192) законопроект не набрав голосів для прийняття. Повторна спроба була результативною ("за" - 232) і закон було прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про відзначення 90-річчя з дня народження Павла Загребельного".

О.Турчинов повідомив, що він отримав листа від Президента України П.Порошенка, в якому Глава держави наполягає на тому, щоб Верховна Рада визначилася з вотумом довіри до Кабінету Міністрів.

О.Турчинов повідомив, що він доручив Секретаріату Верховної Ради та Інституту законодавства опрацювати питання. Він зазначив, що "ні в Конституції, ні в Законі "Про Кабінет міністрів" не передбачено наявність інституту "вотуму довіри" уряду. Тому, мабуть, мається на увазі, щоб Верховна Рада визначилася щодо заяви про відставку Прем'єр-міністра".

О.Турчинов повідомив, що заява про відставку Прем'єр-міністра А.Яценюка вже пішла у Верховну Раду. Як тільки вона дійде до Верховної Ради, вона буде зареєстрована і негайно скерована до профільного комітету, який невідкладно внесе це питання до сесійної зали.

О.Турчинов процитував останній абзац з листа Президента України, в якому наголошувалося на необхідності невідкладно вже 25 липня, тобто сьогодні, повернутися до питання розгляду законопроектів про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2014 рік" та про внесення змін до Податкового кодексу. Ці зміни потрібні як для захисту територіальної цілісності і фінансування армії, так і для відновлення звільнених від терористів територій та надання допомоги мирним мешканцям потерпілих міст, сіл та селищ.

О.Турчинов запропонував включити до порядку денного засідання проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень) за реєстр. №4309а.

Народні депутати не підтримали пропозицію ("за" - 185).

Парламентарії також не підтримали ("за" - 124) пропозицію повернутися до розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України (реєстр. №4116а).

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви народні депутати виступили із повідомленнями, оголошеннями, пропозиціями у "різному".

Заступник Голова Верховної Ради України Р.Кошулинський закрив пленарне засідання.

28 липня - 1 серпня народні депутати працюватимуть з виборцями, 4-8 серпня - у комітетах, фракціях і комісіях.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 12 серпня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.