Депутати суттєво скоротили фінансування заповідної справи. Мінприроди промовчало?

zapovidna sprava

 
31 липня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51734).


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Законопроект зазначає, що з метою економного, раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, забезпечення невідкладної стабілізації фінансової ситуації в країні у проекті змін до Державного бюджету України на 2014 рік передбачено зменшення видатків, зокрема на здійснення природоохоронних заходів – 334,7 млн. грн. («за рахунок оптимізації видатків на утримання установ природно-заповідного фонду» - див. Пояснювальну записку до законопроекту).

- Заповідна справа завжди фінансувалась державою по залишковому принципу. В останні два роки національні парки і заповідники взагалі не отримали практично ніякого бюджетного фінансування, окрім захищених статей зарплатні і опалення. Проти деяких нацпарків розпочаті судові процеси з причини несплати ними рахунків, які заблоковані казначейством, – коментує ситуацію заступник Голови НЕЦУ Олексій Василюк. – Інспектори національних парків змушені виїжджати в рейди, власним коштом заправляючи транспорт. При цьому зарплатня більшості працівників нацпарків і заповідників коливається в межах 1200-1700 грн.

На думку Голови НЕЦУ Ярослава Мовчана, війна формує свої умови, і може бути режим економії та/чи перенаправлення ресурсів. В той же час, такі кроки мають бути зваженими і не зачіпати життєво-важливі елементи діяльності держави. В 21-му столітті ніби нікому не треба пояснювати, що людство існує завдяки наявності і функціюванню біосфери планети, і її стан – це питання виживання народів і держав. Тому не варто рубати дерево, яке підтримує непрості умови життя українців. Наприклад, в Нідерландах підраховано, що євро, вкладене в сферу збереження живої природи, дає голландському суспільству 8 євро прибутку! Тому треба шукати інші можливості наповнення бюджету (і такі є), а не користуватися сумнівним скороченням того, що не має скорочуватися волею Мінфіну при мовчанні Мінприроди та зрозумілому бажанні депутатів знайти потрібний суспільству консенсус, не уточнюючи походження цифр.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.