Відкрилася перша сесія Верховної Ради України восьомого скликання

vosma rada

 
27 листопада 2014 року розпочалася перша сесія Верховної Ради України восьомого скликання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 399 народних депутатів.


Голова Підготовчої депутатської групи Володимир Гройсман надав слово найстаршому за віком народному депутатові Юхиму Звягільському, який оголосив першу сесію Верховної Ради України восьмого скликання відкритою.

У виконанні Національного академічного народного хору імені Г.Верьовки прозвучав Гімн України.

Народні депутати привітали з днем народження Юлію Тимошенко, Тетяну Бахтеєву та інших парламентаріїв.

Голова Підготовчої депутатської групи В.Гройсман повідомив, що для ведення пленарних засідань потрібно сформувати Тимчасову президію. В.Гройсман зазначив, що Тимчасова президія першої сесії складається із шести народних депутатів. До її складу входять Голова Підготовчої депутатської групи та по одному представникові від кожної політичної партії, між виборчими списками яких розподілено депутатські мандати.

Головуючий поставив на голосування проект постанови (реєстр. №1001) про Тимчасову президію першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Верховна Рада 370 голосами ухвалила проект постанови в цілому.

В.Гройсман поінформував про персональний склад членів Тимчасової президії, визначений представниками політичних партій: від політичної партії "Народний фронт" - народний депутат Андрій Парубій, від політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" народний депутат Олег Лаврик, від політичної партії "Опозиційний блок" - народний депутат Олександр Вілкул, від Радикальної партії - народний депутат Юрій-Богдан Шухевич, від політичної партії "Батьківщина" - народний депутат Андрій Кожем'якін.

Головуючий запросив членів Тимчасової президії зайняти свої місця і приступити до виконання своїх обов'язків.

Члени Тимчасової президії першої сесії зайняли свої місця.

В.Гройсман зазначив, що послідовність розгляду питань на першій сесії новообраної Верховної Ради, визначено Регламентом роботи Верховної Ради, а саме 16 статтею. Він повідомив, що Підготовча група вносить пропозицію щодо зміни послідовності розгляду питань і поставив на голосування проект постанови (реєстр. №1002) про порядок денний першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на період розгляду організаційних питань.

Парламентарії 343 голосами підтримали проект постанови.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністрові України Арсенію Яценюку, який оголосив про складення повноважень Кабінету Міністрів. "Місію виконано. Прошу призначати новий уряд", - зазначив А.Яценюк.

В.Гройман нагадав, що згідно з Конституцією України Кабінет Міністр, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

Головуючий оголосив наступне питання порядку денного - про формування депутатських фракцій і груп. Він повідомив, що згідно з протоколами зборів представників політичних сил, обраних до парламенту, у Верховній Раді восьмого скликання сформовано і зареєстровано такі депутатські фракції: фракція політичної партії "Народний фронт" (до складу фракції увійшло 83 народних депутатів, головою фракції обрано народного депутата Олександра Турчинова); фракція політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" (до складу фракцій увійшло 32 народних депутати, головою фракції обрано народного депутата Олега Березюка); фракція політичної партії "Опозиційний блок" (до складу фракції увійшло 40 народних депутатів, головою фракції обрано народного депутата Юрія Бойка); фракція Радикальної партії (до складу фракції увійшло 22 народних депутатів, голова фракції - народний депутат Олег Ляшко); фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (до складу фракції увійшло 19 народних депутатів, голова фракції - народний депутат Юлія Тимошенко).

З доповіддю "Про стан законодавчої роботи Верховної Ради України сьомого скликання" виступив Голова Верховної Ради України сьомого скликання Олександр Турчинов.

О.Турчинов зазначив, що Верховна Рада сьомого скликання стала третім в український історії парламентом, який передчасно завершив свою роботу через одностайну підтримку суспільством рішення про дострокові вибори. За його словами, "Парламент сьомого скликання складався з діаметральних протиріч: з одного боку, у 2012-2013 роках він був складовою частиною режиму Януковича, його підтримкою та опорою, з іншого боку - тут змогла викристалізуватись потужна європейська опозиція, яку Майдан уповноважив повернути країну на шлях розвитку та перетворень, на шлях верховенства права, на шлях до демократичної Європи. Фактично, це було два різні парламенти - Верховна Рада до Майдану та після Майдану".

О.Турчинов далі зазначив, що "новий етап в історії Верховної Ради України сьомого скликання розпочався з перемоги Революції Гідності з кінця лютого поточного року. Загроза шокуючої своєю підступністю агресії Росії проти нашої держави перекреслила мирне життя України та українців, а отже змінила й саму сутність та політичне обличчя Верховної Ради".

Доповідач наголосив: "Верховна Рада у надскладній політико-правовій та соціально-економічній ситуації спромоглася взяти на себе усю відповідальність за стан справ у державі, сформувала нову парламентську більшість, новий Уряд та прийняла вкрай необхідні законодавчі акти, забезпечивши життєдіяльність країни, загальнонаціональний спротив підступній військовій агресії Російської Федерації проти України. Саме парламент гарантував стабільний перехід влади в країні та проведення демократичних виборів Президента України, визнаних цивілізованим світом".

О.Турчинов також зазначив: "можна стверджувати, що працюючи в епіцентрі карколомних політичних процесів, постмайданівський парламент спромігся продемонструвати стабільну та результативну роботу. У порівнянні з попередніми сесіями Верховна Рада працювала на порядок результативніше".

"Отже, незважаючи на короткий період часу, Верховна Рада сьомого скликання увійде в історію як парламент доби великих викликів та перетворень в українській державності", - підсумував доповідач.

О.Турчинов, говорячи про найважливіші рішення, ухвалені Верховною Радою України сьомого скликання, відзначив відновлення дії положень Конституції України, які були незаконно скасовані під тиском Януковича. "Рішення парламенту про відновлення дії Конституції було прийнято на вимогу українського народу конституційною більшістю у 306 голосів, що забезпечило повернення до парламентсько-президентської форми правління. Разом з відновленням Конституції України були скасовані диктаторські закони, сфальшовані на вимогу режиму Януковича", - наголосив він.

За його словами, за два роки своєї каденції Верховною Радою розглянуто 1 915 проектів законів, з яких 371 - прийнято в цілому як закони.

О.Турчинов серед значної кількості ухвалених законів та інших законодавчих актів під час останніх двох сесій виокремив деякі особливо знакові - зокрема, це пакет законопроектів, прийнятих у зв'язку з необхідністю захисту держави від російського вторгнення; закони щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України; щодо реформування державної антикорупційної політики; реформи вищої освіти; пакет антикризових законів, що дозволили Уряду не допустити дефолту в Україні; пакет законів, що забезпечують боротьбу з корупцією, а також закони України "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" та "Про очищення влади", що визначають процес люстрації чиновників, працівників силових структур тощо.

Доповідач також наголосив на "стратегічній та вирішальній для країни синхронній з Європейським Парламентом ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом 16 вересня 2014 року". "Це справжній прорив у нашому житті і водночас колосальна відповідальність для нового уряду і парламенту, які зобов'язані наповнити реальним змістом процес європейської інтеграції України", - зазначив він.

О.Турчинов також висловив своє бачення того, як має працювати Верховна Рада України восьмого скликання та думку, яку місію вона повинна виконати.

Парламентарії оплесками подякували своїм попередникам за роботу.

Головуючий оголосив про створення депутатської групи "Економічний розвиток", до складу якої увійшло 19 народних депутатів, головою групи обрано Віталія Хомутинніка; про створення депутатської групи "Воля народу" у кількості 19 народних депутатів, головою групи обрано народного депутата Ігоря Єремеєва, та про створення найбільшої фракції в парламенті - фракції політичної партії "Блок Петра Порошенка" у кількості 146 народних депутатів, головою фракції обрано Юрія Луценка.

Головуючий оголосив до розгляду питання "Про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України восьмого скликання".

Він попросив членів Лічильної комісії зібратися на своє перше організаційне засідання, щоб потім бути готовими поінформувати про прийняті рішення.

В.Гройсман повідомив, що під час перерви буде створено коаліцію депутатських фракцій, попросив всіх народних депутатів, які входять до майбутньої коаліції, залишитися в сесійній залі для проведення перших зборів коаліції і оголосив перерву.

Головуючий після закінчення перерви запросив до сесійної зали Президента України Петра Порошенка.

Він повідомив, що згідно з протоколом першого засідання Лічильної комісії її головою обрано народного депутата Олександра Черненка, заступником голови - народного депутата Романа Заставного, секретарем - народного депутата Руслана Сидоровича.

В.Гройсман оголосив до розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради України і звернувся до депутатських фракцій і груп з проханням вносити кандидатури на цю посаду.

Головуючий надав слово представнику фракції "Блок Петра Порошенка" Юрію Луценку, який вніс узгоджену депутатськими фракціями коаліції кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради України народного депутата Володимира Гройсмана.

Під час виступів кандидатуру народного депутата В.Гройсмана підтримали голова фракції Радикальної партії О.Ляшко, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч" О.Березюк, представник фракції "Батьківщина" С.Соболєв, представник фракції "Народний фронт" А.Парубій.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про продовження пленарного засідання до завершення розгляду питань порядку денного.

Далі засідання вів член Тимчасової президії Андрій Парубій. Він зазначив, що під час виступів була запропонована одна кандидатура - народного депутата Володимира Гройсмана - і надав йому слово для виступу.

В.Гройсман окреслив завдання, які необхідно вирішити для того, "щоб змінити країну". Він висловив впевненість у здатності подолати виклики. "Ми маємо діяти якісно, професійно і негайно. Ми маємо перетворити Український парламент не на гальмо, а на двигун реформ. Ми маємо забезпечити єдність української влади, підтримати Президента в такий нелегкий період, сформувати професійний уряд і підтримати Прем'єр-міністра. Приймати відповідальні рішення і розподіляти відповідальність", - зазначив він, наголосивши, що в цьому вбачає велике завдання Голови Верховної Ради.

В.Гройсман також зазначив, що він як Голова Верховної Ради зробить все для того, щоб Україна була успішною європейською процвітаючою країною.

За пропозицією головуючого народні депутати відразу без обговорення перейшли до голосування і 359 голосами обрали Головою Верховної Ради України восьмого скликання народного депутата Володимира Гройсмана.

В.Гройсман подякував народним депутатам за довіру.

Головуючий оголосив до розгляду питання про позачергове послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

В.Гройсман надав слово для виступу Президентові України Петру Порошенку.

Початок виступу Президента України був присвячений змінам, які сталися в Україні за останній рік.

"Виклики і загрози, яких перед нашою державою, перед Україною, не стояло з часів Другої світової війни та повоєнної розправи з українським національним рухом… І водночас - унікальний шанс, який дуже відповідальний Український народ подарував Українській державі, вперше обравши до Українського Парламенту проєвропейську конституційну більшість, - таких можливостей не відкривалося перед Україною ще ніколи. Такою є вичерпна характеристика внутрішнього і зовнішнього становища. І наше з вами завдання можна передати простою формулою: відвести загрози і використати шанс", - зазначив П.Порошенко.

Президент України також зазначив, що "ми живемо в умовах війни. І ця війна, безумовно, гальмує наші плани. Ну, наприклад, як переконати інвесторів вкладати гроші в державу, яка воює? Яким чином можна забезпечити стале зростання, коли значна частина економіки просто зруйнована фізично? І на ці питання ми з вами спільно маємо знайти відповіді". Він висловив впевненість, що його мирний план і розроблений на його основі Мінський протокол і Мінський меморандум у підсумку приведуть до миру на Донбасі.

П.Порошенко наголосив на тому, що ключовим внутрішнім викликом, на його думку, залишається корупція. "Я хотів би в цьому контексті назвати ще й бідність, однак ясно, що першопричиною вкрай низького рівня життя переважної більшості українців є тотальна корумпованість державного апарату, сфери державних послуг, некомпетентність і неефективність державного управління. Меркантильна, так би мовити, безідейна, корупція - куди сильніший внутрішній союзник нашого зовнішнього ворога, ніж його ідеологічно вмотивована п'ята колона.

А безробіття, бідність, соціальна несправедливість тепер загрожують не просто зростанням протестних настроїв в суспільстві. Вони можуть і обов'язково будуть використовуватися ворогом для дестабілізації ситуації в країні", - зазначив Глава держави.

Президент України далі у виступі сказав про унікальні можливості, які відкрила Революція гідності перед всією країною.

Говорячи про наші внутрішні можливості, П.Порошенко відзначив, що за останній рік оформився один з головних чинників сталого розвитку - стабільна, стійка, демократична українська політична спільнота.

За його словами, "переважна більшість українських громадян нарешті підтримує реалізацію Угоди з Європейським Союзом - Угоду про асоціацію і ідею вступу України до Євросоюзу. Ніколи раніше цього не було. Ми маємо цим скористатися. Рекордних показників нарешті досягла кількість тих, хто за українську мову як єдину державну. До речі, і протягом останнього року, не в останній мірі завдяки Росії, бо я не бачу чим це ще пояснити, в три-чотири рази зросла кількість прихильників вступу України до НАТО. Щоправда, це питання залишається єдиним із так званих складних тем, в якому в кількох областях все ще зберігається рівна кількість полярних думок".

На думку Президента України "в цілому багато в чому штучний поділ України за географічною, етнічною, мовною, конфесійною ознакою нарешті подолано, і цей поділ відходить в минуле. Україна ніколи не була такою об'єднаною, як зараз!"

П.Порошенко далі зазначив, що достроковими виборами завершується створення політичних передумов для проведення змін. "Чесні, прозорі, демократичні вибори вперше в нашій історії оновили Верховну Раду України більше, ніж на 50 відсотків… Я як Президент України твердо переконаний, свято вірю: все у нас вийде", - наголосив він.

У виступі також відзначено "рекордно швидке формування коаліції, та можливе блискавичне, але відповідальне формування Уряду. "Важливо, що при створенні коаліції не посади ділили, а напрацювали детальний план фундаментальних змін в країні. І ці масштабні перетворення мають стати наступним етапом нашої Революції, плавно перетікаючи в ефективне реформування!", - наголосив П.Порошенко.

Президент України також зазначив, що у реалізації реформаторської, проєвропейської коаліційної угоди він є надійним союзником нового парламенту і висловив впевненість у тому, що "тільки від ефективної взаємодії, від нашої синергії ми зможемо реально добитися тих результатів, яких очікує український народ і я зроблю все від мене залежне, щоб забезпечити ефективну і злагоджену роботу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України".

П.Порошенко далі коротко зупинився на деяких найважливіших питаннях спільної стратегії, які стосуються національної безпеки в ширшому її розумінні. Він відзначив, що "найгірші справи у нас в судовій системі". За його словами, "судова система, яка більшою мірою, ніж будь-що, потребує санації, катарсису, - цьому очищенню чинить найбільший спротив".

"Як Президент я не маю права тиснути на конкретні суди, і не буду цього робити. А от систему змінити разом з вами нам не просто дозволено, а наказано виборцями. Отож, однією з перших має стартувати судова реформа. Відповідні законопроекти подаватиму як екстра-невідкладні. Бо з такими судами як тепер в безпеці можуть почуватися лише ті, у кого є проблеми із законом. А от законослухняним громадянам від таких судів - варто триматися подалі, правди там не знайти", - наголосив П.Порошенко.

Дотичним до судової реформи, за словами Президента України, є і реформування всіх правоохоронних органів, насамперед МВС та ГПУ. Він подякував народним депутатам за те, що цей розділ дуже добре виписаний в Коаліційній Угоді.

П.Порошенко нагадав, що стара Верховна Рада, в тому числі й за його наполяганням, встигла-таки ухвалити новий закон про прокуратуру, який незабаром вступить в дію, як і закон про Національне антикорупційне бюро.

У цьому зв'язку він запропонував всім причетним до визначення керівника цього бюро запросити на цю посаду людину з-поза меж України. Вона матиме одну перевагу - відсутність зв'язків в українській політичній еліті.

Президент України зазначив, що він ретельно проаналізував більшість рішень з дерегуляції, ухвалених останніми роками. "Реальна ж дерегуляція, разом з податковою реформою мають запустити економіку і відновити процес зростання. Ми обов'язково в цьому досягнемо успіху", - наголосив він.

Частиною тектонічних перетворень за словами Президента України має стати і реформування оборонного сектору: армії, спецслужб, ВПК. "Щоб забезпечити ритмічне фінансування підприємств ВПК, ми вже зараз починаємо проектувати державне оборонне замовлення не на рік, а як мінімум - на три. Хоча тут потрібен ще ширший горизонт планування", - зазначив він.

На думку Президента України треба відмовлятися від того, що проголошена в 2010 році позаблоковість України не змогла і не могла гарантувати безпеку і територіальну цілісність нашої країни. "Ця позиція призвела до великих втрат, тому ми й вирішили повернутися до курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору. Ми вже сьогодні поглиблюємо співпрацю з НАТО, працюємо над оперативною сумісністю Збройних Сил України із арміями країн-членів Альянсу, переорієнтовуємося на натівські стандарти в оборонно-безпековому просторі", - зазначив П.Порошенко.

Президент України у виступі також зазначив, що демократія - теж інструмент забезпечення національної безпеки. За його словами, парламентська коаліція по суті є конституційною більшістю. Це 302 депутати. Такої коаліції ще не було.

П.Порошенко сказав, що він Президент всієї країни, Президент всіх українців - як тих, хто голосував за нього, так і тих, хто мав інший вибір. Отож, має слухати і парламентську опозицію. "Ми до всіх цих проявів повинні ставитися з повагою. Це стосується і питань мови. Врешті-решт, головна різниця між Україною і Росією полягає вже не тільки і не стільки у мові, скільки в різній політичній культурі, яка була продемонстрована під час виборів і під час нашої Революції гідності. У різних типах стосунків між владою і суспільством і в різному ставленні до свободи та демократії", - наголосив він.

За його словами, зазначені зміни не знімають з порядку денного питання підтримки української мови і тих заходів, які в європейські політичній культурі називаються позитивною дискримінацією. Це така форма підтримки тих, хто тривалий історичний час піддавався переслідуванням та утискам. І українська мова, як єдина державна мова, є надзвичайно важливим консолідуючим чинником суспільства і держави.

На думку Президента України, питання національної безпеки стосуються і церковних проблем. "Це надто чутлива сфера, яка потребує обережності; де протипоказані різкі рухи; де перш, ніж раз відрізати, міряють не сім, а сімдесят сім разів. Але із досвіду останніх років ми ніколи не забудемо, що інколи підготовка до поглинання країни починається нібито зі спільних молитов або хресних ходів. Ми всі маємо пам'ятати про любов до Батьківщини, про любов до України і я впевнений, що це має бути нашим першим пріоритетом", - наголосив він.

П.Порошенко завершуючи виступ, зазначив: "наша політика має бути спрямована на те, щоб крок за кроком рухатись від країни Революції Гідності до власне Країни Гідності", і висловив впевненість у тому, що таку країну вдасться побудувати.

"В нас більше немає часу на розмови. Це чітко підтверджує український народ. Більшість, коаліцію - створено! Політична воля до змін - є. Чіткий план дій і коаліційна угода - також. Маємо шанс на його виконання. Тож ставаймо до роботи. І щоб за п'ять років ми були готові подати заявку на членство в Європейському Союзі", - наголосив Президент України.

В.Гройсман оголосив про те, що 27 листопада 2014 року було сформовано та зареєстровано в Апараті Верховної Ради України коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України восьмого скликання. За його словами, Коаліція депутатських фракцій сформована на підставі Угоди про коаліцію депутатських фракцій, підписана головами депутатських фракцій: фракцією "Блока Петра Порошенка", фракцією "Народний Фронт", фракцією Об'єднання "Самопоміч", фракцією "Радикальна партія Олега Ляшка" і фракцією Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" у складі 302 народних депутата, які особистими підписами підтвердили свою згоду стати членами коаліції.

Головуючий оголосив до розгляду питання про призначення Прем'єр-міністра України. Він повідомив, що Коаліція внесла свою пропозицію щодо кандидатури на посаду Прем'єр-міністра Президентові України.

Президент України П.Порошенко зазначив, що до нього надійшло подання за підписом п'яти керівників депутатських фракцій про призначення на посаду Прем'єр-міністра України Яценюка Арсенія Петровича.

П.Порошенко підписав подання про призначення Арсенія Яценюка на посаду Прем'єр-міністра України і закликав сесійну залу підтримати це подання.

А.Яценюк виступив перед Верховною Радою. Він, зокрема, зазначив: "творити історію складно і непросто. На наші з вами плечі лягла найтяжча ноша - ноша історичної відповідальності зберегти державу і відвоювати нашу незалежність. Країна у війні, люди у біді. І від нас залежить: чи зупинимо ми агресію. Ми стоїмо перед зовнішньою агресією, а саме російська військова навала, яка є не що іншим, як зазіханням на територіальну цілісність і нашу незалежність, як спроба знищити Україну. Можна воювати з армією і напевно можна армію перемогти. Але не можна ніколи перемогти Український народ і Українську націю".

А.Яценюк звернувся до Президента України П.Порошенка зі словами, що він протягає руку для проведення всього, що він щойно сказав з цієї трибуни, наголосивши, що "це наша спільна відповідальність".

Президент України підняв руки Голови Верховної Ради України В.Гройсмана і кандидата на посаду Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.


Головуючий поставив на голосування питання про призначення Прем'єр-міністром України Арсенія Яценюка.

Народні депутати 341 голосом підтримали призначення А.Яценюка на посаду Прем'єр-міністра України.

Президент України подякував народним депутатам за плідну і ефективну роботу і висловив впевненість у тому, що така форма співпраці, яка сьогодні була продемонстрована між Президентом, Прем'єром, урядом і Верховною Радою буде продовжена і в подальшому.

Головуючий оголосив до розгляду питання "Про висвітлення роботи Верховної Ради України восьмого скликання". Він повідомив, що парламентаріям роздано відповідний проект постанови.

Народні депутати 366 голосами підтримали проект постанови (реєстр. №1003) за основу в цілому.

Наступним парламентарії мали розглянути питання "Про комітети Верховної Ради України восьмого скликання".

Головуючий зазначив, що питання напрацьовано підготовчою робочою групою, але є ще деякі зауваження, які потребують узгодження, і запропонував перенести розгляд питання на наступне пленарне засідання.

В.Гройсман закрив перше пленарне засідання першої сесії.

Наступне пленарне засідання першої сесії відбудеться у вівторок, 2 грудня 2014 року, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.