​Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України 5 жовтня 2016 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після реєстрації парламентаріїв відкрив ранкове засідання. Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги.

Проектом (№4449), зокрема, передбачається видалити дискримінуючи норми, що дозволяють стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди.

Документ також містить норму щодо забезпечення права недієздатних осіб і пацієнтів на доступ до правосуддя та захист від свавілля лікарів-психіатрів при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

Також законопроектом пропонується врегулювати пільгове пенсійне забезпечення працівників психіатричних закладів.

Прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування).

Проектом (№1242), зокрема, передбачається доповнити Закон України «Про психіатричну допомогу» статтею 19-1, згідно з якою «до особи, стосовно якої передбачається застосування, припинення примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, припинення, можуть бути застосовані, припинені за рішенням суду у випадках та в порядку, передбаченим Кримінальним процесуальним кодексом України такі запобіжні заходи:

1) передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім’ї з обов’язковим лікарським наглядом;

2) поміщення до психіатричного закладу в умовах, що включають її небезпечну поведінку.

Забезпечення належних умов, що виключають небезпечну поведінку особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, покладається на органи внутрішніх справ.

Забороняється застосовувати запобіжний захід у виді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку в психіатричних лікарнях, їх структурних підрозділах, призначених для застосування за рішенням суду примусових заходів медичного характеру».

Прийнято Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони російською федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством».

Верховна Рада України затвердила Звернення, доручивши Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав.

Верховна Рада України:

заявляє, що Меджліс кримськотатарського народу правомірно і законно визнається повноважним представником кримськотатарського народу і діє на основі норм міжнародного права і законодавства України, а в його діяльності немає жодних ознак злочинів;

вважає, що заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму є продовженням радянських репресій проти кримськотатарського народу. Ця заборона може породити репресії та гоніння щодо членів Меджлісу та тисяч кримських татар, які з ним співпрацюють. Такі дії можуть стати наступним етапом у продовженні переслідування кримськотатарського народу і вчинення проти нього найбільш тяжких злочинів, таких як геноцид 1944 року, вчинений шляхом примусового переселення кримськотатарського народу з Криму в Центральну Азію та інші регіони Союзу Радянських Соціалістичних Республік;

переконана, що лише спільними зусиллями міжнародне співтовариство, засноване на демократичних цінностях та повазі до основоположних принципів і норм міжнародного права, зможе захистити кримськотатарський народ як корінний народ Криму і вберегти його від знищення. Геноцид кримськотатарського народу не повинен повторитися;

звертається до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом засудити і не визнавати заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму на основі рішень судів російської федерації;

закликає міжнародні організації та парламенти іноземних держав вживати заходів, які свідчитимуть про невизнання і засудження такої заборони, а також будуть направлені на недопущення її реалізації;

закликає міжнародні організації та парламенти іноземних держав не визнавати повноважними представниками кримськотатарського народу маріонеткові кримськотатарські організації, створені у Криму після подій лютого-березня 2014 року, які підтримують діяльність органів окупаційної влади. Такі організації мають низький рівень довіри і підтримки серед кримськотатарського народу, який проживає на окупованій території, і в жодному разі не можуть розглядатися і визнаватися як його повноважні представники;

звертається до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом розглянути можливість введення персональних санкцій проти так званих «суддів» так званого «Верховного Суду Республіки Крим» та суддів верховного суду російської федерації, які підтримали і підтримують неправомірне рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «екстремістською організацією» та про заборону його діяльності;

закликає міжнародні організації за погодженням з уповноваженими органами державної влади України надсилати до Криму правозахисні місії, як тимчасові, так і постійні;

звертається до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй як до органу, відповідального за дотримання миру і безпеки у світі, з вимогою розглянути ситуацію із забороною діяльності Меджлісу кримськотатарського народу як питання, що стосується всього міжнародного співтовариства, підриває міжнародний мир і безпеку і є небезпечним для долі всього кримськотатарського народу;

закликає Раду з прав людини та інші уповноважені органи Організації Об’єднаних Націй розглянути ситуацію із забороною Меджлісу кримськотатарського народу та вжити відповідних заходів з метою недопущення розправи над кримськотатарським народом;

закликає парламентські асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору та Європейський Парламент ухвалити відповідні резолюції із засудження заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Проект Постанови зареєстровано за №5215.

Прийнято Постанову про Заяву Верховної Ради України «Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени».

Постановою № 5220 схвалено Заяву Верховної Ради України «Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени».

Цією Постановою Верховна Рада України звертається до Парламентів держав-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, Європейського Парламенту, Діючого голови ОБСЄ, Міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра, Представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович та інших інституцій щодо обставин незаконного затримання та позбавлення свободи українських журналістів Р. Сущенка та М. Семени. Верховна Рада України пропонує зазначеним інституціям та посадовим особам вжити заходів щодо консолідації зусиль міжнародного співтовариства задля звільнення українських журналістів Р. Сущенка та М. Семени, сприяння негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до незаконно утримуваного Р. Сущенка, а також – засудити відповідні дії російської федерації, які грубо порушують права людини.

Документ розроблено з метою забезпечення прав українських журналістів, незаконно затриманих та позбавлених волі органами влади російської федерації.

Постанову з урахуванням доповнень підтримали 245 народних депутатів України.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах».

Законодавчий акт передбачає:

надання творцям дозволу на вільне використання в своїх творах в жанрах пародії, карикатури і попурі творів інших авторів у передбачених законом межах;

закріплення легальних визначених понять «пародія», «попурі», «карикатура» на підставі правозастосовчої практики ЄС.

Закон прийнято з врахуванням таких принципових поправок:

внесено редакційні зміни у визначеннях карикатури і пародії;

термін попурі викладено у наступній редакції:

«попурі - музичний або інший твір, який є творчим підбором і розташуванням уривків інших правомірно оприлюднених творів, або який імітує творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох».

Законом доповнено новим пунктом 91 частину першу статті 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права», яким виключено слова «, а також використання такої пародії, попурі або карикатури».

Проект Закону зареєстровано за №3586.

Ухвалено Постанову «Про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».

У документі враховані та систематизовані пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, представників наукової спільноти та громадських організацій, що були висловлені 18 травня 2016 року на парламентських слуханнях на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».

Проект постанови зареєстровано за №5106.

Ухвалено Постанову «Про відзначення 175-річчя з часу заснування Національного медичного університету імені О.О.Богомольця».

Текст документу містить перелік відповідних заходів.

Проект постанови зареєстровано за №4914.

Народні депутати розглянули Закон України «Про внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг» з пропозиціями Президента України.

За результатами голосування парламентарії не підтримали пропозицію Президента України про відхилення закону («за» - 95 голоси).

Наступна пропозиція про подолання вето Президента України на Закон також не була підтримана («за» - 131 голосів).

Народні депутати не підтримали пропозицію про направлення закону у комітет на доопрацювання («за» - 170 голоси).

Закон відхилено.

Головуючий оголосив ранкове засідання закритим, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.