​Пленарні засідання Верховної Ради 10 вересня 2019 року

Для участі у ранковому засіданні Верховної Ради зареєструвались 365 народних депутатів.


Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, відкриваючи ранкове засідання, повідомив, що відбулося засідання Лічильної комісії Верховної Ради України дев'ятого скликання, на якому головою Лічильної комісії було обрано народного депутата Корнієнка Олександра Сергійовича, заступником голови Лічильної комісії обрано народного депутата Павленка Юрія Олексійовича, секретарем Лічильної комісії обрано народного депутата Устінову Олександру Юріївну.

Представники депутатських фракцій і груп виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями і пропозиціями.

Верховна Рада затвердила порядок денний другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Народні депутати розглядають за скороченою процедурою проект Постанови «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Коваленко А.М.» (№2091).

Представляючи законопроект, голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Сергій Кальченко повідомив, що повноваження народного депутата Анни Коваленко припиняються достроково у зв’язку із призначенням її на посаду заступника керівника Офісу Президента.

Ухвалено Постанову, згідно з якою припиняються достроково повноваження народного депутата України Коваленко Анни Миколаївни, обраної в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, політична партія «Слуга народу», у зв’язку з особистою заявою про складення нею депутатських повноважень.

Постанову підтримали 369 народних депутатів.

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту «Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№2092).

Ухвалено Постанову, якою внесено зміни до пункту 1 Постанови Верховної Ради України від 29 серпня 2019 року «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання». Зокрема, Ларіна Сергія Миколайовича – народного депутата України, депутатська фракція політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» обрано секретарем Комітету з питань цифрової трансформації.

Також ряд народних депутатів обрано членами комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Постанову ухвалено 353 голосами.

До розгляду оголошено проект Закону «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)» (№1012).

Законопроект доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Він зауважив, що Президент України Володимир Зеленський виступає за рівність усіх перед законом, на це і направлений законопроект.

Із співдоповіддю виступив голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, який повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти даний проект Закону за основу і в цілому.

Народні депутати перейшли до обговорення за скороченою процедурою.

Законопроект за основу підтримали 337 народних депутатів.

Верховна Рада 245 голосами прийняла рішення, що проект Закону №1012 не потребує доопрацювання.

Закон «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)» прийнято в цілому з техніко-юридичними правками. За нього проголосували 245 народних депутатів.

Головуючий оголосив перерву в засіданні на 30 хвилин.

Після перерви Дмитро Разумков надав слово для виступу співголові голові фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Ірині Геращенко, яка розповіла, що під час перерви відбулися консультації керівництва Верховної Ради та депутатських фракцій і групи.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (№1009).

Згідно з рішенням Верховної Ради, питання розглядається за скороченою процедурою.

Законопроект доповів Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

За його словами, законопроект спрямований на удосконалення правового регулювання кримінального процесу як для ефективного здійснення досудового розслідування, так і для надання стороні захисту додаткових гарантій від можливих зловживань з боку суддів, слідчих та прокурорів.

Законопроектом вносяться зміни до Кримінального процесуального кодексу України та пов’язані із цим зміни до Законів України «Про статус народного депутата України», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про судову експертизу», «Про радіочастотний ресурс України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій».

Як повідомив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти даний проект Закону за основу і в цілому як закон з техніко-юридичними правками та з урахуванням ряду пропозицій, зокрема, пункт 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» проекту викласти в такій редакції: «1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім змін до Закону України «Про статус народного депутата» та підпункту 27 пункту 4 Розділу І Кримінального процесуального кодексу України, які набирають чинності з 1 січня 2020 року».

Представники фракцій виступили, представляючи свою позицію щодо даного законопроекту.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» 297 голосами прийнято за основу.

Верховна Рада також прийняла рішення скоротити процедуру підготовки законопроекту до другого читання на половину. За таке рішення проголосували 278 народних депутатів.

Верховна Рада розглядає проект Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)» (№1025).

Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни у «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», відповідно до яких даний суд зараз приймає у свою роботу кримінальні провадження, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося НАБУ та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), а також усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду. Решту справ, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, він приймає за умови, якщо відомості про них внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дати початку роботи цього суду.

Із співдоповіддю виступила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська, яка повідомила, що Комітет рекомендує прийняти проект Закону за основу та в цілому, з урахуванням ряду пропозицій.

Законопроект «Про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)» 345 народних депутатів підтримали в першому читанні за основу.

Верховна Рада також скоротила на половину час розгляду проекту Закону у другому читанні.

На пропозицію Голови Верховної Ради народні депутати продовжили роботу до завершення розгляду порядку денного.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» (№1080).

Законопроект розглядається за скороченою процедурою.

Доповідає народний депутат Данило Гетманцев. За його словами, законопроект розроблено з метою гуманізації кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та усунення можливості використання на практиці в якості інструменту численних зловживань та тиску службових осіб слідчих органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Для реалізації зазначеної мети пропонується внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України, зокрема з Кримінального кодексу України виключається стаття 205 «Фіктивне підприємництво», згідно з якою кримінально караним визнаються дії щодо створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, та значно підвищується розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і інших обов'язкових платежів для встановлення наявності ознак складів кримінальних правопорушень, передбачених статтею 212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)» Кримінального кодексу України.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати обговорили законопроект.

У першому читанні за основу законопроект №1080 підтримали 365 народних депутатів. Строки розгляду проекту Закону скорочено на половину.

Розглядається проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель (нова редакція)» (№1076).

Законопроект доповіла народний депутат Роксолана Підласа.

Із співдоповіддю виступив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він розповів, що законопроект має на меті удосконалення системи публічних закупівель, спрямованої на розвиток конкурентного середовища та добросовісної конкуренції у сфері закупівель в Україні.

Пропонується викласти в новій редакції Закон «Про публічні закупівлі», визнати такими, що втратили чинність, закони «Про особливості здійснення закупівель неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів», «Про особливості здійснення закупівлі за державні кошти послуг поштового зв'язку, поштових марок та маркованих конвертів» та внести відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України «Про санкції», «Про запобігання корупції», «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про місцеві вибори», «Про політичні партії в Україні» та інших законів України.

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель (нова редакція) прийнято в першому читанні за основу. Законопроект підтримав 351 народний депутат.

Термін підготовки проекту Закону до другого читання скорочено на половину.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню (№1050).

Законопроект представив народний депутат Олександр Кубраков. За словами доповідача, законопроект спрямовано на створення сприятливого середовища для ведення бізнесу, розвитку малого і середнього підприємництва та усунення надмірних чи невиправданих механізмів регулювання сфери господарської діяльності. Він має усунути неузгодженості, що існують між окремими нормами Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» та Закону «Про телекомунікації» в частині ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій.

Співдоповів заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко, який поінформував, що Комітет з питань цифрової трансформації розглянув законопроект і рекомендує підтримати його за основу і в цілому.

Народні депутати обговорили законопроект.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» голосами 338 народних депутатів прийнятий в першому читанні за основу. Процедуру підготовки до другого читання скорочено на половину.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закрив ранкове пленарне засідання.

Для участі у вечірньому засіданні зареєструвались 352 народних депутати.

Відкривши вечірнє засідання, Дмитро Разумков надав слово для виступу представникові двох фракцій.

На розгляд сесійної зали запропоновано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів» (№1062).

Законопроект доповідає народний депутат Роксолана Підласа. Вона зазначила, що даний законопроект направлений на захист інтелектуальної власності розробників напівпровідникових виробів, а також їх компонувань.

Із співдоповіддю виступив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. За його словами Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти даний законопроект за основу і в цілому.

Прийнято за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів». Законопроект підтримали 333 народних депутатів.

Термін підготовки законопроекту до другого читання рішенням Верховної Ради скорочено на половину.

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1053) і альтернативний (№1053-1).

Законопроект доповів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, проектом Закону передбачається запровадження електронних програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), що дозволить вивести бізнес із тіні, сприятиме впровадженню діджиталізації в країні.

Альтернативний, у якому враховано побажання підприємців, представила народний депутат Дар'я Володіна.

Верховна Рада 257-ма голосами підтримала за основу в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1053-1).

Термін підготовки законопроекту до другого читання скорочено на половину.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1073).

Доповідаючи законопроект, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що даний проект Закону пов’язаний із проектом Закону №1053-1, який був щойно підтриманий у сесійній залі. Законопроектом №1073 передбачається запровадження механізму компенсації вартості покупки споживачам (покупцям), інформаційної системи в межах електронного кабінету, за допомогою якої може бути перевірена автентичність отриманого покупцем в пункті продажу товарів розрахункового документа та ряд інших нововведень.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» 249 народних депутатів підтримали за основу в першому читанні. До другого читання законопроект буде готуватися у скорочені на половину терміни.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді дев'ятого скликання міжфракційного об’єднання «Рівні можливості».

Народні депутати, відповідно до порядку денного, розпочали розгляд проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (№1032).

Законопроект доповів Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

Він зазначив, що законопроект спрямований на запровадження першочергових і, багато в чому, тимчасових заходів, пов’язаних передусім із кадровим перезавантаженням органів прокуратури шляхом атестації чинних прокурорів, а також надання можливості всім доброчесним кандидатам, які мають належні теоретичні знання та практичні навивки, на конкурсних засадах зайняти посаду прокурора у будь-якому органі прокуратури.

Основною метою законопроекту є створення передумов для побудови системи прокуратури, діяльність якої базується на засадах ефективності, професійності, незалежності та відповідальності.

Із співдоповіддю виступив Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти документ за основу та в цілому з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням та з урахуванням ряду пропозицій.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» за основу в першому читанні підтримали 287 народних депутатів. Також була підтримана пропозиція про скорочення термінів підготовки законопроекту до другого читання.

Верховна Рада розглядає за скороченою процедурою проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (№1066).

Доповідаючи законопроект народний депутат Павло Фролов наголосив, що державна служба потребує негайного реформування.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко зазначив, що метою і завданням законопроекту є спрощення порядку прийняття на державну службу та звільнення з неї, підвищення відповідальності державних службовців за досягнення результатів їх діяльності, а також запровадження можливості контрактної державної служби та врегулювання окремих проблемних питань, обумовлених практичним впровадженням Закону, та усунення надмірного регулювання відповідних суспільних відносин.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді прийняти проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» за основу та в цілому з урахуванням ряду напрацьованих пропозицій.

Народні депутати обговорили пропонований законопроект.

Верховна Рада 273 голосами підтримала у першому читанні за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади».

На пропозицію Голови Верховної Ради народні депутати включили до порядку денного і приступили до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури» (№1043) за скороченою процедурою.

Законопроект доповів народний депутат Павло Фролов, поінформувавши, що проектом пропонується, що не менш як одна третина від конституційного складу народних депутатів, Президент України або Кабінет міністрів України може внести проект постанови Верховної Ради про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради в цілому. І тільки за процедурними рішеннями Верховної Ради може бути проведено обговорення врахованої головним комітетом пропозиції, поправки з наступним голосуванням щодо її прийняття, виключення в цілому чи її частини. У такому ж порядку може бути порушено питання про розгляд пропозиції, поправки до відповідного тексту статті законопроекту, прийнятого в першому читанні, але відсутньої у запропонованій головним Комітетом редакції та проведено обговорення відхилених головним комітетом пропозицій, поправок, що стосуються цих статей.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання як такий, що повністю готовий до розгляду у першому читанні, до розкладу пленарних засідань та за результатами розгляду законопроекту (№ 1043) в першому читанні прийняти його з урахуванням редакційних уточнень, запропонованих Комітетом, за основу та в цілому.

Проект Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури» підтримали в першому читанні за основу 234 парламентарії.

Строки підготовки до другого читання законопроекту скорочено на половину.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії» (№1084).

Законопроект розглядається за скороченою процедурою.

Доповідач народний депутат Роксолана Підласа підкреслила, що основана мета законопроекту посилити радіаційний захист населення.

Співдоповідач - голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус – поінформував, що Комітет прийняв рішення рекомендувати прийняти за основу та в цілому як Закон даний законопроект з урахуванням правок.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії» у першому читанні за основу підтримали 293 народних депутати. Законопроект буде готуватися до другого читання у строки, скорчені на половину.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закрив вечірнє засідання. Наступне пленарне засідання розпочнеться завтра, 11 вересня, о 10.00.

За матеріалами інформаційного Управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.