​Пленарне засідання Верховної Ради України 3 червня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Головуючий надав слово народним депутатам для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями. Після закінчення виступів народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Парламентарії 263 голосами «за» прийняли проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» №3512.


Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Гео Лерос.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» №3402 доповів народний депутат Давид Арахамія.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти проект постанови, а також зняти з розгляду проект Постанови №3019.

Народні депутати 278 голосами «за» підтримали проект Постанови.

Постановою народного депутата Олександра Санченка обрано членом Комітету з питань свободи слова.

Проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування №2228 доповідає народний депутат Дмитро Микиша.

Він зазначив, що законопроект направлений на вдосконалення положень Закону України «Про доступ до публічної інформації»« щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування з метою оптимізації роботи органів представницької влади, надання суспільству якісної, оперативної інформації для забезпечення більш оперативної та ефективної реалізації прав та інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з пропозицією зменшити термін оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблених відповідними розпорядниками, з «20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття» до «10 робочих днів».

Після обговорення законопроект за результатами голосування було прийнято за основу 298 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові №2450 доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Володимир Ватрас.

Доповідач зазначив, що законопроект розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України» та усунення прогалин які існують між нормами цивільного та сімейного кодексів України, щодо можливості зміни фізичною особою по батькові.

Проектом Закону передбачається внесення змін до частин першої, другої та третьої статті 295 Цивільного кодексу України, змін до частини першої статті 149 Сімейного кодексу України та доповнення статті 149 Сімейного кодексу України частиною другою та третьою, якими передбачається право особи на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім’я.

В.Ватрас також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Після короткого обговорення законопроект 247 голосами «за» було прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності пішоходів за порушення правил дорожнього руху №2697 доповів народний депутат Олександр Бакумов.

Він обгрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що рівень відповідальності пішоходів за порушення правил дорожнього руху сьогодні не відповідає рівню суспільної небезпеки вчинюваних ними дій та розміру і характеру шкоди (у тому числі й потенційної), заподіяної іншим учасникам дорожнього руху. За його словами, значна кількість дорожньо-транспортних пригод відбуваються саме за вини пішоходів, які, грубо ігноруючи правила дорожнього руху, переходять вулиці у непередбачених для цього місцях, у тому числі й у стані сп’яніння.

Результатом таких безвідповідальних дій є вчинення дорожньо-транспортних пригод, під час яких може бути заподіяна шкода не лише життю або здоров’ю самого порушника, а й сторонніх осіб, зокрема водіїв, які до того ж, нерідко притягуються до кримінальної або адміністративної відповідальності, якщо пішоходам спричинено тілесні ушкодження.

Тому, підвищення рівня штрафів за порушення пішоходами правил дорожнього руху, у тому числі у стані сп’яніння, дозволить посилити рівень індивідуальної відповідальності осіб та покращити безпеку на автошляхах держави.

О.Бакумов запропонував посилити адміністративну відповідальність для пішоходів, які своїми діями порушують правила дорожнього руху, у тому числі перебуваючи у стані сп’яніння.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

277 голосами «за» законопроект було прийнято за основу.

Народний депутат Олександр Бакумов доповів наступний законопроект - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів пішоходами №2694. Він зазначив, що метою проекту є зменшення кількості аварій за участю пішоходів.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 271 голосом «за» прийнято за основу.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після перерви народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху №2696 доповідає народний депутат Олександр Бакумов. Він зазначив, що проектом пропонується зобов’язати учасників дорожнього руху користуватися у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості спеціальними жилетами із світлоповертальними елементами або носити одяг, який має світлоповертальні елементи.

Проектом також пропонується запровадити відповідальність водіїв та пасажирів за порушення ними правил користування ременями безпеки, мотошоломами або спеціальними жилетами із світлоповертальними елементами, а також посилити відповідальність за такі правопорушення.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 264 голосами «за» прийнято за основу.

Проект Постанови про визначення представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів №3456 доповів голова підкомітету Комітету з питань антикорупційної політики Іван Шинкаренко.

Народні депутати не підтримали проект Постанови («за» - 26)

Звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни за шість місяців діяльності доповідає Голова Тимчасової спеціальної комісії Яна Зінкевич.

Верховна Рада 293 голосами «за» за результатами заслуховування прийняла Постанову «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни за шість місяців діяльності» №3252.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

326 голосами прийнято в цілому проект Закону про приєднання України до Додаткового протоколу до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ) про електронну накладну №0035.

Верховна Рада 271 голосом прийняла в цілому проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію №0037.

Проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги №2013 доповів народний депутат Михайло Цимбалюк.

Він зазначив, що метою законопроекту є припинення порушень статті 22 Конституції України при визначенні розмірів стипендій та щорічної грошової допомоги на придбання навчальної літератури для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Проектом передбачено внести зміни до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та встановити виплату стипендії у підвищеному розмірі не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу та щорічної грошової допомоги на придбання навчальної літератури дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Профільний Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати за результатами обговорення 337 голосами «за» підтримали законопроект.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що до Верховної Ради України надійшло подання Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо вирішення кадрових питань щодо членів Кабінету Міністрів України і дав доручення відповідним комітетам розглянути сьогодні дане подання на своїх засіданнях та надати висновки для можливого розгляду цих питань на пленарному засіданні у четвер, 4 червня.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти №2588 доповідає перший заступник Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич.

Вона зазначила, що метою законопроекту є закріплення статусу музеїв вищих навчальних закладів, захист прав їхніх працівників та створення умов для належного захисту музейних колекцій і розвитку музейної справи, а також уніфікація термінології у Законах України «Про вищу освіту» та «Про музеї та музейну справу». З цією метою пропонується внести зміни до Закону України «Про вищу освіту» та Закону України «Про музеї та музейну справу», а саме: внесення змін до двох статей чинної редакції Закону України «Про вищу освіту», трьох статей Закону України «Про музеї та музейну справу».

Законопроект 331 голосом «за» прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо депутатських звернень) №3157 доповів народний депутат Сергій Штепа. Він зазначив, що метою законопроекту є розширення можливості реалізації права народного депутата на звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, в тому числі в електронній формі.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням зауважень, висловлених у висновках Комітету.

297 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами інформаційного Управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.