​Пленарне засідання Верховної Ради України 4 червня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Головуючий повідомив про заяву двох фракцій з проханням надати слово для виступу. Від фракцій виступила народний депутат Інна Совсун. У виступі йшлося про Програму діяльності Кабінету Міністрів України. Із заявою від ще двох фракцій виступила Марія Іонова. У заяві йшлося про відставку нинішнього Уряду.


Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністру України Денису Шмигалю для доповіді про Програму діяльності Кабінету Міністрів України.

Метою Програми є подолання ризиків для життя і здоров’я громадян, відновлення економічного зростання, забезпечення матеріального добробуту та благополуччя українців через побудову ефективної економічної системи країни, розвитку підприємницької діяльності, створення нових робочих місць, забезпечення рівних можливостей для всіх підприємців, дотримання високих соціальних стандартів, розвиток освіти, науки, культури та системи державних послуг, захисту територіальної цілісності та суверенітету України та безпечна реінтеграцію тимчасово окупованих територій України при незмінності курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

«Важливо, щоб Програма відповідала тим викликам, які є сьогодні», - зазначив Д.Шмигаль.

Він звернувся до народних депутатів з проханням за результатами голосування направити проект Програми на доопрацювання з тим, щоб Уряд підготував більш якісний документ.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення щодо розглянутого Комітетом проекту Постанови №3330.

Дмитро Наталуха, зокрема, зазначив, що, в умовах пандемії, Україна має розраховувати сама на себе. Він підкреслив необхідність «безумовного захисту інтересів вітчизняного виробника, українського громадянина, українського підприємства українського товару і української послуги».

Також, на думку Голови Комітету: «Інвестором в українську економіку має стати український бізнес, який заслуговує на найкращих нянь у світі». Водночас, за його словами, країні необхідна і конструктивна співпраця з міжнародними партнерами.

Дмитро Наталуха підкреслив, що в умовах кризи у Програмі діяльності Кабінету Міністрів України хотілось би бачити курс на економічну самодостатність, яка базується на експорті вітчизняних товарів та імпорті сировини. Він додав: «У представленій сьогодні Програмі, на жаль, курс інший».

Доповідач повідомив, що Комітет за результатами розгляду Програми діяльності Кабінету Міністрів України прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України направити на доопрацювання Програму діяльності Кабінету Міністрів України з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених при її обговоренні.

В обговоренні проекту діяльності Програми діяльності Уряду взяли участь представники депутатських фракцій і груп і народні депутати.


Із заключним словом виступив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він знову звернувся до народних депутатів з проханням відправити проект Програми Уряду на доопрацювання.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України №3330.

За результатами голосування 245 голосами проект Постанови було направлено на доопрацювання з урахуванням висловлених під час обговорення зауважень і пропозицій.

Головуючий повідомив, що Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вніс подання до Верховної Ради про звільнення з посади віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка.

Доповідав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він подякував Вадиму Пристайку за роботу в Уряді.

Народні депутати взяли участь в обговоренні питання. У виступах зазначалося, що звільнення членів Кабінету Міністрів повинно відбуватися тільки після звіту перед звільненням члена Уряду.

На голосування було поставлено проект Постанови про звільнення Пристайка В.В. з посади Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України №3583.

296 голосами народні депутати проголосували «за».

До розгляду оголошено питання про призначення членів Кабінету Міністрів.

Головуючий повідомив, що народним депутатам роздані відповідні матеріали.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доповів подання про призначення Ольги Стефанішиної Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України і звернувся до народних депутатів з проханням підтримати це подання.

Слово для виступу надано кандидату на посаду Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ользі Стефанішиній. Кандидатка озвучила пріоритети, які вона бачить у роботі на цій посаді.

До них вона віднесла: формування внутрішньої позиції України щодо формату і обсягу політичної і економічної Угоди про асоціацію, перегляд умов фінансування України не лише, як країни, з якою співпрацює ЄС, налагодження взаємодії у форматі уряд-парламент-президент стосовно розробки, прийняття, реалізації та просування рішень у напрямку виконання Річної національної програми Україна-НАТО на основі національних інтересів України.

Народні депутати взяли участь в обговоренні.

За результатами розгляду парламентарії 255 голосами прийняли в цілому проект Постанови про призначення Стефанішиної О.В. Віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України №3584.

Народні депутати розглянули питання про призначення Олександра Ткаченка Міністром культури та інформаційної політики.

Подання про призначення Міністром культури та інформаційної політики Голову Олександра Ткаченка доповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кандидат на посаду Міністра культури та інформаційної політики представив пріоритети, до яких відніс до яких відніс відновлення та посилення фінансування галузі культури, а також завершення реструктуризації міністерства та проведення аудиту.

Народні депутати під час обговорення висловили свої пропозиції для врахування майбутнім міністром у роботі.

За результатами розгляду 263 голосами прийнято проект Постанови про призначення Ткаченка О. В. Міністром культури та інформаційної політики України №3585.

Наступним голосуванням народні депутати 299 голосами підтримали заяву народного депутата Олександра Ткаченка про дострокове складання повноважень народного депутата України у зв’язку з призначенням його Міністром культури та інформаційної політики.

Новообрані члени Кабінету Міністрів Ольга Стефанішина і Олександр Ткаченко склали присягу перед Верховною Радою України.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати розглянули правки до підготовленого до повторного другого читання №2513 Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою.

За результатами голосування законопроект 236 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства №3485 доповіла заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко.

Альтернативний законопроект №3485-1 доповів народний депутат Роман Лозинський.

Заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді законопроект №3485 за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій, а законопроект №3485-1 - відхилити.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроектів.

За результатами голосування законопроект №3485 було прийнято за основу 292 голосами.

До порядку денного включено проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення належного соціального захисту дітей - вихованців інтернатних закладів, у тому числі дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа №3414.

Проект доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Голова підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Рябуха доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови з пропозиціями Комітету.

Проект Постанови за результатами голосування прийнято за основу та в цілому 338 голосами «за».

Проект Закону про Митний тариф України №3228 доповідає член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Анна Колісник.

Необхідність прийняття законопроекту доповідачка обумовила приведенням законодавчої бази країни у відповідність із системою загальновизнаних норм міжнародного права, зокрема, шляхом створення Митного тарифу України, в основу якого покладено версію Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), побудовану на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2017 року (ГС-2017) і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу (КН ЄС), з урахуванням зобов’язань в рамках СОТ.

Анна Колісник також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти проект Закону про Митний тариф України за основу та в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекту.

За результатами голосування законопроект 289 голосами прийнято за основу та 290 голосами - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ №3118 доповіла народний депутат Галина Васильченко. Вона зазначила, що законопроектом вносяться зміни до статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких унеможливлюється зміна місця реєстрації у одноосібному порядку комунальних підприємств, установ, організацій районними та обласними радами як органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.Встановлюється обов’язок щодо отримання відповідного дозволу для районних та обласних рад при зміні місця реєстрації зазначених об’єктів від сільських, селищних, міських та районних в містах рад. Забезпечується зміна місцезнаходження комунальних підприємств, установ, організацій на фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого на сьогодні проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку органами місцевого самоврядування.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Гурін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проекту.

295 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо продовження строків завершення підготовки кандидатів та докторів наук №3463 доповів народний депутат Іван Калаур.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 342 голосами підтримали проект за основу і 243 голосами - в цілому. До порядку денного було включено два проекти Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України за №№3510 і 3510-1.

Законопроект №3510 доповів народний депутат Олександр Трухін.

Альтернативний проект №3510-1 доповів народний депутат Володимир Цибаль.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні проект прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій.

329 голосами законопроект прийнято за основу і 326 голосами - в цілому.

Верховна Рада 319 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин №3398.

Народні депутати розглянули у другому читанні та 288 голосами прийняли в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів в порядку тимчасового переведення судді до іншого суду №2823.

За результатами розгляду у другому читанні та в цілому 291 голосом «за» прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців №2247.

269 голосами прийнято у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» щодо підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам із захисту інформації» №2043.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.