Громадські організації закликають прийняти Виборчий кодекс

viborchij kodeks

 
Громадські організації пропонують заздалегідь до виборів 2015 року підготувати і внести зміни та доповнення до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» як до найбільш недосконалого виборчого закону, забезпечити відкрите обговорення змін до трьох законів про вибори та відновити діяльність з підготовки єдиного Виборчого кодексу.


Про це йдеться у заяві, яку підписали Громадянська мережа ОПОРА, Інститут виборчого права, МГО «Інтерньюз-Україна», Комітет виборців України, Український незалежний центр політичних досліджень, Центр політико-правових реформ та Центр політичних студій та аналітики, повідомляють «Конфлікти і закони».

Прогрес щодо Виборчого кодексу є невід’ємною частиною підготовки до підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС. На необхідності його прийняття неодноразово наголошували Парламентська Асамблея Ради Європи, ОБСЄ/БДІПЛ, Венеціанська комісія та інші впливові організації. Кодифікація виборчого законодавства є однією із тенденцій його розвитку у країнах Європи та СНД.

Готовність сприяти та брати участь у підготовці Кодексу та підтримати в стінах Верховної Ради України протягом останніх 15 років декларували Президенти України Віктор Ющенко, Віктор Янукович, представники Партії регіонів, «Батьківщини», Комуністичної партії України, УДАРу, «Свободи» та інших політичних сил. Так, ще в 2010 році Президент Віктор Янукович пообіцяв: «Ми будемо працювати над національним виборчим законодавством, приймемо відповідні закони, які потім зведемо у Виборчий кодекс, що працюватиме на виборах усіх рівнів. Ми покінчимо з тим, щоб закони приймалися «під вибори»».

У 2010 році на розгляд парламенту було внесено проект Виборчого кодексу України, підготовлений за участі усіх представлених у парламенті VI скликання політичних партій, національних і міжнародних експертів. Документ отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії. Проте прийнятий він так і не був. Політиками періодично висловлюються надумані аргументи проти уніфікації регулювання виборів, що суперечить їхнім попереднім заявам стосовно потреби в гармонізації законів про вибори.

Євген Радченко , директор з розвитку МГО «Інтерньюз-Україна», зауважив: «Незважаючи на те, що українська влада зробила багато для реформування Виборчого кодексу, це не звільняє Україну від докорінного виконання реформування виборчого законодавства відповідно до взятих на себе зобов'язань та, в перспективі, прийняття Виборчого кодексу».

Юрій Ключковський , Президент Інституту виборчого права: «На сьогодні є розділення українського виборчого законодавства на кілька законів, які прийняті в різний час і по-різному регулюють одні і ті ж виборчі процедури. Це призводить до неоднорідності виборчого законодавства і створює проблеми як в діяльності виборчих комісій, так і для кандидатів, партій та інших суб’єктів виборчого законодавства. В кінцевому підсумку це впливає на відкритий, вільний і чесний характер виборів».

За словами Ольги Айвазовської, координатора виборчих та політичних програм Громадянської мережі ОПОРА, прийняття Виборчого кодексу дозволило б уніфікувати регулювання всіх виборчих процедур та забезпечити повноту і юридичну визначеність, зручність у практичному користуванні виборчим законодавством.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.