Гібридна війна Росії у центрі уваги Заходу

gibridna rosia

 
Програвши «холодну війну», Росія веде проти Заходу нову гібридну війну, яка включає в себе широкий спектр кроків, від кібератак до військових операцій, від дезінформації до пропаганди. Про це повідомляє інформагентство Анадолу.


Росія під керівництвом колишнього співробітника КДБ Володимира Путіна використовує тактику одного з головних акторів холодної війни в якості помсти проти Заходу.

Підконтрольний Кремлю телеканал Russia Today (RT), що транслюється на багатьох західних мовах, в тому числі і англійською, привертає увагу бюджетом в 200 млн євро.

Російське агентство «Супутник» також вважається важливим органом російської військової пропаганди. Ця структура, що іменує себе інтернет-агентством, забезпечує роботою сотні молодих фахівців у сфері журналістики.

Наочним «продуктом» «Супутника» стало вкидання неправдивої інформації про вибух 11 вересня 2014 року на хімічному заводі в американському штаті Луїзіана. Ця подія в американській пресі була охарактеризована як репетиція у поширенні дезінформації в медіа-ресурсах.

Високопоставлений співробітник служби безпеки Німеччини в інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel повідомив, що російська військова розвідка зробила кібератаки проти оборонних організацій багатьох країн НАТО, у тому числі і Німеччини.

Федеральна прокуратура в Карлсруе почала розслідування щодо причетності спецслужб до цих кібератак. Найбільша така атака була здійснена на парламент Німеччини.

Злом комп'ютерних систем Бундестагу стався 30 квітня 2015 року. Хакери тоді отримали доступ до внутрішніх документів. Обсяг інформації, отриманої в результаті злому, до сих пір не визначений.

Іншим методом «змішаної війни» Росії є військові операції, при яких офіційно не використовується регулярна армія. Прикладом тому можуть служити дії Росії в Україні і Криму.

Директор з питань зовнішньої політики лондонського мозкового центру з європейських реформ Йен Бонд зазначив, що російські інформаційні ресурси RТ і «Супутник» використовують тему кризи біженців для розколу західних країн і співтовариств, і для поширення недовіри до Євросоюзу.

«Кращий приклад в цьому відношенні - інцидент з російськомовною німецькою дівчинкою Лізою, яку викрали в Берліні мігранти. Згодом з'ясувалося, що цей інцидент був вигадкою, дівчинку ніхто не викрадав, але на той час Москва вже отримала необхідну користь з даного інциденту», - сказав Бонд.

Мета - послабити Захід

Колишній дипломат і екс-посол Великобританії в Ризі Йен Бонд не став давати конкретної відповіді на питання про те, чи здійснює Росія «гібридну війну».

«Гібридна війна за своєю природою спрямована на те, щоб здобути перемогу ще до того, як почнеться війна. Тому складно говорити про те, чи має вона місце», - зазначив він.

За словами Бонда, Росія намагається послабити Захід, тим самим зміцнивши позиції серед сусідських країн.

Крім того, Москва цим шляхом намагається змусити Захід вступити в угоду з міжнародних питань.

Тактика Росія була виявлена запізно

За словами дипломата, західні країни з запізненням усвідомили плани Росії. «Але, звичайно, обізнаність з цього питання вже краща. НАТО створив у Ризі центр, в якому досліджуються методи, використовувані Росією в області інформаційних технологій. ЄС у відповідь на російську кампанію з дезінформації створив оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force), з якого отримують користь експерти, журналісти та інші», - розповів колишній посол.

Лінас Антанас Лінкявічюс: «Не можемо залишити брехню без реакції»

Міністр закордонних справ Литви Лінас Антанас Лінкявічюс заявив в бесіді з кореспондентом Анадолу, що російська пропаганда особливо ефективна в західних країнах. «У Росії ЗМІ підконтрольні. Москва активно користуються телебаченням, особливо, щоб вплинути на російськомовне населення. Під вплив російський пропаганди потрапляють навіть ті, хто далекий від політики», - вважає міністр.

«Хоча стратегія« гібридної війни»- не нове поняття в конфліктах, але дії Росії в Україні можна оцінити, як складну модель «гібридної війни», - сказав представник НАТО в бесіді з кореспондентом Анадолу.

«Щоб приховати роль і цілі, Росія вважала за краще використовувати проксі солдатів, військові уніформи без емблеми, залякування, пропаганду, кібератаки, а також економічні та фінансові інструменти», - вважає він.

За словами представника Північноатлантичного альянсу, НАТО вжило ряд заходів для протидії Росії.

«Ми посилили ситуаційну обізнаність і інтелект, прискорили процес прийняття рішення. У той же час ми розвинули пильність наших збройних сил, а також ЗС членів НАТО», - сказав він.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.