​Парламент Чехії змінив Конституцію країни, вписавши в неї право на самооборону за допомогою зброї

Нижня палата парламенту Чехії 18 червня конституційною більшістю голосів схвалила поправку, яка дає жителям країни право на захист та використання зброї для самооборони. Ця поправка, яка свого часу була ініційована головою МВС Чехії, буде закріплена в Конституції країни, тому за неї була потрібна більшість - не менше ніж 120 парламентських голосів з 200. «За» проголосував 141 парламентарій, повідомляє zbroya.info.


Законопроект був ініційований Сенатом, тож тепер поправка про самооборону за допомогою зброї схвалена обома палатами чеського парламенту (проте технічно в Сенаті повинні по ній проголосувати другий раз).

Як підкреслили депутати, поправка є «відповіддю на тенденції роззброєння в ЄС», в який входить Чехія. Оскільки вона буде закріплена в Конституції, вона не зможе бути скасована в Брюсселі.

Текст поправки говорить, що «право захищати своє життя або життя іншої людини, навіть із застосуванням зброї, гарантується на умовах, передбачених законом».

Противники закону висловлювали думку, що він може перетворити країну в «Дикий Захід» й призведе до збільшення кількості насильницьких злочинів.

Однак прихильники поправки не згодні з цим визначенням. Вони підкреслюють, що поправка лише гарантує людям право захищатися за допомогою зброї, що законно зберігається. Захищатися від агресорів, які не дотримуються закону.

«Це закон не про озброєння, а про оборону за допомогою зброї», - підкреслив депутат Іржі Машек.

«Через внесення поправок до статуту тут не буде створюватися Дикий Захід», - запевнила глава комітету з оборони Палати представників Яна Чернохова. На її думку, «надмірне регулювання зброї, що законно зберігається, не має сенсу та веде лише до збільшення кількості зброї, яка зберігається незаконно».

Поправка заснована на петиції, яку підписали понад 102 тисяч осіб, або 1% населення Чехії. Серед них було багато мисливців та інших законних власників зброї. Їм не сподобалися обмеження, які Європейська комісія нещодавно ввела на володіння зброєю в ЄС. У Брюсселі це обґрунтували, зокрема, необхідністю боротьби з тероризмом.

Багато критиків пропозицій ЄС вказували, що терористи переважно використовують незаконно отриману зброю. Але закон, який був прийнятий, стосується всіх власників зброї, у тому числі тих, хто володіє нею законно.

У Чехії сьогодні власник вогнепальної зброї зобов'язаний мати ліцензію. Вона видається на 10 років, але поліція має право перевіряти не рідше одного разу на п'ять років, чи відповідає власник ліцензії правовим і особливо медичним умовам.

Фото zbroya.info



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.