​Пекін відкидає звинувачення, що Китай фактично допомагає росії вести агресивну війну проти України


У відповідь на звинувачення з боку країн НАТО, що Китай фактично допомагає росії вести агресивну війну проти України, китайські представники виступили з гучними запереченнями. З Пекіна поширили повідомлення, що китайський міністр закордонних справ Ван Ї скористався нагодою телефонної розмови з новим міністром закордонних справ Нідерландів Каспаром Велдкампом, щоб відкинути звинувачення про сприяння агресору.

У декларації вашингтонського саміту НАТО сказано, що «амбіції» і «політика» Китайської Народної Республіки (КНР) кидає виклик «інтересам, безпеці і цінностям» євроатлантичної спільноти, передає Голос Америки.

32 країни заявили, що «поглиблення стратегічного партнерства між росією і КНР та їхні взаємні намагання підірвати й змінити заснований на правилах міжнародний порядок викликають глибоку стурбованість».

«КНР стала вирішальним чинником допомоги війні росії проти України через так зване «безмежне» партнерство та широкомасштабну підтримку оборонно-промислової бази росії. Це посилює загрозу, яку росія становить для своїх сусідів і для євроатлантичної безпеки. Ми закликаємо КНР, як постійного члена Ради Безпеки ООН, що несе особливу відповідальність за дотримання цілей і принципів Статуту ООН, припинити всю матеріальну та політичну підтримку дій росії у війні. Це включає передачу матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировини, які служать ресурсами для оборонного сектора росії. КНР не може дозволити собі сприяти найбільшій війні в Європі в новітній історії без того, щоб це не впливало негативно на її інтереси та репутацію», - сказано в документі.

Речник китайського міністерства закордонних справ Лін Цзянь 11 липня заявив, що той параграф в декларації саміту НАТО «містить багато упереджень, наклепів і провокацій».

Китайський міністр Ван Ї згідно з повідомленнями китайських державних ЗМІ стверджував нідерландському колезі, що критика китайської підтримки росії буцімто спричинена «різницею в політичних системах і концепцій цінностей між Китаєм і країнами НАТО.

Натомість Ван Ї, як цитує агенція Сіньхуа, наполягав, що «Китай є провідною державою з найкращим у світі послужним списком щодо миру і безпеки і завжди був силою миру й силою стабільності в міжнародній спільноті».

Китай постійно проголошує прагнення до миру, але за час російської війни жодного разу не закликав росію припинити агресію щодо України.

Китайські представники так само, як російські, демонстративно не називають вторгнення росії в Україну війною, а натомість послуговуються терміном «українська криза».

Минулого місяця Китай відмовився брати участь у так званому Саміті миру в Швейцарії, пославшись на те, що серед десятків країн учасниць там не було росії.

Цього тижня Китай в ООН відмовився підтримати резолюцію із закликом, щоб російські військові вийшли з території української Запорізької атомної електростанції.

Постійний представник Китаю в ООН Фу Конґ заявив, що Китай має свої «самостійні» міркування щодо України.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 7 вересня обговорив нові теми:

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.