​Схема «ринку Геруса», або Як організувати торгівлю повітрям на мільйони гривень

Сьогодні видання Бізнес.Цензор опублікувало розслідування про зловживання на ринку електроенергії – «Як учасники ринку маніпулюють на ринку електроенергії». Про це я чую від українських атомників та тепловиків останні місяці. Що ж відбувається?


Найбільший сегмент ринку, де продається електроенергія, є ринок на добу наперед. Ще з грудня, а особливо активно з початку року, окремі компанії виходять із заявками в 10 або 50 коп. за кВт. Зрозуміло, що це повністю не ринкова ціна. Як наслідок, обсяги цих «остапів бендерів» погодили, а той самий Енергоатом не зміг продати свою електроенергію. Він змушений продавати її дешево на балансуючому ринку. А цей махінатор, отримавши гроші за повітря, йде на балансуючий ринок і купляє її за дешево в того самого Енергоатому, а саме на 30% дешевше, ніж на ринку на добу наперед. Більш того, заплатить він за неї лише за декілька тижнів. Люди, які трохи знаються на цій темі, мають задати запитання: «Зачекайте, як це - дешевше на балансуючому ринку?! Він же для того і створений, щоб бути найдорожчим, щоб нікому не кортіло порушувати свої заявки і продавати більше, ніж в нього є». І тут ми підходимо до найцікавішого.

Схема стала можлива завдяки змінам в Правила ринку, які лобіював Андрій Герус. Вони, серед іншого, передбачають, що ціна на балансуючому ринку може бути меншою, ніж на РДН. У світовій практиці особисто мені такі приклади не відомі. Відповідно, одним рішенням були створені умови для корупційних оборудок.

Хто ж активно заробляє на цьому. Цей список, що опублікував Цензор, дуже цікавий. Хоча й він лише за 30-31 січня. Майже мільйон гривень заробила маловідома компанія НЕК. Всього за два дні 3,4 млн грн було зароблено на повітрі. Керівник НЕК О.Притика є постійним гостем на різних зустрічах А.Геруса, ні для кого не секрет, що він майже не виходить з кабінетів НКРЕКП останні півроку. Першим рішенням А.Геруса, яке він активно публічно і непублічно лобіював, було відкриття імпорту електроенергії з росії. Другим стали відповідні правки до Правил ринку, які дозволили його структурі торгувати повітрям.

Коли Герус звітує про героїчне зниження цін, знайте, це відбувається з двох причин. Перша – дешевий імпорт з росії та Білорусі вибиває українську генерацію. Друга – дружні йому трейдери торгують повітрям на мільйони гривень, роздуваючи попит, якого на справді нема, вони збивають й ціну.

Я вимагаю від НКРЕКП, АМКУ та правоохоронних органів розслідувати ці зловживання.

Alexey Kucherenko, facebook.com

Фото minfin.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.