​Орбан - хворий слон в європейській посудній лавці


Орбан забув, що Угорщина продовжує перебувати в ЄС, й під час свого візиту до комуністичного Китаю він пробурмотів, що йому, швидше, хотілося б належати до російсько-китайського союзу, ніж до Європи.

Сердечно потиснувши руку путіну, Віктор раптом заявив, що напад рф на Україну, як і раніше, є «операцією», а не агресивною війною. Крім того, він на економічному форумі в Катарі філософствував про те, що кордони України є «невизначеними». А ще він «вкусив» за ногу Швецію і знову почав пояснювати, як слід пред'являти Стокгольму нові умови для вступу до НАТО. А ще пообіцяв зробити все можливе, аби загальмувати антиросійські санкції, та те, що є досконалою неправдою, що Україна захищає свободи всієї Європи.

Оскільки Угорщина ось-ось стане країною-головою ЄС, тепер у багатьох європейських країнах виявляють, що в європейську посудну лавку вліз хворий слон.

Про Віктора можна було б скласти приказку, що він разом з Угорщиною летить над прірвою і, на жаль, ще тягне за собою ЄС.

Китай і росія раді такому союзнику. Ні для кого не секрет, що Угорщині подобаються ці дві країни, але той факт, що Орбан впевнено обрав свою сторону, мабуть, здивував і Пекін і москву.

До Орбана Угорщиною керував лівофланговий комсомол, який також був великим другом путіна. Дуже дивна ситуація, коли національно-демократична опозиція на чолі з Віктором, який скинув комсомол, стає ще більшим другом пу. У чому сенс того, щоб вся влада – і правлячі сили, і опозиція – були друзями пу? Подібного немає навіть у рф, бо навіть там є кілька критиків режиму.

Звичайно, найдивовижніше в офіційній проросійській позиції Угорщини те, що саме росія постійно давала угорцям по вухах. Пам'ятаємо криваве придушення повстання 1956 року і не забуваємо, що саме Угорщина (із Фінляндією) була державою, яка після Другої світової війни виплатила СРСР репарацію у неймовірних розмірах. Тому що обидві країни були союзницями Німеччини.

Орбан явно хоче продовжувати гороховий/кукурудзяний та газовий бізнес із росією. Твердою рукою, як колись робив Великий Брат.

Угорщина, як уже було сказано, незабаром стане головою ЄС. І, скоріш за все, Орбан заговорить так, наче він адвокат путіна.

Китайський шлях ХХІ сторіччя

Китайський лідер Сі Цзіньпін десять років тому запустив мегапроект «Шовковий шлях», бажаючи перетворити Китай на світову наддержаву, яка диктуватиме свої власні правила гри на міжнародній арені, подібно до Сполучених Штатів та Європейського союзу. Однак сталося так, що Сі Цзіньпін у результаті став союзником свого «дорогого друга» путіна.

За останні десять років Китай витратив 1 трлн доларів на будівництво доріг, мостів та гребель у відносно бідних країнах, які були включені до китайського проекту «Один пояс, один шлях», але за допомогою цього проекту Китай не досяг своєї мети.

Замість того, щоб вирішувати світові відносини разом із країнами Заходу на взаємовигідній основі, Китай дистанціювався від Заходу. Через це міжнародна глобалізація отримала помітний удар, і світ зараз перебуває у стані нової холодної війни.

Десять років тому на відкритті цього проекту лідери таких країн, як Італія, Іспанія, Польща, Греція стояли на трибуні поряд з лідером Китаю. У цілях програми були офіційно оголошені «об'єднання всіх держав у гармонії та світі, співпраця між Сходом та Заходом, солідарність, рівність та довіра».

Цього разу із 27 лідерів ЄС до Пекіна прибули лише угорський лідер В. Орбан та «дорогий друг» - путін. Без європейців «Один пояс» перетворився на суто китайський клуб.

Китайським лідером російському президенту путіну відводиться особлива роль. росія є одним із п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН. росія є ядерною державою та одним із найбільших постачальників нафти та газу та виробників зброї.

Сі готовий зазнавати незручностей, викликаних дружбою з путіним, і фактично підтримав його вторгнення в Україну, незважаючи на те, що воно підриває економіку Європи — головного китайського ринку збуту — і розганяє ціни на енергоносії та продовольство, від чого, насамперед, страждають якраз бідні країни.

Експерти американського Центру міжнародних стратегічних досліджень (CSIS) підтверджують, що зближення Пекіна та москви зумовлене прагненням обох країн збільшити свій вплив у світі за рахунок США та їхніх союзників серед демократичних країн. кремль продає друзям дешевий газ, а ворогам відключає його. Зброєю, найманцями, кібератаками та пропагандою кремль підтримує дружні режими та дестабілізує супротивників. А головний ворог у путіна та Сі загальний — США.

«Пекін розраховує заробити бали на здібності та готовності росії використовувати її політичний, економічний, військовий та пропагандистський вплив на досягнення цілей, які збігаються з китайськими», - звітують дослідники.

«росія і раніше була слабшою за Китай, а тепер повністю залежить від нього, порвавши зв'язки із Заходом. Тим міцніший союз із Пекіном! - зазначає професор каліфорнійського Claremont McKenna College Міньсін Пей.

«Війна в Україні погіршила становище і росії, і Китаю, і тепер вони потребують один одного навіть більше, ніж раніше. Втрати Китаю від дружби з рф поки що переважають вигоди, але Сі ще не готовий відмовитися від підтримки путіна», — упевнений він.

«Нова стратегія Китаю — утримати росію у грі якнайдовше. Чим слабша росія, тим більше у Китаю причин підтримувати її. В альтернативному сценарії Китай на одинці протистоїть США та їхнім союзникам. Сі готовий на все, щоб уникнути такого розвитку подій», — пише Пей у статті для Bloomberg.

«Епоха мегапроектів «Одного поясу» закінчилася. Сама програма нікуди не подінеться, але друге десятиліття буде виглядати зовсім інакше», — прогнозує експерт американської Ради з міжнародних відносин (Council on Foreign Relations).

Далі буде…

Манана АБАШИДЗЕ, Конфлікти і закони

Орбан і путін у Китаї. Фото-скріншот з відео



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.