Євроінтеграційний Національний круглий стіл стає майданчиком для відкритої конституційної дискусії

bondarchuk nks

 
19 вересня у Києві відбулось спеціальне експертне засідання Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» на тему «Нова Конституція та євроінтеграція України». Цим заходом організатори відкривають цикл дискусій, присвячених проблемним питанням зі списку вимог єврокомісара Ш.Фюле, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі НКС.


За словами координатора Робочої групи НКС з євроінтеграції Сергія Бондарчука, немає сумнівів, що Україна потребує нового суспільного договору між владою і суспільством, проте до змін Основного закону потрібно підходити відкрито і виважено - саме на цьому неодноразово наголошували представники ЄС.

«Представники Євросоюзу постійно звертали увагу української сторони на потребу підходити до змін у Конституції виважено і прозоро, адже Конституційний процес в Україні завжди характеризувався політичними протистояннями та намаганнями використати його відповідно до кулуарних інтересів різних політичних гравців», - сказав Бондарчук.

Він також закликав інші ініціативні групи, які працюють над змінами до Основного закону до діалогу.

«Ми представимо та надішлемо наші пропозиції всім ініціативним групам, а також закликаємо Леоніда Кравчука та лідерів опозиції представити напрацювання їхніх команд та знайти новий формат співпраці, який би виконував вимоги ЄС - відкритість та включеність у цей процес всіх сторін», - наголосив Бондарчук.

Своє бачення конституційного процесу висловив один з авторів діючої Конституції, професор Києво-Могилянської академії Віктор Мусіяка.

«На мою думку, Конституційна Асамблея напрацьовує не концепцію змін до Конституції, а проект протоколу про наміри її переформувати, при цьому поводячись некоректно з текстом Основного закону. Така зневажлива критика є неприпустимою. В кримінальному кодексі є стаття за наругу над Державними символами, у цю статтю також варто включити пункт за наругу над Конституцією», - сказав Мусіяка.

Він також детально проаналізував конституційні ініціативи влади і дійшов висновку, що ці зміни лише посилять її централізацію.

«Цей проект змін може привести країну до плебісцитарної монархії, коли всі повноваження закріплені за однією особою. Президенту не потрібно стільки повноважень, він не зможе їх виконувати. Окрім того, те, що називається нарисом до конституційних змін, є першими з тих намірів, які не можна допустити, адже вони небезпечні з точки зору втілення цих ідей», - вважає Мусіяка.

Суддя Конституційного Суду у відставці, кандидат юридичних наук, доцент НаУКМА Микола Савенко поставив під питання статус Конституційної Асамблеї.

«Асамблея мала бути всенародно обраним органом, а в нас вона є лише органом при президентові, який він може корегувати за власним бажанням. Єдине, чого бракує цій концепції, це: президент є головою  державної влади, тобто і виконавчої, і законодавчої й судової», - вважає колишній голова КС.

На переконання директора Центру політико-правових реформ Ігора Коліушка, проблема конституційного процесу в тому, що відкинута нормальна методологія роботи.

«Спочатку повинна бути оцінка практики виконання Конституції і помилок в її тексті. Дискусії з цього питання велись, але жодного цілісного документу підписано не було. Я не заздрю модераторам конституційного процесу, адже одні пишуть повну редакцію Конституції, а інші лише точкові зміни», - сказав Коліушко.

На його думку, створення Конституційною Асамблеєю робочої групи для доопрацювання Конституції є конструктивним кроком, проте результат нікого не влаштує на 100%.

«Ніхто не вірить, що концепцію буде реалізовано, так як не видно бажання влади виконувати цей Основний закон. Значить, не буде виконуватись і наступний – отже перспективи сумні», - резюмував експерт.

У ході обговорення також взяли участь суддя Конституційного Суду у відставці, доктор юридичних наук, зав.кафедри державно-правових наук НаУКМА Микола Козюбра, політолог, експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардаріка» Костянтин Матвієнко, науковий консультант Центру Разумкова Микола Мельник, а також активіст громадської ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.

Національний круглий стіл продовжить працювати по темі Конституції для того, щоб сформувати позицію громадського суспільства в цьому питанні і запропонувати її владі та опозиції.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.