Судове засідання у справі Юрія Луценка 30.06.11 – репортаж з зали суду

Печерський районний суд м. Києва під головуванням судді Вовка о 10.00 продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.


На початку судового засідання адвокатами Юрія Луценка було заявлено клопотання про пряму трансляцію із залу суду на 5-му каналі та каналі ТВі.

На судовому засіданні у справі Юрія Луценка захист екс-міністра мав намір використати оприлюднені народним депутатом Геннадієм Москалем матеріали щодо корупційних земельних схем, у яких виявилися замішаними Печерський районний суд та Апеляційний суд м. Києва, для відводу всього складу Печерського районного суду й перенесення розгляду кримінальної справи в інший суд за межами Києва.

Планувалося також, що колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко прийде на засідання суду у справі Луценка, щоб підтримати його як «політично репресованого». Про це вона заявила вчора після засідання суду по «газовій справі».

10:18 Суддя Вовк задовольнив клопотання  Луценко про пряму трансляцію суду у прямому ефірі «5 каналу»

Суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк задовольнив клопотання захисту Луценка про пряму трансляцію процесу.

Для забезпечення прямої трансляції у залі суду прокладали кабелі «5 каналу», тому в засіданні оголосили перерву на 20 хвилин, щоб розпочати трансляцію.

10:32 Луценко: «Кишка тонка, но танки наши быстры»

Екс-голова МВС Юрій Луценко заявив клопотання, які, на його думку, покажуть, як діє система правосуддя в політичних справах.

«Перш за все, кидається в очі симетричність дій влади по всіх процесах. Вона діє однаково в справах і Луценка, і Іващенка, і Тимошенко. Хіба що у нас суддя Вовк, проти якого заведено справу, а у Юлії Володимирівни – молодий вундеркінд. Кишка тонка, но танки наши быстры», - заявив Луценко

«Сенс у всьому один: ніякі твої клопотання нікого не цікавлять», - сказав ЛУценко.

«Янукович святкує 75 річницю 1937 року, дивлячись на клітки з кенгуру в Межигір’ї і клітки зі своїми ворогами, точно знаючи, що механізм розправи над ними однозначно спрацьовує», - стверджує Луценко.

10:50 Захист Луценка надав свідчення заангажованості судді Вовка

Сторона захисту екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка заявила про появу додаткових фактів, які можуть свідчити про заангажованість судді Сергія Вовка, який є головуючим.

Про це заявив адвокат Олексій Баганець.

Адвокат в чергове звернувся із клопотанням про відкладення розгляду справи до отримання з прокуратури матеріалів щодо факту порушень справи проти судді Вовка.

Водночас пізніше суд не задовольнив це клопотання ні в частині перенесення засідання суду, ні в частині витребовування матеріалів з прокуратури й Вищої ради юстиції.

Перед цим Баганець зазначив, що «стороні захисту з сайту Вищої Ради юстиції стало відомо, що 1 березня 2011 року ВРЮ розглядалося подання про звільнення судді Вовка з посади судді Печерського райсуду за порушення присяги».

«Завдяки позиції члена ВРЮ Андрія Портнова, який проводив перевірку викладених фактів порушень щодо судді Вовка, ВРЮ відмовила задовольнити подання на звільнення судді Вовка з посади», - зазначив адвокат Баганець.

Він також додав: «Зважаючи, що Портнов займає відповідальну посаду в адміністрації президента, та щоб виключити будь-які політичні інсинуації з цього приводу, щоб розвіяти сумніви нашого підзахисного в об'єктивності, ми просимо суд витребувати з ВРЮ матеріали перевірки Портновим подання щодо звільнення Вовка за порушення присяги».

«Це теж може бути доказом необ'єктивності судді та бути підставою для його відведення від розгляду зазначеної кримінальної справи», - наголосив він.

Тому О.Баганець попросив відкласти розгляд справи до отримання документів з Вищої Ради юстиції.

Також він ще раз нагадав про своє попереднє клопотання про витребування матеріалів з прокуратури міста Києва щодо «наявних фактів порушень щодо судді Вовка в кримінальних справах».

11:11 Чи заведуть на Вовка ще одну справу

Захист Юрія Луценка просить суд зробити запит до Генпрокуратури з приводу заяви про злочин, яку направляв екс-глава МВС.

За словами адвоката Ігоря Фоміна, 9 червня 2011 року Луценко звернувся до суду з заявою про злочин.

«Він вважав, що стосовно нього в попередньому судовому засіданні ви, як головуючий по справі, як суддя, який розглядав наші клопотання, в тому числі й в попередньому судовому засіданні, постановили завідомо неправосудне рішення», - сказав він, звертаючись до судді Сергія Вовка.

«Він вважав, що у цих ваших діях є ознаки злочину. Відповідно, звернувся з означеною заявою до суду, і суд, відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу, направив зазначену заяву до Генпрокуратури», - заявив Фомін.

За його словами, законодавство передбачає строк у 3 дні на розгляд заяви про порушення кримінальної справи, а в разі необхідності проведення прокурорської перевірки - 10 днів.

«У нас вже пройшло більше як 20 днів, однак ми не маємо ніякої інформації стосовно того, яке процесуальне рішення прийняла Генпрокуратура», - зазначив адвокат.

«Ми просимо Печерський районний суд зробити відповідний запит про результати розгляду заяви Луценка», - сказав Фомін.

Водночас представники прокуратури заявили, що заява Луценка буде розглянута у встановлені строки, про що буде повідомлено авторам заяви і законодавством не передбачено направлення запиту, про який просить захист Луценка.

Також один з представників прокуратури попросив суд зробити зауваження Луценку щодо «його образливих висловів у бік звинувачення».

«А слово «брехня» - це вже образа? Це встановлений факт, при чому клінічно встановлений», - відповів на це Луценко.

У свою чергу суд відхилив клопотання захисту Луценка. Суддя Вовк зазначив, що кримінально-процесуальне законодавство не передбачає направлення запиту судом до Генпрокуратури.

11:40 Луценко - Вовку: Ви мусите посадити мене, інакше сядете ви

Захист екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка знову вимагає відводу судді Сергія Вовка.

Адвокат Луценка Олексій Баганець навів рішення судді Вовка, якими, за словами адвоката, той порушив закон. «Суддя, умисно порушуючи закон, змінив цільове призначення землі», - сказав він, згадавши про дві справи, в який Вовк ухвалював рішення у 2007 році.

За його словами, «судді Вовку сьогодні цю справу (Луценка) розглядати неможна».

«Бо будь-яке Ваше рішення за Луценка чи проти… будуть підстави, щоб ставити його під сумнів», - зазначив Баганець.

Водночас він підкреслив, що з повагою ставиться до суду і не має на меті образити суддю.

Після його виступу слово дали екс-міністру.


Виступ екс-міністра МВС Ю. Луценко під час судового засідання Печерського районного суду м. Києва 30.06.2011

 

«Суддя який судить екс-міністра внутрішніх справ, сам перебуває під кримінальною відповідальністю», - обурився Луценко.

«Ви мусите сьогодні посадити Луценка, інакше сядете ви», - додав він.

Він також додав, що «справи, порушені проти судді Вовка міліцією, яку очолював Луценко, є підставою ненавидіти Луценка».

12:41 Вовк пішов думати, чи судити йому Луценка

У судовому засіданні у справі Юрія Луценка оголошено перерву.

Суд пішов в нарадчу кімнату вирішувати клопотання сторони захисту екс-глави МВС щодо відводу судді Сергія Вовка.

13:40 Суд продовжив розгляд справи

Суд продовжив розгляд справи з клопотання Юрія Луценка про залучення народного депутата Геннадія Москаля у якості захисника екс-міністра.

«Якщо один із ваших помічників готував мені каву, то це не значить, що він мене не може судити. Так само і Москаль. Навіть якщо прокуратура хоче бачити його свідком, він може бути моїм захисником», - сказав Луценко.

Разом із тим один із прокурорів наголосив, що вони збираються викликати в ході судового процесу Москаля в якості свідка.

Прокурор готовий був висловити зустрічне клопотання, але суддя його зупинив, сказавши, що він порушує регламент.

Разом із цим Луценко заявив, що таким чином його позбавляють права на захист. «Кого мені взяти захисником, якщо кожного можуть викликати потенційно у якості свідка, адже Луценка знає майже кожен», - спитав він, звертаючись до прокурорів.

«Нещодавно прокурор турбувався, що я довго сидітиму в тюрмі, поки суд чекатиме відповіді на запити, які ми оголосили. Зараз його це не хвилює. Я хочу запитати, скільки ще свідків у моїй справі буде», - сказав Луценко.

Суд пішов у нарадчу кімнату.

13:50 Уряд дав відповідь Євросуду: «Сидить правильно – доведено судами»


Адвокат Луценка Ігор Фомін повідомив, що отримав вчора повідомлення з Європейського суду, що уряд таки дав відповідь.

За його словами, уряд України направив відповідь до Європейського суду з прав людини у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

«Я ще детально з ним не знайомився, але якщо коротко переказати, то все зводиться до того: «сидить правильно – доведено судами». Таким чином, Європейський суд не мусить направляти в Україну спеціальних слідчих у справі Луценка», - сказав він.

Фомін також не зміг спрогнозувати, коли завершиться розгляд справи Луценка в Європейському суді.

«Я не можу сказати, що буде в Печерському суді, а ви мене питаєте про Європейський», - зауважив він.

Разом з тим адвокат спрогнозував, що розгляд справи Юрія Луценка у Печерському суді триватиме до зими.

«Навіть якщо вони гнатимуть, все одно це триватиме до зими, адже у нас дуже великий список свідків», - зауважив Фомін.

 
14:20 Луценко спілкується із пресою

«Безумовно, існує бажання нинішньої влади засудити опозиційних політиків до кінця літніх канікул», - зазначив у розмові із журналістами у ході перерви у судовому засіданні Юрій Луценко.

«Вони будуть робити все можливе і неможливе, щоб зробити це у момент суспільної апатії», - додав політик.

«Але у відповідь я їм скажу: вам це не вдасться!», - зазначив Луценко.

Усе, що пов’язано із Межигір’ям, є ганебним для української влади. Про це сказав Юрій Луценко.

«Це ганебно навіть не для Януковича, а для всієї української влади», - наголосив Луценко і продовжив: «Усе, що пов’язано із приватизацією цього колись державного об’єкта, будівництвом супер розкішних будинків, страхом не допустити сторонніх осіб - ганебно».

«Це фурункул нинішньої системи влади, який її ж і отруює», - зазначив Луценко.

«Межигір’я буде однією із найважливіших речей, яку ніколи не забудуть Януковичу. Забудуть багато чого. Але Межигір’я вже стало символом нинішньої влади», - наголосив екс-міністр.

Юрій Луценко вважає правильним, що журналісти продовжують смикати Януковича з цього питання. Проте, «журналісти вимагають правди – а їм плюють в очі».

14:35 Москаля знову не допустили у якості захисника

Суд відхилив клопотання екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про залучення в якості захисника народного депутата Геннадія Москаля.

За словами судді Вовка, захисником не може бути особа, яка залучається в процесі в якості свідка.

Водночас суддя дозволив повторно заявити це клопотання після усунення обставин, які наразі перешкоджають його задоволенню, тобто після того, як Москаля заслухають в якості свідка.
14:40 Арешт майна – інформаційний викид ГПУ

Юрій Луценко вважає інформаційним викидом заяви Генпрокуратури про арешт його майна.

«Так, арештували трикімнатну квартиру і три автомобілі», - уточнив Луценко і продовжив: «Причина не у відшкодуванні. Бо ті 900 тисяч готові були відшкодувати кілька місяців тому. Я не можу сказати, що я міг би погасити, але окремі народні депутати висловлювали готовність повернути цю суму. Але ж їм не гроші потрібні, а Луценко за ґратами», - зазначив екс-міністр.

15:20 Суд вчергове пішов радитися

Адвокат Володимир Орлов заявив чергове клопотання про повернення кримінальної справи на досудове розслідування у Генпрокуратуру.

Адвокати мотивують своєї рішення тим, що слідчий Войченко не розглянув клопотання Юрія Луценка і передав справу до Печерського суду.

Захист просить повернути справу у ГПУ, щоб слідчий Войченко завершив роботу і розглянув клопотання.

Юрій Луценко додав, що «Войченко має доробити свою ж роботу».

У свою чергу прокурор Зінченко заявив, що після поновлення досудового слідства «ніхто не заважав захисту звертатися зі скаргою».

У відповідь захисник Ірина Луценко заявила, що прокуратура обманює суд.

«Якщо Войченко отримав скаргу 18 травня, то як же він 17 травня вже просив суддю Отрош розглянути ці клопотання?», – запитала вона у прокурора.

«Забрехались хлопці», - констатував Юрій Луценко.

Суд вийшов у нарадчу кімнату.
 
15:30 Москаль пророкує «печерський wikileaks»

Колишній радник та заступник міністра внутрішніх справ депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль стверджує, що Печерський суд та Апеляційний суд Києва, який має стати наступною інстанцією у судовому процесі у справі Юрія Луценка, не повинні розглядати цю кримінальну справу.

Коментуючи усі наведені захистом Юрія Луценка факти, які свідчать про наявність кримінальної справи проти самого судді Вовка, Москаль висловив переконання, що Печерський суд перебуває на гачку у влади, а тому просто неспроможний ухвалити неупереджене рішення у справі Юрія Луценка.

Не дивлячись на те, що Печерський суд вчергове відмовив Юрію Луценку у клопотанні, щоб Геннадій Москаль став його захисником, сам народний депутат продовжуватиме допомагати адвокатам екс-міністра. За словами Геннадія Москаля, розгляд справи Юрія Луценка може затягтися, а під час процесу можливі ще несподіванки, але які саме – уточнити відмовився.

«Як кажуть, скринька Пандори відкрита. А що з неї буде виходити – побачимо. Якщо Печерський суд хоче перетворитися в «печерський wikileaks» – це його проблема. Не треба було порушувати чинне судочинство», – заявив Геннадій Москаль.
 
16:30 Європейський суд отримає другий пакет скарг

Юрій Луценко не сподівається, що перше рішення Європейського суду призведе до його звільнення з-під варти.

«Влада знайде 110 причин, чому мене мають утримувати за гратами. Буде зроблено все, що завгодно, але мене не випустять. Я собі приблизно уявляю, як вони обходитимуть рішення Європейського суду, але підказок їм не даватиму», - зазначив Луценко.

«Я хочу, щоб не лише відома справа «Харченко проти України», а й справа Луценка довела незаконність утримання під вартою десятків тисяч людей. Без рішення суду і без мотивацій», - зазначив екс-міністр.

Юрій Луценко висловив упевненість, що другий пакет скарг, направлений до Європейського суду з прав людини, дасть шанс на його звільнення з-за грат.

«Другий пакет документів даватиме шанс не лише на звільнення з-під варти, а й на закриття надуманої кримінальної справи проти мене», - наголосив Луценко.

17:15 Суд відмовив вчергове у клопотанні

Суддя Вовк відмовив у задоволенні клопотання адвокатів Юрія Луценка про повернення кримінальної справи у Генпрокуратуру на додаткове розслідування у зв’язку з численними процесуальними порушеннями, які були скоєні слідчим Сергієм Войченком під час досудового слідства.

На думку суддів, відсутні підстави для задоволення даного клопотання.

17:20 Дружина Луценка клопоче про переведення чоловіка до лікарні

У своєму клопотанні Ірина Луценко зазначає: «Стан здоров’я Луценка істотно погіршився відтоді, як його було переведено до ізолятора після лікування у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (КМЛШМД). Відповідно до висновків лікарів, у Ю. Луценка є близько двох десятків виразок у шлунково-кишковому тракті, поліпи в сечовивідній системі, загострення хронічного панкреатиту, холецистит та дуоденіт, діабет по типу ІІ, кардіо-ревматичного розлади. Про погіршення стану здоров’я Луценка Ю.В. свідчать і аналіз крові, яку систематично в нього відбирають в СІЗО. Результати аналізів знаходяться в медичній частині СІЗО. Крім того, впродовж останнього тижня Ю. Луценко знову втратив кілька кілограмів ваги, в нього постійні та важкі болі в животі.

Для того, щоб забезпечити не мінімальне, а належне медичне обслуговування підсудному Луценку Ю.В. його необхідно помістити в спеціалізований медичний заклад, який має належне обладнання та рівень надання медичних послуг. Саме таким закладом є лікарня №8, діагностичне відділення гастроентерологічного міського центру, кафедра гастроентерології (м. Київ, вул. Кондратюка, 8). Враховуючи вищезазначене, прошу Вашого розпорядження на переміщення Луценка Ю.В. до лікарні №8 з метою додаткового діагностування, уточнення та перевірки діагнозу та лікування. До заяви додаю висновок лікарів про стан здоров’я, висновок лікарів КМЛШМД та виписку з історії хвороби Луценка Ю.В., який нещодавно перебував там на лікуванні».

Ірина Луценко також звернулася до суду із проханням оприлюднити у залі суду клопотання керівництва СІЗО про необхідність переведення Юрія Луценка до медичного закладу для належного медичного обслуговування.

Захисник І.Луценко, з вигляду на вищезазначене, просить суд замінити утримання під вартою на інший захід, не пов'язаний із перебуванням за гратами, для лікування у медичному закладі відповідного рівня.

Суд пішов знову у нарадчу кімнату.
 
17:40 Прокурорам замало "належної поведінки" підсудного!

Прокурори заявили про відсутність підстав для зміни запобіжного заходу. «Захист не надав належних доказів, що обвинувачений потребує особливого лікування», - зазначив прокурор.

Присутні у залі побажали прокурорам, щоб їх самих скрутило.

Суд знову пішов у нарадчу кімнату.

18:10 Без змін. Чергова відмова суду

Розглянувши чергове клопотання про зміну запобіжного заходу Юрію Луценку на непов’язаний із триманням під вартою у зв’язку із погіршенням стану здоров’я для лікування у належному медичному закладі, суд відмовив у такому клопотанні Ірини Луценко.

«Доказів, що стан здоров’я підсудного погіршився, захистом не наданий», - постановив суддя Вовк, посилаючись на такий же попередній висновок прокурорів, озвучений тридцятьма хвилинами раніше.
 
Чергове засідання суду перенесено на вівторок, 5 липня 2011 року, на 11.00.

Джерело: «Народна самооборона»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.