Апеляційний суд у справі Луценко пішов Вовчою тропою

femida lutsenko

 

Сьогодні о 10.00 ранку розпочалося попереднє засідання Апеляційного суду м. Києва щодо розгляду апеляційної скарги екс-міністра Юрія Луценка на рішення Печерського районного суду м. Києва від 27 лютого 2012 року, яким його було засуджено до чотирьох років позбавлення волі.


Головував у справі суддя Апеляційного суду м. Києва Іван Рибак.

***

Журналістів знову не пускали до зали засідання. Їм пропонували дивитися відеотрансляцію у конференц-залі.

Адвокати Ю.Луценка направили клопотання до суду щодо допуску представників ЗМІ до зали засідань, зокрема, фотографів та операторів. Це клопотання повинно розглядатися судом одним з перших.

Станом на 10:20 журналістів допустили до зали засідань.

Юрій Луценко, а також його адвокати О.Баганець та І.Фомін, цивільний захисник Ірина Луценко були присутні в залі засідань.

Представники держобвинувачення - прокурори Д.Лобань, В.Клименко і О.Зінченко - також були у повному складі.

***

Адвокат Олексій Баганець зачитав доповнення до апеляційної скарги, поданої ним до суду.

Зокрема, Баганець наголосив: «На даний час державі в особі Міністерства внутрішніх справ України в повному обсязі відшкодовані грошові кошти в сумі 938107,75 грн. та ГУ Пенсійного фонду України в м. Києві в сумі 71342,94 грн., які згідно вироку Печерського районного суду м. Києва від 27.02.2012 року визнані матеріальними збитками у даній кримінальній справі, в зв’язку з чим відсутні підстави до задоволення цивільного позову до мого підзахисного Луценка Ю.В.».

Адвокат Олексій Баганець просить Апеляційний суд при розгляді скарги на вирок Печерського районного суду Києва провести судове слідство в повному обсязі.

Баганець зазначив, що судове слідство судом першої інстанції було проведено неповно і з порушеннями. Так, за словами адвоката, були допитані не всі свідки. Серед інших прізвищ, Баганець назвав імена колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, які підписували документи, які фігурують у кримінальній справі, але ці свідки не були допитані судом.

«Вважаю, що є всі підстави для проведення судом судового слідства з метою усунення неповноти і однобокості судового слідства, а також з'ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення у справі», - сказав він.

***

Адвокат Ігор Фомін у своєму слові наголосив, що вирок Печерського суду ґрунтувався не на показах свідків, які свідчили у суді, а на текстах показів тих свідків, які через певні нез’ясовані обставини не змогли бути присутніми на судових засіданнях.

За його словами, дивними виявляються ті обставини, що свідки нібито особисто подавали заяви про те, що знаходяться за межами Києва, проте дивним чином приносили заяви до суду.

Окрім того, як наголосив Фомін, покази оголошуються тоді, коли явка свідка неможлива. «Але про це немає мови, бо з’явилися до суду подати заяви. Це пошесть?», - запитав він.

Адвокат наголосив, що Печерський суд не оголосив причин неявки свідків і навіть не вислухав учасників щодо їх виклику. «Заяви свідків про неявку – це спланована фальсифікація. Заяви кількох свідків писали одним почерком!», - додав адвокат.

Фомін також наголосив, що Європейський суд констатував, що суд має забезпечити можливість обвинуваченому допитати свідків. «Вирок не може ґрунтуватися на прочитаних показах, які неможливо спростувати - говорить Європейський суд», - зауважив адвокат.

«Якщо Луценко не мав права на жодного свого свідка, то про який захист його прав можна казати?», - запитав Ігор Фомін.

Також адвокат Ігор Фомін просив провести судмедекспертизу Луценка. «Ми вважаємо, що під час проведення судового слідства необхідне призначення судово-медичної експертизи стану здоров'я Юрія Луценка, на підставі якої порушити питання про можливість утримання його під вартою і відбування ним покарання у випадку винесення такого рішення суду», - сказав він.

11:30. Суд долучив клопотання захисників Олексія Баганця та Ігоря Фоміна до справи. Адвокат Ігор Балик підтримав клопотання колег, додавши список свідків по справі, які мають бути допитані у ході судового слідства.

Цивільний захисник, дружина Ірина Луценко попросила суд «запросити працівників пенітенціарної служби і допросити на предмет ненадання лікування моєму чоловікові».

Крім того, додала І.Луценко, хотілося б почути від працівників медичної частини СІЗО, яким чином «їм вдалося заразити мого чоловіка вірусним гепатитом TTV і приховувати від нього діагноз».

***

До зали суду прийшов заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов підтримати Юрія Луценка. У залі також були присутні депутати Юрій Гримчак та Олесь Доній.

***

Адвокат екс-водія Луценка Леоніда Приступлюка Сергій Поліщук у своєму слові також наголосив на тому факті, що свідки, які писали заяви про неможливість бути присутніми у залі суду, насправді приходили до Печерського суду в час судових засідань.

***

11:40. Слово взяв Юрій Луценко

Екс-міністр підтримав позицію свого захисту про необхідність проведення судового слідства. Він підкреслив, що для цього у нього є кілька причин.

«Перша - вирок винесено суддею, який не був незалежним. Вирок був винесений по суті незаконним складом суду. Коли тільки призначили Вовка на слухання моєї справи, я відразу вимагав його відводу з тієї причини, що Вовк сам був фігурантом кримінальної справи за скоєння ним посадових злочинів. Він сам ходив під криміналом, за яким судив мене. Унікальний, напевно, випадок в українському судочинстві. У такій ситуації говорити, що відносно мене був справедливий незалежний суд, просто смішно», - сказав він. - «У Вовка була ситуація: саджай або сядеш сам!».

Юрій Луценко також зазначив: «Сподіваюся, в наступному складі суду не буде такої ганебної залежності суддів від Генпрокуратури».

Луценко також упевнений, що суддя Вовк сидітиме в одній камері з Кирєєвим. «І цей вовчара там навчить цуценя, як треба було судити», - наголосив він.

Звертаючись до суду, Юрій Луценко також додав: «Прокуратура сподівається, що ви швидко впораєтеся, і Янукович зможе й далі спокійно бігати по пеньках».

Луценко підкреслив, що друга позиція - те, що вирок Печерського суду не підтверджений жодним показом свідка або доказом, дослідженим на засіданнях.

Луценко зазначив, що «всі водії міністрів МВС були, є і будуть працівниками розвідки МВС. Бо люди з іншого підрозділу на територію цього підрозділу МВС просто не заїдуть». За його словами, усі інші водії міністра, а саме Юхименко та Сидоренко, так само були призначені у спецпідрозділі МВС, проте не засуджені. «Приступлюк винен, що народився у моїй області?», - запитав екс-міністр.

«Балбеси з Генпрокуратури вигадали фразу, що я запустив механізм завдання збитків, які не потребують уточнення», - зазначив Луценко щодо епізоду про відзначення Дня міліції у 2008-2009 роках.

«Це найабсурдніший епізод: я набрався нахабства і виконав ніким нескасований Указ Президента, порушивши постанову Кабміну!», - наголосив Луценко і додав, що і «першокурснику ясно, що указ президента вищий за постанову уряду».

Екс-міністр зауважив також, що термін «святковий» із постанови Кабміну не визначений законодавством, тож його визначають довільно. «В Ірані є розстрільна стаття - за недостойне життя на землі. Цей термін не визначений. За таким принципом засудили і мене!», - наголосив Юрій Луценко.

Продовжуючи, Луценко зазначив третю причину: «Але це квіточки. Ягідки - те, що мені не дали допитати 50 свідків. Євросуд визначив це підставною для перегляду справи». Він також нагадав про дію закону щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини як практики і джерела права.

Луценко також нагадав, що сторона захисту у ході судового слідства заявляла 12 свідків проти 148 з боку обвинувачення. «Але не викликали жодного свідка захисту», - зазначив екс-міністр.

Юрій Луценко також просить суд допитати у якості свідка народного депутата Кирила Куликова. «Я зустрічався з ним перед літаком того дня, коли начебто оформлював водія на роботу», - зазначив він.

12:15. Суддя Іван Рибак оголосив перерву, видалившись у нарадчу кімнату.

Юрій Луценко спілкувався із Олександром Турчиновим у перерві судового засідання. «Ми обговорили питання спільної роботи під час проведення Форуму Об’єднаної опозиції 12 травня», - повідомив Олександр Турчинов, додавши, що у Юрія Луценка «бойовий настрій».

За його словами, під час розмови Луценко висловив свої пропозиції щодо спільної програми опозиції, яка буде обговорюватися на Форумі.

«Це, зокрема, питання боротьби з корупцією, питання люстрації суддів, слідчих, прокурорів, які несуть відповідальність за фальшування справ проти лідерів опозиції, та всіх тих суддів, які порушували судочинство в Україні і вироки яких були скасовані Європейським судом», - повідомив Олександр Турчинов.

«Це дуже важливі питання, оскільки вони стосуються не лише політики, а стосуються кожного громадянина, який сьогодні позбавлений права на захист», - додав він.

На думку Турчинова, «відновлення судочинства – це один з важливих аспектів, від якого залежить відновлення європейського демократичного шляху України».

Коментуючи сьогоднішній судовий процес у справі Юрія Луценка, Олександр Турчинов зазначив, що по тому рішенню, яке сьогодні буде винесене в апеляційному суді, можна буде зрозуміти, яким буде вирок.

На його думку, є всі підстави для відновлення слідства, «яке було відсутнє під час розгляду фальшивої справи».

«Питання переслідування політичних в’язнів в Україні обговорюється в усьому світі, і я переконаний, що дії опозиції і підтримка демократичної світової спільноти призведе до того, що в Україні буде відновлений демократичний лад, який сьогодні зруйнувала ця влада», - резюмував Олександр Турчинов.

***

14:30 Рибак пішов Вовчою тропою?

Після більш як двогодинної перерви суддя Іван Рибак оголосив своє рішення – не задовольняти клопотання захисту екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо проведення судового слідства.

Суддя Рибак у своєму рішенні зазначив, що, вивчивши матеріали, які надійшли до суду, суд не знайшов підстав для проведення судового слідства на даній стадії розгляду справи.

Засідання з розгляду апеляції по суті відбудеться 15 травня 2012 року, початок о 10.00 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  +0 #1 Cтас 8 мая 2012 г., 16:17:23
Наглые,циничные судьи выполняющие заказ Януковича, а ведь они давали присягу. В военное время их просто бы расстреляли. Подлые трусы, по другому их назвать нельзя.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.