​Якщо війна в Україні затягнеться, невдача на полі бою може спонукати москву діяти більш агресивно в кіберпросторі

За широкомасштабною наземною війною, яку росія розпочала проти України, стоїть і активна підривна діяльність у кіберпросторі. Про це заявив у суботу, 18 червня Девід ван Віл, помічник Генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеки. Під час виступу на щорічному саміті Defense One Tech Summit, що присвячений новим технологіям та їхньому впливу на національну безпеку в майбутньому, він сказав, що якщо війна в Україні затягнеться, невдача на полі бою може спонукати москву діяти більш агресивно в кіберпросторі, повідомляє «Голос Америки».


«Російська війна в Україні «на поверхні...виглядає як звичайний, широкомасштабний конфлікт, але якщо ви збільшите масштаб, ви побачите набагато більше, кібернетична складова відіграє велику роль», – передає слова посадовця НАТО кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки Джеф Селдін у своєму Twitter.

При цьому, як зазначає посадовець НАТО, українці гідно воюють з російською кіберзагрозою – «більшість інновацій надходить з України, і не лише від військових», передає слова посадовця кореспондент Голосу Америки, відзначаючи зусилля цивільних громадян України. Він додає, що коли справа стосується інновацій, то авторитарні країни поступаються демократіям.

Але, перевіряючи свої прийоми на українцях, росіяни також тренуються, і можуть застосувати свій досвід уже в боротьбі проти Заходу.

«Ми маємо остерігатися того, що російська сторона також буде дивитися на їхні провали, дивитися на те, що українська сторона робить краще, ніж вони, і вчитися на цьому», – цитує посадовця НАТО Джеф Селдін у своєму твіті.

Виступаючи напередодні самміту з кібербезпеки, високопоставлений американський чиновник сказав, що росія може почати діяти більш агресивно у кіберпросторі, оскільки її військові зазнають поразок від українських сил.

Деякі експерти прогнозували, що росіяни можуть ударити по американських мережах і критичній інфраструктурі на початку російського вторгнення в Україну. І хоча цього не сталося, тривалий конфлікт може спонукати москву діяти більш агресивно у кіберпросторі, сказав Ніл Гіґґінс, заступник керівника національного агентства США з кібербезпеки, 14 червня у Вашингтоні.

Кібернетичні напади на західні цілі, ймовірно, посилюватимуться, серед них можуть бути і західні банки і аеропорти, попереджають деякі британські експерти, які стежать за розвитком війни росії проти України.

Інша популярна британська газета The Mirror нагадує про повідомлення на початку року, що російські хакери планують подібні атаки на NHS, національну систему охорони здоров’я, атомні електростанції та міністерства Британії.

Як пише газета, мережа безпеки Five Eyes, що включає Велику Британію, США, Австралію, Канаду та Нову Зеландію, випустила попередження, в якому звинувачує російський уряд у розгляді варіантів потенційних веб-атак на критично важливі організації.

Розвідувальна коаліція закликала їх посилити кіберзахист, оскільки вони стикаються з підвищеним ризиком атак, які підтримує кремль.

Як припускає розвідка, що хакери в російському уряді можуть помститися і за «безпрецедентні економічні санкції», введені проти росії після її вторгнення в Україну. «Аеропорт Ґатвік жодним чином не бере участі у війні. Але він може опинитися посередині лише тому, що він є у Великій Британії, а британський уряд підтримує одну сторону [у війні]. Тому це трохи страшно», – говорить у розмові з британським виданням Express Даніель душ Сантуш, який є керівником відділу досліджень безпеки Forescout, компанії з кібербезпеки, яка надає послуги урядам та іншим спеціалістам у сфері безпеки.

За його словами, створилася «нова реальність», у якій недержавні групи хактивістів, які підтримують росію або Захід, борються з противником у кіберпросторі. У центрі цих «хактивістських» воєн, за його словами, можуть опинитися як урядові організації, так і приватні компанії.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.