​Українці у Ґданську вшанували пам'ять загиблого президента міста піснею «Пливе кача»

У заходах із вшанування пам’яті трагічно загиблого президента Ґданська взяли участь не тільки офіційні представники України. Під час прощання на вулицях міста та на заупокійній месі було видно українські прапори із траурними чорними стрічками, які тримали представники цієї найчисельнішої національної меншини у Ґданську, повідомляє Польське радіо.


При початковій школі №57 у Ґданську працює «Домівка Ґданськ», тобто світлиця для зустрічей усіх поколінь українців, які живуть у столиці Поморського воєводства. Павел Адамович постійно наголошував, що у Ґданську живе та працює понад 16 тисяч українців. Після його смерті ґданські українці спільно з іншими жителями міста вийшли на вулиці, аби провести президента міста в останню дорогу.

«Разом з тисячами мешканців Ґданська провели в останню путь Президента Павела Адамовича. Вічная пам`ять, Пане Президенте, великий друже України», - написав у Facebook консул України у Ґданську Лев Захарчишин.

Ельжбєта Кшемінська, голова української громади у Ґданську, додала: «Ми – маленька частина Ґданська, але президент дбав про те, аби ми були собою. Я завжди була і є і ґданчанкою, і українкою».


Також українська громада вшанувала пам’ять Павела Адамовича жалобною лемківською піснею «Пливе кача» у соборі Покрова Пресвятої Богородиці і св. Варфоломія в Ґданську. Цією композицією з часів Майдану українці вшановують пам’ять полеглих героїв. Відео розміщено на сторінці «Домівка Ґданська» у Facebook.

У заупокійній месі в базиліці св. Діви Марії взяли також участь, зокрема, посол України в Польщі Андрій Дещиця, консул України в Ґданську Лев Захарчишин, секретар міської ради Маріуполя Степан Максма, а також міський голова Слов’янська Вадим Лях. Двоє останніх, як написав Лев Захарчишин, - це «представники міст, яким Ґданськ Павела Адамовича простягнув руку солідарності в найтяжчі часи російської агресії».

Нагадаємо, у суботу, 19 січня, у базиліці св. Діви Марії в Ґданську відбулася заупокійна меса за трагічно загиблим президентом міста Павелом Адамовичем. Урна із прахом самоврядця спочила в одній із каплиць цього храму.

Фото РАР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.