​Польський суд виніс вирок водієві українського автобуса - 6,5 років позбавлення волі

Окружний суд Перемишля покарав водія українського автобуса за навмисне спричинення катастрофи у наземному русі, внаслідок якої загинули три особи, а 50 зазнали поранення, серед яких кілька – важких. Вирок – не остаточний, повідомляє Польське радіо.


Аварію було спричинено у серпні 2018 року у Лещаві-Долішній (Підкарпатське воєводство).

Рішенням суду, 42-річному Миколі Л. на 15 років заборонено керувати будь-якими механічними транспортними засобами на території РП, він також повинен сплатити по 10 тисяч злотих додаткового мита для уповноваженого субсидіарного прокурора Тамари П. (дружини чоловіка, який загинув, і яка також постраждала у катастрофі) і для трьох інших потерпілих. Він також має заплатити за адвоката Тамари П. Суд звільнив обвинуваченого від судових оплат з огляду на його матеріальну ситуацію та зарахував йому попередній арешт до років позбавлення волі.

Вирок, який суд виніс водієві, такий, якого в завершальному слові вимагала прокурор Беата Стажецька.

Захист готує апеляцію. У судовій залі під час оголошення вироку не було уповноваженого субсидіарного прокурора.

На думку прокуратури, водій навмисно порушив правила безпеки і спричинив катастрофу у наземному русі. На маршруті, на думку сторони обвинувачення, Микола Л. не дотримувався належної безпеки, їхав зі значно перевищеною від дозволеної швидкістю, через що і спричинив катастрофу.

Як з’ясував експерт у галузі дорожнього руху, водій на частині шляху перед місцем аварії їхав зі швидкістю від 82 до 85 км, де встановлено обмеження швидкості до 50 км на годину, а згодом водій їхав ще швидше – 100-102 км на годину. Натомість у місці катастрофи, де встановлено обмеження до 30 км, він їхав зі швидкістю 70-72 км на годину.

Крім цього, Микола Л. проігнорував попереджувальні знаки на частині дороги зі значним схилом та небезпечними поворотами.

Як вказав у підставі рішення суддя Кшиштоф Стемпєнь, настільки значне перевищення швидкості та ігнорування дорожніх знаків щодо обмеження швидкості, зі свідомістю перевезення такої великої кількості пасажирів і керування транспортним засобом у незнайомому місці, має характер навмисних дій. А це, на думку суду, означає, що Микола Л. погодився з можливими наслідками своїх дій.

У своєму останньому слові Микола Л. просив про справедливий вирок і попросив вибачення у постраждалих та їх родин. Також він сказав, що не винний в тому, що він залишився живий, а жертви – загинули.

Нагадаємо, що аварія сталася на дорозі № 28 між Перемишлем та Сяніком пізно ввечері у п’ятницю, 17 серпня 2018 року. Автобус, у якому їхали, крім водія, 53 людини, на різкому повороті протаранив енергоємний бар’єр, з’їхав з дороги і скотився з високого трав’яного скосу, декілька разів перевернувшись.

Микола Л. – водій з 10-річним стажем, близько 6 років працює водієм туристичних автобусів, а з січня 2018 року їздив у міжнародні турне до Австрії, Італії, Німеччини, Чехії. В автобусі був другий водій, але, за словами прокурора, всю дорогу зі Львова – від близько 15:30 у п’ятницю за польським часом (16:30 – за українським), Микола Л. керував автобусом сам. Він був тверезий. Автобус прямував зі Львова на екскурсію до Відня.

Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.