​Голова британської делегації в ПАРЄ радить Україні залишатися в організації, щоб відстоювати принципи

Голова британської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Роджер Ґейл закликав Україну не залишати організацію у відповідь на повернення в неї представників росії. Роджер Ґейл, депутат британського парламенту від урядової Консервативної партії, засудив рішення щодо росії, назвавши його «зрадою принципів у відповідь на шантаж», повідомляє «Голос Америки».


Російська делегація була позбавлена права голосу в ПАРЄ після захоплення Криму 2014 року і бойкотувала засідання, але минулого тижня більшість представників 47 країн в асамблеї проголосували за відновлення права голосу росіянам.

«Я нажаханий тим, як повелися дехто з моїх колег у Парламентській асамблеї. Я вважаю, що вони підірвали довіру до ПАРЄ. Я побоююся, що вони і всі ми ще пожалкуємо через це. Я припускаю, що і зараз дехто, повернувшись додому, розмірковує, чи правильно вони вчинили. Відповідь на це - ні. Вони вчинили неправильно», - сказав Роджер Ґейл в інтерв'ю «Голосу Америки» в Лондоні.

Проте британський політик назвав «великою помилкою» пропозиції призупинити участь України у тій організації на знак протесту проти відмови від покарання росії.

Українські парламентарі заявили на сесії ПАРЄ у Страсбурзі, що вони не хочуть сидіти в одній залі з російськими представниками в той час, як москва порушує міжнародні закони і права людини на фактично контрольованих москвою частинах української території.

Окреме обурення викликає відмова росії звільнити українських громадян, утримуваних в російських в’язницях, зокрема, 24 моряків, захоплених понад півроку тому поблизу Керченської протоки.

«Нам треба залишатися там і боротися за те, в що дехто з нас і далі вірить. Ми віримо в права людини. Нам треба і далі порушувати питання щодо розслідування справи MН-17, отруєння Скрипалів», - доводив Роджер Ґейл.

Він сказав: «Якщо і є хоч якась користь від перебування там російської федерації, а я, очевидно, не бачу користі, то це те, що ми будемо мати на місці їхніх представників, які будуть відкритими до запитань».

Роджер Ґейл наголосив, що йому нічого не відомо стосовно припущень про закулісні домовленості з росією, згідно з якими москва буцімто обіцяла відпустити полонених українських моряків у відповідь на поновлення її прав у Раді Європи.

Депутат висловив думку, що делегати Франції одностайно з парламентарями Німеччини та деяких інших країн голосували заради грошей, щоб отримати затримані росією багатомільйонні сплати у бюджет Ради Європи.

росія 2 липня зробила членський внесок - €33 млн. за поточний рік, але ще має сплатити заборгованість за 2017 і за 2018 роки.

«Я вважаю, що делегації деяких країн, ви згадали Німеччину та Францію, голосували за свої національні інтереси. У випадку Німеччини - газопровід Північний потік 2. У випадку партії Макрона «Вперед» - це інтереси у знятті санкцій, щоб знову продавати французькі товари росії. І це, напевне, найбільші чинники. Це не має нічого спільного з принципами і з правами людини, нічого спільного з умовами життя людей в росії. Твердження, що росіяни можуть втратити доступ до Європейського суду з прав людини - нісенітниця, бо вони фактично вже зараз не мають до нього доступу», - вважає Роджер Ґейл.

На тлі повідомлень, що Україна офіційно скасовує запрошення для представників ПАРЄ спостерігати цього місяця за достроковими виборами Верховної Ради, британський політик сказав, що він отримав у Страсбурзі запевнення, що серед тих спостерігачів не мало б бути представників росії.

«Моя порада, як великого друга України, полягає у тому, щоб залишатися в організації і відстоювати свої принципи. Не опускайтеся до рівня російської федерації. Залишайтеся в комітетах, як би не важко було сидіти поруч з людьми, які, на ваша думку, не повинні там бути. Нам треба пересилити себе і боротися. Я хотів би, щоб Україна, Грузія, Молдова, країни Балтії і всі, хто голосували разом, залишалися і захищали права людини, в які ми віримо», - сказав Роджер Ґейл.

Британський депутат також запевнив, що після очікуваного виходу його країни з Європейського Союзу позиція Лондона не зміниться і що важливість участі в таких організаціях як Рада Європи, де Велика Британія очевидно залишатиметься, буде ще більшою.

Роджер Ґейл. Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.