Пленарне засідання Верховної Ради України 6 червня 2014 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 6 червня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо використання коштів на фінансування Збройних Сил України.


О.Турчинов зазначив, що сьогодні виповнюється 100 днів роботи Кабінету Міністрів і надав слово для виступу Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку. Резюмуючи перших сто днів роботи, Глава уряду заявив: "Ми вистояли. Ми вистояли як Українська держава, ми вистояли як Український народ".

За його словами, це одні з найдраматичніших викликів за всю історію нашої країни. "Вперше за історію української незалежності ми зіткнулися з неприкритою російською військовою агресією. Ніколи на території України не було війни. Росія розв'язала цю війну. Росія анексувала українську територію, а саме територію Автономної Республіки Крим. Не зупинившись на Кримі, вони намагаються зараз піти далі. І все, що відбувається в Донецьку і в Луганську, є прямою російською військовою інтервенцією. Ми разом зібрали всі сили, зібрали в кулак нашу волю і продемонстрували, що Україна це не територія, а держава, а українці це не населення, а народ, народ з великої літери", - наголосив А.Яценюк.

Прем'єр-міністр нагадав, що сто днів тому була затверджена Програма дій уряду і було сформовано новий склад Кабінету Міністрів. "Тоді казна була порожня, а бюджет був розграбований, державні компанії - банкрути, не було чим платити ні по внутрішнім, ні по зовнішнім боргам, але тоді важко було спрогнозувати, які неймовірні проблеми будуть стояти перед країною", - наголосив Глава уряду.

А.Яценюк заявив, що колишній президент розграбував країну і втік з держави і Український парламент оголосив про проведення дострокових президентських виборів. "В цих умовах, коли майже сорок тисяч російських військ знаходилися і знаходяться у безпосередній близькості до українських кордонів, коли Росія направила тисячі терористів на територію України, коли іде фінансування терористичної діяльності і коли було все спрямоване на те, щоб зірвати президентські вибори, ми продемонстрували, що Український народ мудрий. Саме в першому турі Україна отримала Главу держави, а ми провели чесні і прозорі вибори. І те, що взавтра в цьому залі новообраний Глава Української держави буде приймати присягу є заслугою мільйонів українців, які прийшли, проголосували і сказали: "Це - наша країна. Ми будемо визначати, хто в ній керує. І в Україні буде законний і легітимно вибраний Президент України", - зазначив він.

Глава держави відповів на своє ж запитання: як буде далі працювати нова українська влада? Він заявив: "Президент, парламент і Кабінет Міністрів будуть діяти як єдине ціле". За його словами, мільйони українців очікують реальних змін і ці зміни також лежать в площині єдності, спільності завдань і політичної відповідальності за те, за що люди стояли на Майдані, за що зараз тисячі наших хлопців зі зброєю в руках воюють.

А.Яценюк заявив: "Україна позбавиться терористів. Ми звільнимо Донецьк і Луганськ від тих, хто посягають на наше майбутнє. Бандитизм і тероризм, який спонсорується Росією, буде знищений?"

Народні депутати оплесками зустріли виступ А.Яценюка.

Прем'єр-міністр далі розповів про економічну ситуацію в країні. Він нагадав про сотні розкрадених з державної казни мільярдів, відсутність коштів на виплату заробітних плат, пенсій, соціальних допомог, на погашення внутрішнього і зовнішнього боргу. "Нам вдалося уникнути в економічній сфері цього жахливого слова дефолт, а по-простому, банкрутства держави. Всі соціальні виплати, повністю всі пенсії і заробітні платні, всі соціальні стандарти, прийняті чинним законом "Про Державний бюджет" виплачуються", - повідомив він.

За його словами, за цей період часу була отримана фінансова допомога від західних партнерів, була відновлена співпраця з МВФ, Світовим банком, Європейським банком реконструкції і розвитку, урядами США, Канади, Японії, ЄС щодо надання макрофінансової допомоги. "Це дало можливість Україні далі платити людям і це дало можливість Україні не оголосити дефолт і не впасти в економічну прірв, з якої треба виходити не роками, а десятками років.

В рамках програми по економічній стабілізації країни ми змушені були і будемо йти далі на непопулярні кроки в короткостроковій перспективі, але на вкрай необхідні заходи, які не робилися в Україні протягом останніх 20 років, які, звичайно, не є популярні, яким зараз ніхто не буде аплодувати. Але для того, щоб вилікувати цю хворобу, хворобу економічної розрухи, хворобу економічного банкрутства ми повинні пройти через складні, але правильні заходи по економічній стабілізації", - наголосив Глава уряду.

А.Яценюк повідомив про прийняте урядом рішення провести одне з найбільших скорочень державного апарату: чисельність державних чиновників було скорочено на 25 тисяч осіб, були урізані видатки на орган державного управління, зараз фактично фінансуються тільки захищені статті - заробітна плата. За його словами, уряду протягом останнього місяця вдалося вперше за рік дати можливість профінансувати так звані незахищені статті, загалом було відправлено 2,5 млрд. грн. на те, щоб кожна міська рада, кожна область отримала кошти на ремонт шкіл, лікарень, на закупівлі найбільш необхідних речей, потрібних місцевій владі для виконання своїх зобов'язань. Окрім, соціальних, це зобов'язання по підтримці хоча б на мінімальному рівні життя в областях по підтримці інфраструктури.

Прем'єр-міністр поінформував про деякі позитивні кроки уряду, за його словами, ці кроки "далекі від досягнень, які ще будуть, тільки не так швидко". За його словами, уряд прогнозує у поточному році падіння економіки на рівні мінус 5%, але все буде залежати від того, як будуть відбуватися події на сході України. При падінні економіки, зменшенні промислового виробництва уряду вдалося позакривати низку податкових і митним ям. Зокрема, загальних обсяг імпорту за останні місяці впав на 20%, але при цьому доходи по митниці в доларовому еквіваленті збільшилися на 13%. При перерахунку курсової різниці - це 64% додаткових доходів.

Стосовно відомих податкових ям, а це акцизи на нафтопродукти, на тютюн і алкоголь. У травні-місяці збільшення доходів по підакцизних товарах - тютюн і алкоголь склало 40%, у попередньому місяці 19,5%. Щодо акцизу по нафтопродуктах додатково було отримано в державний бюджет близько 2 млрд. гривень.

Ще одним позитивним кроком А.Яценюк назвав початок відшкодування ПДВ. За його словами, суб'єктам підприємницької діяльності повернуті ті кошти, які були вилучені з економічного обігу, а відповідно підприємства не могли ні погашати кредити, ні закуповувати продукцію, ні реально не могли працювати. За останні два місяці було відшкодовано 11 млрд. грн. суб'єктам підприємницької діяльності. "Я можу чітко заявити про те, що зараз відшкодування поточного ПДВ здійснюється в автоматичному режимі і одна з основних корупційних складових, яка була притаманна протягом останніх п'яти років, а це "відкати за відшкодування ПДВ", зараз не існує", - повідомив Глава уряду.

А.Яценюк окремо зупинився на енергетичній незалежності, а точніше на "залежності". Він нагадав про прийняті урядом порожні газові сховища, загальний обсяг газу був близько 5 млрд. куб. м газу, це буферний газ, який неможливо викачати. "За останні два місяці в українських газових сховищах вже накопичено понад 12 млрд. куб. м газу і цей місяць буде завершено вище 13 млрд. куб. м. Звичайно, цього не вистачає, щоб пережити зиму, але цього вистачає, щоб обігріти Український народ зимою. І зараз робиться все для диверсифікації постачання газу. Нами підписаний завдяки зусиллями Європейської комісії реверсний потік. 500 млн. куб. м газу, які ми можемо отримувати щомісяця з Польщі, Угорщини і Словаччини, є першим кроком до енергетичної незалежності", - наголосив він. За його словами, зараз уряд очікує остаточного рішення від сусіда - Російської Федерації. За його словами, якщо відповідний контракт не буде підписаний, доля наших двосторонніх стосунків буде вирішуватися у суді.

Говорячи про політичні завдання, А.Яценюк нагадав, що українці у листопаді минулого року повстали за своє європейське майбутнє. Урядом України була підписана політична частина Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Стосовно економічної частини цієї Угоди ЄС в односторонньому порядку відкрив ринки для України. "Загалом відкрито ринки по понад 12 товарних позиціях, в першу чергу, по агропромисловій продукції, також по промисловій продукції. Таке одностороннє відкриття ринків ЄС дає українському бізнесу додаткові доходи обсягом 55 млн. євро до 1 листопада поточного року. Економічна частина Угоди з ЄС повинна бути підписана якомога швидше. Наш курс на Європу є незворотнім. Це - курс політичний, економічний, юридичний і демократичний, тому що Україна за своїми цінностями є європейською державою. І підписання цієї Угоди є першим кроком до того, щоб в перспективі Україна стала членом Європейського Союзу", - наголосив він.

А.Яценюк висловив переконання, що Україна заслуговує на те, щоб бути членом ЄС і "наш поступ щодо європейського майбутнього є незворотній, впевнений і рішучий".

Прем'єр-міністр далі доповів про використання коштів на фінансування Збройних Сил України. Він зазначив, що "на всі економічні проблеми наклалися видатки, які уряд не зміг спрогнозувати три місяці тому, а це саме видатки на бойові дії по захисту національної незалежності України, по захисту нашого суверенітету і по захисту людей від бандитів". Загалом було прийнято рішення про виділення додаткових коштів у розмірі 16,7 млрд. грн. на потреби української оборони, Національної гвардії, прикордонної служби та МВС. За цей період часу було профінансовано 10,5 млрд. грн. на потреби національної безпеки і оборони. "Знаємо і усвідомлюємо про всі проблеми, які є у забезпеченні армії. Але якщо 20 років єдине, що робилося у Збройних силах - це продавали те, що ще можна продати, і навіть те, що неможливо продати, якщо корупція роз'їла і знищила всю систему національної безпеки і оборони, якщо в БТРах і танках не те, що пального, акумуляторів не було, якщо Збройні сили тяжко собі уявляли як виглядають бронежилети, то за цих три місяці ми сформували українське військо, Національну гвардію і сили безпеки України. Вони захищають країну", - наголосив він.

А.Яценюк, говорячи про подальші кроки, зазначив, що "далі буде складно. Не менш складно, ніж є сьогодні. І на кожен такий виклик нам разом треба шукати відповідь і ми їх будемо шукати разом". "Нам треба шукати політичні, економічні і без пекові відповіді. У політичній сфері уряд чітко задекларував свою позицію - Україні потрібно завершити процес конституційних змін. В рамках змін до Конституції ми вважаємо, що влада повинна бути децентралізована. Низка держано-владних і фінансових повноважень повинні бути передані на регіони, передані з тією метою, щоб місцева влада, з одного боку, отримала важелі впливу, а з іншого боку, отримала повноту відповідальності. Концентрація влади в одних руках чи в одних інститутах призводить або до диктатури або до втечі в Росію. Саме тому, ми звертаємося до парламенту з тим, щоб завершити процес конституційних змін, який передбачав би три елементи - децентралізацію влади, зміну Бюджетного і Податкового кодексу, і надання економічних стимулів регіонам щодо залучення інвестицій, щодо збільшення кількості робочих місць і щодо відповідальності перед своїми людьми, і позбавлення органів прокуратури функції так званого загального нагляду, яка є однією з найбільш корумпованих елементів чинної правоохоронної системи та завершення судової реформи".

А.Яценюк висловив жаль з приводу того, що той законопроект, який був прийнятий парламентом, відрізняється від законопроекту, який був запропонований урядом щодо люстрації судової системи. За його словами, сумнівність цієї люстрації зараз на лице. Тому ми звертаємося до парламенту з тим, щоб зробити все для очистки судової системи від корупції".

Спільним завданням всіх гілок влади Прем'єр-міністр назва боротьбу з корупцією. "На верхніх ешелонах вдалось досягнути того, що ми розрушили піраміду корупції, де збирали з самого низу і несли на самий верх. Але чи знищена ця корупція в середній і нижній ланці? Ні, вона звичайно не знищена. І саме тому в рамках нашої реальної боротьби з корупцією ми звертаємося до парламенту. Заснування Національного антикорупційного бюро - це раз. Друге - подальша дерегуляція. Зроблені серйозні кроки щодо зменшення кількості дозволів вдвічі. Але поки що це - косметичний ремонт. Внизу як брали гроші, так і беруть, хабарі як носили, так і носять, ставки як були внизу, так і є.

І тому в рамках нашої реформи по боротьбі з корупцією завдання номер один - Національне антикорупційне бюро, друге - внесення змін до Закону України "Про міліцію", третє - нова редакція Закону України "Про прокуратуру" і четверте - політична відповідальність всіх політичних сил, які запропонували своїх кандидатів як в уряд, як в центральні органи влади, так і на місцях. Без посадок нічого вийде! Народ повинен побачити, що за скоєння злочину є відповідальність. Пустими словами нікого не переконаєш", - заявив він.

А.Яценюк далі поінформував про подальші кроки в економіці. Він відзначив, що завдяки отриманим коштам від наших фінансових структур вдалося не тільки уникнути дефолту, але вдалося стримувати падіння національної грошової одиниці. Зараз проблема полягає в обмеженні кредитного ресурсу для української економіки - у банківській системі не вистачає коштів на кредитування. За його словами, з початку поточного року банками втрачено майже 20 відсотків депозитів українців. "Загалом було знято близько 70 мільярдів гривень цих депозитів. А це виток з економіки, а це неможливість кредитування", - наголосив він.

Прем'єр-міністр кілька слів сказав про деякі позитивні зрушення. Одним з них є те, що за останніх 10 днів люди почали повертати кошти в банківську систему, приріст невеликий - 0,4 відсотка.

Глава уряду також наголосив на необхідності змінити в цілому систему державного управління в країні та адаптувати її до європейських стандартів. "На фоні війни, на фоні стрільби, на фоні тероризму це робити непросто. Але окрім цих завдань є стратегічні завдання, які полягають в тому, що модель місцевої і центральної влади повинна відповідати тим стандартам, які є сьогодні в Європі", - с казав він.

А.Яценюк поінформував про отриману фінансову і технічну допомогу від європейських партнерів. За його словами, створена група підтримки України в ЄС. В кожному міністерстві будуть фахові консультанти і аналітики, які разом із спеціально призначеною окремою особою, а саме, міністр в кожному міністерстві з питань європейської інтеграції будуть змінювати якість і систему управління в органах державної влади.

Прем'єр-міністр завершуючи, наголосив: "такі завдання стоять зараз перед цим урядом, перед країною". "Наша спільна мета - це зберегти країну, дати українцям впевненість в завтрашньому дні, це захистити їх. Це допомогти тим родинам, які позбавились годувальника. Це допомогти тим сім'ям, чий батько воював за Україну як герой і загинув. Це допомогти кожній українській родині відчути впевненість в українському майбутньому, відчути нашу спільну силу і вірити в те, що за нами всіма велике майбутнє, що ми разом, ми як Український народ, великим поступом перейдемо всі випробування, всі ці драматичні сторінки української історії. Так формується нація, так формується держава: через кров, через піт, через волю, через віру, через впевненість і через єдність. Це є формула нашого успіху і Україна буде успішною державою", - заявив А.Яценюк.

Прем'єр-міністр України відповів на запитання народних депутатів.

Парламентарії, зокрема, запитали у Глави уряду, як виживатимуть промислові підприємства сходу України у цих складних умовах, і про перспективи вугільної промисловості.

А.Яценюк наголосив, що сьогодні ситуація у Донецькій Луганській областях є "надкритичною". Говорячи про промислові підприємства, які там є, він повідомив, що уряд не дивлячись на обмежений ресурс, дав Укрзалізниці вказівку закупати все, що вона може закупити у підприємств Донецької і Луганської області. "Ми усвідомлюємо, що нам навіть прийдеться працювати на склад. Зупинимо постачання, - не буде грошей. Не буде грошей, - не буде роботи. Не буде роботи, - ще додатково 200 тисяч робочих місць.

Тому як глава уряду я вам офіційно заявляю. Ми не залишимо самотніми ні Донецьку, ні Луганську області! Це Україна, це українські громадяни, це наша країна!", - наголосив він.

Прем'єр-міністр також відповів на інші запитання, які стосувалися конкретних даних щодо фінансування Збройних сил, енергетичного балансу, виплати соціальних допомог, деяких економічних питань тощо.

На цьому Година запитань до уряду завершилася.

Голова Верховної Ради України О.Турчинов зазначив, що під час Години запитань до Уряду називався закон, який дуже чекають Збройні Сили України - це зміни до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації (№4785).

Він нагадав, що цей закон був прийнятий, але проблема в тому, що 11 пункт цього закону, який передбачає спрощену систему закупівель, з одного боку дублює уже прийняті норми, а з іншого - ставить питання щодо прозорості закупівель взагалі: у ньому надто розширене трактування.

О.Турчинов зазначив, що уряд у зв'язку з наявністю цього пункту готує пропозицію щодо ветування цього закону.

Головуючий запропонував з метою усунення неузгодженості з тесту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації" пункт 11 цього закону вилучити.

Народні депутати з другої спроби 253 голосами підтримали виключення з прийнятого закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації" пункту 11.

Парламентарії далі розглянули чотири законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення єдності судової практики за реєстр. №№2203, 2203-1, 3356, 3356-2.

Суть законопроектів доповіли народні депутати Олександр Чорноволенко, Володимир Пилипенко, Наталія Агафонова і голова підкомітету Комітету з питань верховенства права та правосуддя Роман Чернега. Законопроекти стосувалися повернення Верховному Суду його повноважень.

Голова підкомітету Комітету з питань верховенства права та правосуддя Роман Чернега також доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект за реєстр. №2203-1.

За результатами голосування жоден із законопроектів не набрав голосів для прийняття.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, який далі вів засідання, повідомив про вихід зі складу депутатської фракції Партії регіонів народних депутатів О.Парасківа і С.Брайка.

Р.Кошулинський оголосив депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

У суботу, 7 червня 2014 року, у Верховній Раді відбудеться урочисте засідання Верховної Ради, присвячене складанню присяги новообраним Президентом України, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.