В Україні з’явиться громадське обвинувачення

rada fasad

 
Верховна Рада проголосувала в цілому за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» (№1165), авторами якого є народні депутати від «Батьківщини» Юлія Тимошенко, Андрій Кожем'якін та інші. Про це повідомляє прес-служба партії «Батьківщина», передають «Конфлікти і закони».


Презентуючи документ з парламентської трибуни, голова профільного комітету ВР Андрій Кожем'якін повідомив, що закон запроваджує інститут громадського обвинувачення в кримінальному провадженні.

Тобто тепер громадяни, яким стало відомо про факти корупції, мають право порушувати кримінальні провадження.

Крім того, громадяни матимуть можливість фіксувати факти вимагання чи отримання хабара і на основі цих матеріалів вимагати порушення кримінальних справ.

Згідно з нормами закону, громадським обвинувачем може бути фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілою від кримінального правопорушення або якій стало відомо про вчинення службових злочинів з ознаками корупційних діянь щодо інших осіб, передбачених статтею 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), статтею 370 (провокація підкупу) Кримінального кодексу України.

При цьому громадський обвинувач користується тими ж правами, що й слідчий та прокурор, та стає повноправним учасником розслідування кримінального провадження.

Громадському обвинувачеві проектом Закону надається юридична зброя у протидії корупції, яка дозволяє:

- ініціювати особливий порядок кримінального провадження;

- користуватись технічними засобами для фіксування злочину;

- подавати клопотання про застосування заходів забезпечення у кримінальному провадженні;

- оскаржувати бездіяльність та інші незаконні дії слідчого та прокурора.

З моменту подачі заяви громадським обвинувачем про кримінальне правопорушення та внесення відповідних відомостей до ЄРДР слідчий, прокурор мають 10 днів для того, щоб повідомити про підозру особу, яка вчинила злочин.

Після повідомлення про підозру слідчий та прокурор мають ще двадцять днів для складання обвинувального акта та звернення з ним до суду.

У разі встановлення підстав, передбачених статтею 284 Кримінального процесуального кодексу, слідчий, прокурор зобов’язані закрити кримінальне провадження.

У разі закриття слідчим, прокурором кримінального провадження громадський обвинувач має право оскаржити таке закриття. І, в разі задоволення судом такої скарги, слідчий, прокурор зобов’язані скласти обвинувальний акт та звернутись з ним до суду.

Таким чином, за словами Кожем'якіна, громадському обвинувачу надаються ті ж самі права, що й органам досудового розслідування.

Депутат від «Батьківщини» повідомив, що при доопрацюванні документу норми проекту приведені до вимог Європейської Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Також виключені положення, що дозволяють використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та залишена кримінальна й адміністративна відповідальність у сфері поводження з ними, вдосконалені умови і порядок досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень у формі громадського обвинувачення, зокрема збільшені їх строки.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.