​Пленарне засідання Верховної Ради України 16 вересня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями. Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Олег Кулініч. У заяві йшлося про необхідність передбачення у проекті держбюджету на наступний рік додаткового фінансування доріг місцевого значення у Полтавській області.


Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» з пропозиціями Президента України №3640 доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який підтримав пропозиції Президента України до Закону у повному обсязі і рекомендує Верховній Раді прийняти Закон з урахуванням пропозицій Президента України.

Народні депутати під час голосування спочатку підтримали усі три пропозиції Президента України до Закону та 297 голосами «за» - Закон з урахуванням пропозицій Президента України.

Проект Постанови про Звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням №3835 доповіла народний депутат Наталія Королевська. У виступі вона привернула увагу до гострої проблеми Донбасу – критичної ситуації, яка склалася сьогодні в деяких населених пунктах Донецькій області у зв’язку з дефіцитом питного водопостачання.

Метою проекту Постанови є вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням.

Проектом Постанови пропонується звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою забезпечити фінансування у 2020 році за рахунок державного бюджету, у тому числі, коштів Державного фонду регіонального розвитку, а також сприяти залученню інвестиційних коштів для реалізації проектів капітального ремонту та реконструкції об’єктів Другого Донецького водопроводу Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу».

Крім того, Кабінету Міністрів України доручається при підготовці проекту закону про Державний бюджет України на 2021 рік передбачити видатки на фінансування реалізації цих проектів.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець, доповідаючи рішення Комітету, зазначив, що члени Комітету під час обговорення вказали на актуальність даної Постанови з огляду на аварійний стан споруд Другого Донецького водопроводу.

Д.Лубінець повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проект Постанови за результатами розгляду прийняти в цілому.

Представники фракцій і груп під час виступів підтримали проект Постанови.

312 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Постанови про зміни у складі Ради Національного банку України №4077 доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він повідомив, що проектом Постанови пропонується звільнити Ричаківську Віру Іванівну з посади члена Ради Національного банку України у зв’язку із закінченням строку її повноважень та призначити членом Ради Національного банку України Горбаля Василя Михайловича.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Постанови про зміни у складі Ради Національного банку України за основу та в цілому.

За результатами голосування проект Постанови №4077 249 голосами прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів №3335 доповів народний депутат Андрій Мотовиловець.

Альтернативний законопроект №3335-1 доповіла заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко. Вона повідомила, що цим проектом пропонується створити законодавчі передумови для підвищення прозорості системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, підвищення інституційної спроможності та ефективності роботи Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, збільшення надходжень до державного бюджету від реалізації активів, які перебувають в управлінні Національного агентства, а також усунути суперечності між чинними актами в частині розшуку, управління та реалізації активів, одержаних від корупційних та інших злочинів.

Г.Янченко також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу проект №3335-1 з пропозицією доопрацювати зазначений законопроект до другого читання з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи.

За результатами голосування законопроект №3335-1 направлено 235 голосами «за».

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Олександра Устінова.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу №3176 доповів народний депутат України Андрій Жупанин. «Україні потрібний дієвий, ефективний та прозорий ринок газу», - зазначив він.

Доповідач повідомив, що проект Закону розроблений з метою удосконалення діючого законодавства для створення можливостей для купівлі оператором ГТС короткострокових стандартизованих продуктів газу на торговій платформі, тобто біржі, що дозволить забезпечити прозорість, вільний доступ до інформації та залучення великої кількості учасників - суб’єктів ринку природного газу. Запровадження таких змін сприятиме підвищенню ліквідності, розвитку оптового ринку короткострокових стандартизованих продуктів при придбанні природного газу для балансування системи, покриття власних виробничо-технічних потреб та технологічних витрат.

А.Жупанин закликав колег підтримати законопроект.

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який прийняв рішення внести доопрацьований проект Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу №3176 на розгляд Верховної Ради та рекомендувати прийняти законопроект за основу і в цілому як Закон з техніко-юридичним опрацюванням.

За результатами голосування законопроект 251 голосом прийнято за основу.

Із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Ніна Южаніна і Вадим Іщенко. У заяві йшлося про захист інтересів фізичних осіб-підприємців, які прийшли до Верховної Ради з вимогами захистити їхні права.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства №3717 доповіла народний депутат Марія Мезенцева.

Вона зазначила, що метою законопроекту є врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства. Основні зміни, що пропонується внести до Закону, стосуються таких питань як мови освітнього процесу та обов’язку закладу вищої освіти забезпечити вивчення іноземними громадянами та особам без громадянства державної мови.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 235 голосами направлено на доопрацювання.

Проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя №3048 доповів народний депутат Руслан Горбенко.

Він зазначив, що законопроект розроблено з метою спрощення доступу до правосуддя громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим.

Проектом передбачається доповнення частини 1 статті 12 Закону чотирма абзацами, якими пропонується надати можливість громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, звернутися до будь-якого суду Херсонської області для розгляду цивільної справи за його позовом або ж із клопотанням до суду міста Києва про передання справи на розгляд до суду у Херсонській області.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу.

Законопроект у першому читанні підтримали 267 народних депутатів.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю №3743 доповів народний депутат Олександр Скічко.

Метою законопроекту є врегулювання питання щодо запобігання та недопущення руйнування автомобільних доріг загального користування, зокрема вдосконалення здійснення габаритно-вагового контролю транспортних засобів із залученням органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади до організації здійснення автоматичного габаритно-вагового контролю та належного рівня відповідальності всіх учасників дорожніх перевезень за порушення габаритно-вагових параметрів транспортних засобів тощо.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

270 голосами «за» проект прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла Проект Постанови Верховної Ради України про проведення 18 листопада 2020 року парламентських слухань на тему: «На шляху до справедливого судочинства в Україні» №4067.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.