​На бажання росії привласнити територіальні води Литви та Фінлляндії лідери північних країн дали відверті відповіді


Лідери північних країн та керівники оборонних та дипломатичних відомств відреагували на повідомлення росії про те, що в москві хочуть змінити кордони у Балтійському морі. Комітети з питань оборони та закордонних справ Фінляндії провели екстрені засідання в середу. Після нього фінський прем’єр-міністр Петтері Орпо заявив, що політичне керівництво «уважно стежить за ситуацією». Він додав, що наразі не бачить «жодних причин для більшого занепокоєння», повідомляє Голос Америки.

У проєкт пропозиції від 21 травня, про який повідомили деякі російські ЗМІ, міністерство оборони росії пропонує оголосити внутрішніми водами частину акваторії у східній частині Фінської затоки та район біля калінінградських міст Балтійськ і Зеленоградськ, що заторкнуло б кордони Литви та Фінляндії.

У документі ситуація подавалася як суто технічний крок, який мав «оновити координати», які використовуються для вимірювання смуги територіальних вод біля материкового узбережжя та островів у Балтійському морі.

У москві пояснюють цю необхідність тим, що існуючі координати були затверджені в 1985 році, і вони «базувалися на дрібномасштабних морських навігаційних картах», які не відповідають «сучасній географічній ситуації».

Як зауважує британський телеканал ВВС, у середу російських пропозицій більше не було видно на сайті міністерства оборони, а на сторінці відомства залишилося лише повідомлення «чернетку видалено».

Пізніше російське джерело повідомило тасс та іншим інформаційним агентствам, що не планується переглядати територіальні води росії в Балтиці, додає ВВС.

Прессекретар кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати повідомлення, спрямувавши усі запити до міноборони та зазначивши, що «тут немає нічого політичного». Водночас він зазначив, що політична ситуація змінилася з 1980-х років -- виріс «рівень протистояння, особливо в Балтійському регіоні».

Раніше міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен в ефірі фінської телекомпанії YLE заявила, що якщо росіяни будуть оскаржувати кордони, «то цим росія порушує конвенцію ООН».

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон також послався на те, що росія не може в односторонньому порядку змінювати підписану нею конвенцію Організації Об'єднаних Націй, яка регулює, як вносити такі зміни.

«Як ми, так і Фінляндія припускаємо, що росія, яка підписала цю конвенцію, дотримується цієї норми», — сказав голова уряду Швеції, як передає місцеве інформаційне агентство TT.

Президент Литви Ґітанас Науседа назвав «провокацією» повідомлення про те, що росія може переглянути кордони своїх територіальних вод у регіоні.

«росія знову здійснює гібридну атаку проти Заходу та тестує єдність НАТО», – написав президент Литви на своїй сторінці у мережі Х (колишня Twitter).

«Повідомлення про намір росії в односторонньому порядку змінити морські кордони в Балтійському морі є провокацією, спрямованою на ескалацію. Ми уважно стежимо за ситуацією разом із нашими союзниками по НАТО», – запевнив Науседа.

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс назвав повідомлення про можливість односторонньої зміни кордону з боку росії «ще однією російською гібридною операцією» та «очевидною ескалацією», на яку необхідно дати «відповідну тверду відповідь».

Телеканал ВВС зауважує, що російські заяви з`явилися саме в той час, коли головнокомандувач збройних сил Швеції генерал Мікаель Байден закликав нових партнерів своєї країни по НАТО до пильності.

«Мета путіна — отримати контроль над Балтійським морем, — сказав він німецькому сайту RND. – Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком путіна, де він може вселяти страх у членів НАТО».

Швеція приєдналася до НАТО в березні, ставши 32-м членом альянсу, після того, як рік тому внаслідок російської агресії в Україні до НАТО приєдналася Фінляндія, яка до того, як і Швеція, зберігала нейтралітет упродовж багатьох десятиліть.

За останні два роки Швеція посилила свою військову присутність на балтійському острові Готланд, який має стратегічне розташування у Балтійському морі.

Генерал Байден сказав, що він упевнений, що росія зацікавлена у контролі над Ґотландом, тому що якщо Швеція втратить контроль над островом, це означатиме кінець миру та стабільності в Північному та Балтійському регіонах.

Фінляндія, яка закрила свій сухопутних кордон з росією через потік мігрантів, в організації якого вона звинувачує москву, заявила про подальші плани перешкоджати масовому перетину шукачами притулку.

Український експерт з питань безпеки та енергетики Михайло Гончар вважає, що росія намагається відновити свій контроль над частиною Балтійського моря після того, як Швеція та Фінляндія стали членами НАТО, а Балтика – перетворилася на внутрішнє море НАТО і ЄС.

Для росії це, на його думку, загроза для її контрабандного експорту нафти і нафтопродуктів, у випадку, якщо північні країни захочуть припинити цей потік з міркувань екології чи безпеки.

Також експерт не виключає, що країни НАТО можуть використати ту ж тактику, яку перед тим використовувала росія у Чорному морі, «оголошуючи великі акваторії закритими для судноплавства під приводом нібито військових навчань».

«НАТО може зробити те ж саме на Балтиці, закривши зону навколо Кенігсберзького ексклаву на тривалий термін…» – припускає український експерт на своїй сторінці в мережі Facebook.

Він вважає, що багато в цій ситуації буде залежати від рішучості дій альянсу, від того, що зроблять країни НАТО, щоб не допустити ескалації ситуації. І чи це навчить їх діяти на випередження, передусім, як він каже, США, «де, як відомо, практикують «антиескалаційну модель» поведінки щодо росії».

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Ночь была неспокойная, враг атаковал ракетами и «шахедами» территорию Украины, всего было применено 31 средство воздушного нападения

детальніше

Опитування

Чи вважаєте Ви Зеленського легітимним президентом після завершення терміну перебування на посаді?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.