​НАТО веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на бойовому чергуванні

НАТО веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї шляхом виведення її зі сховищ і переведення в режим очікування з огляду на зростання загрози з боку росії та Китаю. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в ексклюзивному інтерв’ю британському виданню The Telegraph, опублікованому 16 червня, повідомляє Голос Америки.

За словами Столтенберга, країни альянсу наразі проводять консультації щодо застосування ядерного арсеналу НАТО як засобу стримування.

«Я не буду вдаватися в оперативні подробиці про те, скільки ядерних боєголовок має бути у бойовому стані, а які повинні зберігатися у сховищах, але нам потрібно консультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо», - сказав Столтенберг в інтерв’ю.

На думку генсека, прозорість має бути наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, що дозволить підготувати альянс до «більш небезпечного світу».

The Telegraph пояснює, що раніше, зокрема 10 років тому, коли Столтенберг обійняв посаду очільника НАТО, ядерні навчання проводилися у повній секретності.

«Прозорість допомагає надіслати пряме повідомлення про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом», — сказав Столтенберг в інтерв’ю.

«Звичайно, метою НАТО є світ без ядерної зброї, але поки існує ядерна зброя, ми залишатимемося ядерним альянсом, тому що світ, в якому росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має, є більш небезпечним світом», - додав він.

Також за словами глави альянсу, США та їхні європейські союзники наразі модернізують свої засоби ядерного стримування з огляду на зростання загрози з боку росії.

У кремлі в понеділок назвали ремарки Столтенберга ескалацією.

Раніше, за підсумками зустрічей міністрів країн НАТО, генеральний секретар заявив, що союзники обговорили питання «продовжуваної адаптації наших ядерних потужностей», водночас зберігаючи свою відданість бути підзвітними та підтримувати мир.

Коментарі Столтенберга відображають позицію США з цього питання. Як повідомило видання Newsweek, раніше у червні представник Ради національної безпеки, який опікується питаннями контролю над озброєннями, Пранай Вадді, заявив, що США можуть прийти до точки «у найближчі роки, коли буде потрібно збільшення в порівнянні з поточною кількістю розгорнутих сил».

«Ми повинні бути повністю готові до виконання, якщо президент прийме таке рішення», — сказав Вадді, додавши, що «потрібно більше ядерної зброї, щоб стримувати наших противників і захистити американський народ, наших союзників і партнерів».

Також, за словами Вадді, США продовжують бути відданими міжнародному контролю над озброєннями та режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Тим часом, росія, Китай і Північна Корея - «всі розширюють і диверсифікують свої ядерні арсенали з шаленою швидкістю», а також «співпрацюють та координують» з Іраном, що загрожує миру і стабільності.

У відповідь Китай звинуватив США в підриві процесу ядерного роззброєння, нагадує Newsweek, та закликав «поміркувати над своєю поведінкою» щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Столтенберг своєю чергою також заявив в інтерв’ю The Telegraph, що Китай здійснює суттєві інвестиції в сучасну зброю, включно з ядерним арсеналом, й очікувано збільшить його до 1000 боєголовок вже до 2030 року.

«І це означає, що в не дуже віддаленому майбутньому НАТО може зіткнутися з тим, з чим воно ніколи раніше не стикалося, а це два потенційні супротивники з ядерною зброєю – Китай і росія. Звичайно, це має наслідки», - зазначив Столтенберг.

Застереження генсека НАТО прозвучали на тлі того, що країни «Групи семи» у підсумковому комюніке зустрічі групи в Італії минулого тижня закликали Пекін припинити постачання росії технологій для використання у виробництві зброї, а також засудили «мілітаризацію» Китаю в Тихому океані.

Китай 17 червня схарактеризував підсумкову заяву «Групи семи» як таку, що містила «кліше, що не мають ні фактичної, ні моральної, ні правової основи, й сповнені зарозумілості, упереджень і брехні», повідомляє агентство AFP.

Як пояснює The Telegraph, США та Велика Британія надали свої засоби ядерного стримування НАТО. Тим часом інші європейські союзники беруть участь у розділенні тягаря відповідальності, зберігаючи зброю на своїй території та інвестуючи в системи для її запуску.

Видання додає, що точна кількість ядерних боєприпасів, які перебувають на бойовому чергуванні, є засекреченою. Утім, згідно з оцінками, Велика Британія постійно тримає розгорнутими 40 із 225 своїх ядерних боєголовок, а США – близько 1700 з 3700.

Тим часом Франція, яка є третьою ядерною державою альянсу, не надає НАТО свій ядерний арсенал з огляду на давнє рішення зберігати контроль над своїми засобами ядерного стримування.

путін неодноразово погрожував застосувати ядерну зброю в Україні. Нещодавно росія почала розміщення ядерної зброї на території Білорусі, ближче до кордонів Європи.

«У більш небезпечному світі ще важливіше, щоб Північна Америка та Європа стояли разом», - заявив в інтерв’ю The Telegraph Столтенберг.

«Я твердо вірю, що якщо путін переможе в Україні, ми станемо більш вразливими, і тоді нам потрібно буде ще більше інвестувати в нашу оборону», - підсумував він.

Єнс Столтенберг. Фото АFР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сегодня ночь опять была неспокойная, противник пытался совершить массированный «шахедно»-ракетный удар по территории Украины

детальніше

Опитування

Чи вважаєте Ви Зеленського легітимним президентом після завершення терміну перебування на посаді?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.