​Парадокси «Укренерго»: відновлення розподільчих мереж з переплатами на користь росіян?


До початку опалювального сезону залишається кілька тижнів, а ситуація із готовністю до нього поки що залишається напруженою. Значна частина цього «напруження» безпосередньо пов’язана із діяльністю НЕК «Укренерго» - національного оператора розподільчих мереж, який (за іронією долі) і відповідає за стабільність напруги в системі постачання електроенергії.

Останні тижні вересня для компанії виявились бентежними. Так, 20 вересня Офіс Генерального прокурора розпочав обшуки у приміщенні НЕК «Укренерго» за ухвалою Печерського районного суду міста Києва в рамках кримінального провадження №42023000000000452 від 16 вересня поточного року. Прокуратуру зацікавили обставини укладання та умови договорів із контрагентами, з якими компанія працювала в 2019-2023 роках. Зокрема, компаній ТОВ «Центробуд», ТОВ «Секур Інтеграція», ТОВ «Топ Трейдінг Лайн», ТОВ «НВЦ Інбіотех», КВКП «Союз», ТОВ «Енерго Країна», ТОВ «Хорос», МПП Фірма «Інтеренергосервіс», ТОВ «Еліз», ТОВ «Контур-М», ТОВ «МГК Черкаси», ТОВ «Буд-Агро-Енерго-Груп», ТОВ «Структум» тощо.

Увага до цих договорів виникла не на порожньому місці, а вочевидь є закономірним наслідком результатів аудиту діяльності НЕК «Укренерго», проведеного нещодавно спеціалістами Державної аудиторської служби, які нарахували порушень фінансової дисципліни державної компанії на шалену суму в 68 млрд грн. Значна частина цих порушень припадає якраз на 2022-23 роки, коли НЕК «Укренерго» мала б виконувати роботи з відновлення уражених росіянами трансформаторних підстанцій та ліній передачі електроенергії і працювати над фізичним захистом об’єктів інженерної інфраструктури від спроб росіян їх пошкодити знову завдяки ракетним обстрілам та використанню ударних БПЛА тощо.

Нагадаю, що очільник НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький вже неодноразово заявляв, що в Україні знають, як втримати систему під час масованих ракетних атак і підготовка всіх енергооб'єктів до опалювального сезону вже завершується. «Якщо говорити про мережу Укренерго, то ми вже сьогодні готові транспортувати зимові обсяги електроенергії – під зимове споживання», – оголосив голова НЕК.

Наскільки ці заяви відповідають дійсності ми незабаром відчуємо, а ось скільки вартувала та як проводилась ця підготовка – це і з’ясовуватиме Офіс Генерального прокурора, якому в цьому дослідженні вже почали допомагати ЗМІ. Саме завдяки журналістам стало відомо, що КВКП «Союз», яка (що зазначено вище) є одним з головних підрядників НЕК «Укренерго», брала участь в облаштуванні бази підводних човнів з крилатими ракетами Чорноморського флоту країни-агресорки рф у Новоросійську, а її керівник Ігор Приходько отримав медаль «За заслуги перед Отечеством II степени» від володимира путіна. Зрозуміло, що без «одобрямса» російських спецслужб подібна діяльність компанії та нагородження власника холдінгу, до якого вона належить – відбутися точно не змогла б. Але і це ще не все. Як з’ясувалось, державним аудитом було виявлено мільйонні переплати на 13 млн грн при виконанні саме цим підрядником КВКП «Союз» заміни шунтуючих реакторів під час переоснащення підстанції 750 кВ «Західноукраїнська». Відбулось це через те, що «Союз» поставив «Укренерго» обладнання не напряму від заводу-виробника, а з націнкою через фірму-прокладку.

Здавалось, що нічого дивного та унікального у даному випадку нема і ми бачимо просто приклад чергової корупційної схеми, де є заробіток на перевитратах коштів за допомогою компаній-прокладок. Не перший і, на жаль, не останній подібний кейс. Але в умовах війни з росією, компанія, що пов’язана із російським холдінгом, ще таким, що перебуває під суворим наглядом спецслужб через свою діяльність в оборонній сфері, може стати постачальником важливої інформації щодо того, які об’єкти енергетичної інженерної інфраструктури було відремонтовано і що саме в них було пошкоджено внаслідок уражень російськими ракетами та ударними БПЛА. Все це вираховується за номенклатурою товарів та послуг у договорі. І може стати підґрунтям для корегування планів щодо нових уражень.

Тож проблема не лише у перевитратах коштів державної компанії, але й в ризиках та загрозах від відкорегованих планів щодо поцілення у наші енергетичні об’єкти. І ось тоді питання підготовки системи фізичного їх захисту постане з «ми знаємо як», про що говорив Кудрицький, до більш адекватного – «ми зробили все, що потрібно, ще й з потрійним запасом міцності». Проте на ось той самий «потрійний запас» необхідні п’ять компонентів: час, гроші, спеціалісти із зведення, конструкційні матеріали, інженери-проектувальники. Всі вони потрібні вже тут і зараз, а до початку опалювального сезону – кілька тижні, а порушень фіскальної дисципліни – на 68 млрд грн! То де взяти час та гроші? Питання безпеки і зовсім не риторичне…

Юрий Гаврилечко, Цензор.НЕТ

Фото censor.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Рашисты совершили два преступных удара по Харькову и Одессе, обстреляв баллистическими ракетами С-300 и Искандер жилые районы обеих городов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.