Відбулася перша сесія Верховної Ради України сьомого скликання

7sesiya

 
Сьогодні, 12 грудня, розпочалася перша сесія верховної ради України сьомого скликання. Перше пленарне засідання першої сесії розпочалося о 12-й годині. Для участі у засіданні зареєструвався 431 народний депутат.

Голова Підготовчої депутатської групи Володимир Литвин на початку засідання оголосив про припинення повноважень Верховної Ради України шостого скликання.

Найстарший за віком народний депутат Юхим Звягільський оголосив першу сесію Верховної Ради України сьомого скликання відкритою.

У виконанні Національного академічного народного хору імені Г.Верьовки прозвучав Гімн України.

Голова Підготовчої депутатської групи В.Литвин повідомив, що присягу народного депутата склали 444 парламентарів. З поважних причин не склав присягу Є.Мармазов.

Головуючий повідомив, що для ведення пленарних засідань потрібно сформувати Тимчасову президію. В.Литвин зазначив, що Тимчасова президія першої сесії складається із шести народних депутатів. До її складу входять Голова Підготовчої депутатської групи та по одному представнику від кожної політичної партії, між виборчими списками яких розподілено депутатські мандати.

В.Литвин поінформував про персональний склад членів Тимчасової президії, визначений представниками політичних партій: від Партії регіонів - народний депутат Олександр Єфремов, від ВО "Батьківщина" - народний депутат Андрій Кожем'якін, від партії "УДАР" - народний депутат Віталій Ковальчук, від ВО "Свобода" - Руслан Кошулинський, від Комуністичної партії - народний депутат Петро Симоненко.

В.Литвин запросив членів Тимчасової президії зайняти свої місця і приступити до виконання своїх обов'язків.

Члени Тимчасової президії першої сесії зайняли свої місця.

Головуючий оголосив, що згідно з Переліком питань, які належить розглянути на першій сесії Верховної Ради України сьомого скликання до розгляду питань про обрання Голови Верховної Ради України та створення органів Верховної Ради необхідно сформувати депутатські фракції.

В.Литвин повідомив, що Підготовча депутатська група пропонує для формування фракцій відвести 1-у годину. Водночас, на засіданні Підготовчої депутатської групи йшлося про необхідність створити Лічильну комісію. Пропонувалося направити по одному представнику від 20 народних депутатів від політичних сил, а також від позафракційних, якщо їх буде 20 направити два депутати, і якщо їх буде 15 чи 10 - не менше одного представника.

В.Литвин зазначив, що на вечірньому засіданні після оголошення про створення політичних фракцій, їх склад, можна буде вирішити організаційне питання про створення Лічильної комісії.

Головуючий надав по одній хвилині кожному з представників політичних сил, представлених у парламенті, та представникові позафракційних.

Виступаючі від партій "УДАР", ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" наголошували на тому, що не можна починати роботу нової Верховної Ради з порушення Конституції України. Вони звернули увагу на те, що два народних депутати - Андрій Табалов та Олександр Табалов - не склали присяги народного депутата, а отже, за їхніми словами, не можуть вважатися обраними. Також вони зазначили, що Комуністична партія згідно із Законом "Про Регламент Верховної Ради України" не може створювати фракцію. За їхніми словами, стаття 58 цього закону передбачає безумовні передумови утворення фракції - фракцію можуть утворювати депутати по багатомандатному округу, а також депутати, обрані по мажоритарному округу, висунуті відповідною політичною силою. "Представники Комуністичної партії були обрані тільки по багатомандатному округу. Тому, створення ними своєї фракції буде грубим порушенням закону", - наголошували вони.

Головуючий у відповідь на це запропонував за час перерви дати доручення Апарату Верховної Ради підготувати інформацію про всі документи - як, в який спосіб підписували присягу, ставили свої підписи народні депутати, щодо яких виникли питання, і головуючий на вечірньому засіданні поінформує народних депутатів з цього приводу.

В.Литвин повідомив, що Підготовча депутатська група пропонує для оформлення питання створення політичних фракцій оголосити перерву на 2 години і водночас закрити ранкове засідання.

Голова Підготовчої депутатської групи повідомив, що з наступного засідання почнуть головувати члени Тимчасової президії. Першим буде головувати представник найбільшої за чисельністю фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні головував член Тимчасової президії Олександр Єфремов.

Головуючий повідомив, що Апарат Верховної Ради опрацював подані представниками політичних партій та народними депутатами матеріали щодо формування депутатських фракцій і груп у Верховній Раді на предмет їх відповідності Регламенту і подав інформацію про реєстрацію депутатських фракцій і груп.

О.Єфремов поінформував про те, що у Верховній Раді сьомого скликання сформовано і зареєстровано п'ять депутатських фракцій: фракцію Партії регіонів (до складу фракції увійшло 210 народних депутатів, головою фракції обрано народного депутата Олександра Єфремова); фракцію ВО "Батьківщина" (до складу фракції увійшов 99 народних депутатів, головою фракції обрано народного депутата Арсенія Яценюка); фракцію політичної партії "УДАР" (до фракції увійшло 42 народних депутатів, головою фракції обрано народного депутата Віталія Кличка); фракцію ВО "Свобода" (до фракції увійшло 37 народних депутати, головою фракції обрано народного депутата Олега Тягнибока); фракцію Комуністичної партії України (до фракції увійшло 33 народних депутати, головою фракції обрано народного депутата Петра Симоненка).

Після оголошення про сформування депутатської фракції КПУ представники фракцій "Батьківщина", "УДАР", "Свобода" висловили невдоволення з приводу цього.

Головуючий нагадав статтю 58 Закону "Про Регламент Верховної Ради України", згідно з якою політичній партії, яка подолала п'ятивідсотковий бар'єр на виборах, надається право сформувати депутатську фракцію у парламенті.

З процедури виступили представники депутатських фракцій. Виступи представників фракцій "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" стосувалися того, що сформування Комуністичною партією своєї фракції у парламенті є порушенням закону.

Виступаючі також вимагали у головуючого з'ясувати: хто викликав до Верховної Ради спецпідрозділи міліції "Беркут", які не пускають народних депутатів до будинку Верховної Ради?

Представники фракцій Партії регіонів та КПУ закликали колег заспокоїтися та приступити до конструктивної роботи.

Член Тимчасової президії А.Кожем'якін запропонував для з'ясування всіх спірних питань оголосити перерву.

Після цього головуючий поінформував про те, що наступним мало розглядатися питання про доповідь Голови Верховної Ради України попереднього скликання про стан законодавчої роботи. Він повідомив, що доповідь роздана народним депутатам у письмовому вигляді і прийнята Верховною Радою до відома.

Головуючий оголосив до розгляду питання про сформування Лічильної комісії.

Представники фракції "Батьківщина" оточили президію, вимагаючи оголосити перерву.

О.Єфремов сказав, що він не буде оголошувати перерву, оскільки не має повноважень на це.

Після з'ясування необхідності оголошувати чи не оголошувати перерву головуючий на засіданні оголосив технічну перерву на 30 хвилин.

Під час перерви народні депутати з фракції Партії регіонів зайняли президію, а народні депутати з фракції "Свобода" і "Батьківщина" оточили трибуну для виступів.

Через деякий час президію і трибуну було розблоковано.

Члени Тимчасової президії зайняли свої місця.

О.Єфремов дав доручення працівникам секретаріату перевірити роботу системи "Рада".

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк зазначив, що необхідно обрати Лічильну комісію, яка повинна провести своє засідання, обрати голову, заступника і доповісти про стан функціонування системи "Рада": чи є можливість голосувати електронною системою?

А.Яценюк також зазначив, що голосування за кандидатуру Прем'єр-міністра можливе тільки тоді, коли буде виконаний Закон "Про Кабінет Міністрів", а саме після формування комітетів і проходження кандидатури через всі комітети. "Неконституційного голосування за Прем'єр-міністра не буде", - наголосив А.Яценюк.

Відбулися виступи представників фракцій. Виступаючі з фракцій "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" знову звертали увагу на "незаконність" утворення у парламенті фракції Комуністичної партії.

Член Тимчасової президії Руслан Кошулинський поінформував про обраних до складу Лічильної комісії народних депутатів. Він також зазначив, що члени Комісії мають зібратися на засідання, щоб обрати голову, заступника і секретаря.

Верховна Рада 236-ма голосами прийняла Постанову "Про обрання Лічильної комісії".

Народні депутати 228-ма голосами проголосували за продовження пленарного засідання до завершення розгляду передбачених питань.

Головуючий оголосив перерву.

Під час перерви народні депутати з фракцій "Батьківщина" і "Свобода" заблокували президію і трибуну для виступів.

Засідання буде продовжено у четвер, 13 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.