В Україні суд вперше засудив користувача за пост у соціальній мережі

sud socmeregi

 
Розміщення особою постів в соціальній мережі кваліфіковано судом як злочин проти основ національної безпеки України (Вирок - Зарічний районний суд м. Суми у справі 591/442/16-к від 2 лютого 2016р.) Про це повідомляється на сайті «Протокол», передають «Конфлікти і закони».


Фабула судового акту: Це перше відоме рішення в Україні, за яким особу засуджено до кримінальної відповідальності за ст. 109 КК України «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» - за розміщення публікацій та постів в інтернеті, зокрема в соціальній мережі «Вконтакте». Наприклад: «На добраніч, не дамо відродитись совку, не дамо толерантній Європі змусити нас прийняти біженців. Повалимо уряд і встановимо ОСОБА_3 на чолі із повстанцями». У справі була також проведена судова експертиза писемного мовлення, які підтвердила позицію обвинувачення.

Іншим висновком суду є те, що соцмережа належить до засобів масової інформації в розумінні ЗУ «Про телекомунікації» та ЗУ «Про інформацію».

Обвинувачений визнав себе винним, суд затвердив угоду про визнання винуватості та призначив покарання у вигляді штрафу – 8500 грн. Цікавим є також конфіскація судом належного обвинуваченому речового доказу – комп’ютерного системного блоку, який у справі є знаряддям злочину.

Справа № 591/442/16-к

Провадження № 1-кп/591/135/16

В И Р О К

І М Е Н Е М  У К Р А Ї Н И

02 лютого 2016 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми у складі: головуючого судді Капкіна О.Б.,
при секретарі Формові В.В.,
за участю: прокурора Мусіяка В. В.,
обвинуваченого ОСОБА_1,
його захисника адвоката ОСОБА_2,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Суми, кримінальне провадження №22015200000000043 від 22.09.2015 року за обвинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця, м. Суми, громадянин України, проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.109 КК України

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до змісту Конституції України Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Тобто влада народу є первинною, єдиною і невідчужуваною та здійснюється народом шляхом вільного волевиявлення через вибори, референдум, інші форми безпосередньої демократії у порядку, визначеному Конституцією та законами України, через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, сформовані відповідно до Конституції та законів України. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні, основні засади якого визначено в розділахI, III, XIII Конституції України, належить виключно народові. Тобто тільки народ має право безпосередньо шляхом всеукраїнського референдуму визначати конституційний лад в Україні, який закріплюється Конституцією України, а також змінювати конституційний лад внесенням змін до Основного Закону України в порядку, встановленому його розділом XIII. Ніхто не може узурпувати державну владу.

На порушення конституційних приписів щодо порядку визначення і зміни конституційного ладу в Україні виключно шляхом безпосередньої і представницької форм демократії, ОСОБА_1, використовуючи персональну сторінку у соціальній мережі «Вконтакте» під назвою «Богдан Мазепа», за адресою в мережі Інтернет, що використовувалася як засіб масової інформації в розумінні вимог абзаців 47, 55 ч.1 ст.1 Закону України «Про телекомунікації» і статті 22 Закону України «Про інформацію»: https://vk.com/id141640063, та створену ним групу користувачів соціальної мережі «Вконтакте» «Бандерівський легіон», за адресою в мережі Інтернет: https://vk.com/ukroreich, діючи з прямим умислом, спрямованим на здійснення публічних закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади в Україні, розповсюдження матеріалів із закликами до таких дій, неодноразово розміщував на вказаних ресурсах, що доступні для перегляду необмеженому колу користувачів, відповідного змісту матеріали про необхідність початку боротьби з діючою владою, до непокори існуючому режиму, до знищення представників влади.

Крім того, усвідомлюючи, що після розміщення публікацій зазначеного змісту на «стіні» власної сторінки в соціальній мережі «Вконтакте» під назвою «Богдан Мазепа», за адресою в мережі Інтернет, що використовувалася як засіб масової інформації в розумінні вимог абзаців 47, 55 ч.1 ст.1 Закону України «Про телекомунікації» і статті 22 Закону України «Про інформацію»: https://vk.com/id141640063, вони автоматично з`являються у стрічці новин користувачів, які перебувають у друзях і підписчиках користувача «Богдан Мазепа», а також після створення і розміщення таких публікацій в групі користувачів соціальної мережі «Вконтакте» «Бандерівський легіон», за адресою в мережі Інтернет: https://vk.com/ukroreich, вони автоматично з`являються у стрічці новин користувачів, які підписані на новини цієї групи, вчиняв розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади в Україні.

Так, діючи умисно, з метою закликів невизначеного кола осіб користувачів соціальної мережі «Вконтакте» - до протиправної насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення чинної державної влади в Україні, розповсюдження матеріалів із такими закликами, ОСОБА_1, перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, кв. 62, використовуючи свій персональний комп’ютер, підключений до мережі Інтернет провайдером ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», 16.09.2015 року о 18:50 шляхом натискання позначки «Поделиться» під відповідним повідомленням у групі «Ribelo» соціальної мережі «Вконтакте» опублікував на персональній сторінці у соціальній мережі «Вконтакте» під назвою «Богдан Мазепа», за адресою в мережі Інтернет: https://vk.com/id141640063, доступ до якої не обмежений користувачам соціальної мережі та яка має 829 підписчиків і 3013 друзів, наступну інформацію: «На добраніч, не дамо відродитись совку, не дамо толерантній Європі змусити нас прийняти біженців. Повалимо уряд і встановимо ОСОБА_3 на чолі із повстанцями».

Згідно з висновком судової експертизи писемного мовлення № 10007 від 10.11.2015 року зазначене висловлювання є публічним, прямим закликом до користувачів соціальної мережі насильно позбавити влади членів найвищого виконавчого та розпорядчого органу державної влади, який здійснює управління державою, або припинити його існування та сформувати в Україні тоталітарну державу з однопартійною системою та домінуючою ідеологією націонал-соціалізмом, схожу на ОСОБА_4 ОСОБА_5.

При цьому ОСОБА_1 усвідомлював, що після розміщення публікації зазначеного змісту на «стіні» своєї сторінки вона автоматично з`являється у стрічці новин користувачів, які перебувають у його друзях і підписчиках, тобто в такий спосіб вчинив розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення чинної державної влади в Україні.

Діючи повторно, умисно, з тією ж самою метою, ОСОБА_1, перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, використовуючи свій персональний комп’ютер, підключений до мережі Інтернет провайдером ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», 17.09.2015 року о 18:56 шляхом натискання позначки «Поделиться» під відповідним створеним ним того ж дня повідомленням у групі «Бандерівський легіон» соціальної мережі «Вконтакте», опублікував на персональній сторінці у соціальній мережі «Вконтакте» під назвою «Богдан Мазепа», за адресою в мережі Інтернет: https://vk.com/id141640063, доступ до якої не обмежений користувачам соціальної мережі та яка має 829 підписчиків і 3013 друзів, наступну інформацію: «Лише партизанська підпільна боротьба принесе нам бажані ефекти, не парламентська, не мирні пікети, а лише підпільна повстанська боротьба з режимом внутрішньої окупації шоколадної бариги. Бо далі буде лише гірше: або тебе пов’яжуть і закриють, або ще гірше змиритися з таким життям, так краще смерть ніж така доля. ОСОБА_4 валити цю владу, а гниди СБУшні вкотре довели, що вони не служба безпеки України, а служба безпеки режиму Януковича»,

Так само, діючи повторно, умисно, з тією ж самою метою, ОСОБА_1, перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, використовуючи свій персональний комп’ютер, підключений до мережі Інтернет провайдером ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», 18.09.2015 року о 09:46 шляхом натискання позначки «Поделиться» під відповідним створеним ним того ж дня повідомленням у групі «Бандерівський легіон» соціальної мережі «Вконтакте», опублікував на персональній сторінці у соціальній мережі «Вконтакте» під назвою «Богдан Мазепа», за адресою в мережі Інтернет: https://vk.com/id141640063, доступ до якої не обмежений користувачам соціальної мережі та яка має 829 підписчиків і 3013 друзів, наступну інформацію: «Лише партизанська підпільна боротьба принесе нам бажані ефекти, не парламентська, не мирні пікети, а лише підпільна повстанська боротьба з режимом внутрішньої окупації шоколадної бариги. Бо далі буде лише гірше: або тебе пов’яжуть і закриють, або ще гірше змиритися з таким життям, так краще смерть ніж така доля. ОСОБА_4 валити цю владу, а гниди СБУшні вкотре довели, що вони не служба безпеки України, а служба безпеки режиму Порошковича».

Згідно з висновком судової експертизи писемного мовлення № 10007 від 10.11.2015 року зазначені висловлювання є публічними, прямими закликами до користувачів соціальної мережі підійматися до збройної народної боротьби в умовах підпілля проти керівних державних органів або осіб, які мають урядові повноваження аби повалити існуючу владу.

При цьому ОСОБА_1 усвідомлював, що після розміщення публікації зазначеного змісту на «стіні» своєї сторінки вона автоматично з`являється у стрічці новин користувачів, які перебувають у його друзях і підписчиках, а така публікація в групі «Бандерівський легіон» є загальнодоступною, оскільки для входу в цю групу взагалі не потрібна авторизація у цій соціальній мережі «Вконтакте» і, крім того, після створення і розміщення таких публікацій в групі користувачів соціальної мережі «Вконтакте» «Бандерівський легіон», вони автоматично з`являються у стрічці новин користувачів, які підписані на новини цієї групи, тобто в такий спосіб вчинив розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення чинної державної влади в Україні.

Таким чином, ОСОБА_1 своїми умисними повторними діями, що виразились у публічних закликах до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади в Україні, а також у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення таких дій, вчиненими з використанням засобів масової інформації, вчинив злочин, передбачений ч.3 ст.109 КК України.

У судове засідання подано угоду про визнання винуватості від 29 січня 2016 року. Згідно даної угоди обвинувачений ОСОБА_1 та прокурор дійшли згоди щодо всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій.

ОСОБА_1 повністю та беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні злочину за обставин згідно обвинувальному акту.

Сторони погодилися на те, що щире каяття підозрюваного, його активне сприяння розкриттю злочину є обставинами, які пом`якшують його покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину. Зважаючи на вказані обставини та на особу ОСОБА_1, який за місцем проживання і навчання характеризується позитивно, раніше до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався, має хворобливий стан здоров`я, є студентом денної форми навчання, наявні підстави при призначенні покарання за вчинений злочин, передбачений ч.3 ст.109 КК України, застосувати положення ст.69 КК України, тобто перейти до іншого, більш м`якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції ч.3 ст.109 КК України - штрафу, який він маючи власні заощадження, має можливість сплатити.

У зв`язку з цим сторонами було узгоджене покарання за вчинений злочин:

за ч.3 ст.109 КК України, із застосуванням ст.69 КК України штраф у розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 8500 гривень, без конфіскації майна.

Прокурор вважав, що зміст угоди про визнання винуватості відповідає положенням діючого законодавства та підлягає затвердженню, а заявлене клопотання щодо постановлення вироку на підставі угоди задоволенню.

Суд, заслухавши пояснення учасників кримінального провадження, дослідивши подані матеріали, вважає, що клопотання підлягає задоволенню, а угода затвердженню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що обвинувачений ОСОБА_1, обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального діяння, передбаченого ч.3 ст.109 КК України.

Сторони розуміють, що відповідно до ст. 473 КПК України наслідком укладання та затвердження угоди є:

а) для прокурора, підозрюваного, обвинуваченого обмеження права на оскарження вироку в апеляційному порядку, згідно ч.4 ст.394 КПК України, та в касаційному порядку, згідно ч.3 ст.424 КПК України;

б) для підозрюваного відмова від здійснення прав, передбачених абзацом 1 і 4 п.1 ч. 4 ст. 474 КПК України.

Передбачені у цій нормі права на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов'язаний довести кожну обставину інкримінованого кримінального правопорушення, на допит під час судового розгляду свідків обвинувачення, подачу клопотань про виклик свідків і надання доказів, що свідчать на користь обвинуваченого роз'яснено і є зрозумілими.

Обвинувачений ОСОБА_1 розуміє, що у разі невиконання угоди про визнання винуватості, відповідно до ст.476 КПК України прокурор має право упродовж строків давності притягнення до кримінальної відповідальності звернутися до суду з клопотанням про скасування вироку та судового розгляду кримінального провадження в загальному порядку, що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності за ст.389 КК України.

Суд переконався у добровільності укладення сторонами угоди про визнання винуватості, тобто, що укладена угода не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дій будь-яких інших обставин, ніж ті, які передбачені в угоді.

Суд вважає за можливе затвердити угоду про визнання винуватості, тому що вона ґрунтується на вимогах кримінального закону.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 368, 374, 468-475 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 29 січня 2016 року між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_1

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.109 КК України та призначити йому покарання із застосуванням ст.69 КК України у вигляді штрафу у розмірі 8500 гривень, без конфіскації майна.

Речові докази: системний блок марки Glite, що зберігається в камері зберігання речових доказів слідчого відділу УСБУ в Сумській області за адресою м.Суми, вул. Г.Кондратьєва, 32, як знаряддя злочину - конфіскувати.

Вирок набирає чинності через 30 днів з дня його проголошення.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Сумської області через Зарічний районний суд м. Суми протягом 30 діб з моменту його проголошення. Вирок суду першої інстанції на підставі угоди про визнання винуватості може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Копії вироку негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя О.Б. Капкін



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.