​З перемогою «Талібан» погляди світової спільноти спрямувалися у бік багатого енергетичного потенціалу Афганістану

Минув тиждень після захоплення рухом «Талібан» контролю над більшою частиною території Афганістану. Паніка і хаос у країні зберігаються, а в Міжнародному аеропорту імені Хаміда Карзая все ще перебувають тисячі афганців, які бажають залишити країну, повідомляє турецьке інформагентство «Анадолу».


Тим часом, погляди світової спільноти вже спрямувалися в сторону багатих підземних копалин цієї близькосхідної країни.

Афганістан має найбагатші поклади корисних копалин у світі, зокрема нафти, газу, вугілля, міді, срібла, золота, кобальту, сірки, свинцю, цинку, рідкоземельних елементів, залізної руди, солі, дорогоцінних і напівкоштовних каменів.

У числі інших природних ресурсів в Афганістані є також поклади літію, що використовується у виробництві електромобілів.

У доповіді Пентагону від 2010 року, зокрема, стверджується, що Афганістан міг би стати «літієвою Саудівською Аравією».

Згідно зі статтею, опублікованою в минулому році в журналі The Diplomat, вартість корисних копалин і рідкоземельних елементів в Афганістані оцінюється в 1-3 трлн доларів.

Однак розробляти родовища корисних копалин в нестабільних політичних умовах вкрай складно. Перешкодами є також важкодоступна гірська місцевість, погана інфраструктура і транспортна мережа.

Безліч компаній неодноразово оцінювали рентабельність такого бізнесу і відмовлялися від проектів через відсутність інфраструктури та ризикованості вкладень.

Однак зараз, після того як контроль над Афганістаном перейшов до талібів, китайські компанії, котрі раніше припинили інвестувати в країну через нестабільність і міркування безпеки, задумалися про повернення в регіон.

Голова Віденського інституту енергетичних досліджень Ферейдун Баркешлі розповів агентству «Анадолу», що багатих ресурсів корисних копалин Афганістану, у тому числі літію, вистачить, щоб залучити в регіон будь-яку країну.

За його словами, наявність рідкісних і стратегічних мінеральних ресурсів в Афганістані не новина.

«Питання з запасами корисних копалин в Афганістані постало на порядку денному, коли США вперше вторглися в країну. США покинули країну, і тепер все частіші регіональні держави, такі як Китай, росія, Туреччина та Індія, можуть вступити в серйозну конкурентну боротьбу, щоб заповнити вакуум, що утворився », - вважає Баркешлі.

Крім того, Афганістан дістався талібам у кращому стані, ніж 20 років тому.

Згідно з результатами дослідження Світового банку, в Афганістані в період з 2000 по 2017 рік дохід на душу населення зріс з 1 190 доларів до 2 034 доларів, електрифікація - з 22 відсотків до 98 відсотків, середня тривалість життя - з 56 до 65 років, доступ до Інтернету - з нуля до 11,5 відсотка, а рівень грамотності - з 23 відсотків до 48 відсотків, додав глава Віденського інституту енергетичних досліджень.

Фото aa.com.tr



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.