Канцлера Австрії Себастьяна Курца звинувачують в корупції

Проти канцлера Австрії Себастьяна Курца розпочато розслідування за звинуваченням у хабарництві і посадових злочинах. Як повідомляють ЗМІ, прокуратура підозрює його в хабарях та підкупі. Прокуратура країни підозрює, що глава уряду і ще кілька наближених до нього осіб за державні гроші підкуповували редакцію одного з австрійських таблоїдів, щоб забезпечити висвітлення своєї політичної діяльності у вигідному світлі.


В офісі Курца, в штабі його Австрійської народної партії (OeVP) у Відні, а також в міністерстві фінансів в середу пройшли обшуки. За даними прокуратури, розслідування ведеться проти самого канцлера, а також проти ще дев'яти осіб.

Згідно із заявою прокурорів, суть звинувачень в тому, що 2016-2018 роках «кошти міністерства фінансів були використані для фінансування частково підтасованих опитувань громадської думки, які служили виключно політичним і партійним інтересам». Зокрема, за версією прокуратури, уряд купував у виданні рекламу в обмін на розміщення вигідних для партії Курца публікацій.

У період, про який йде мова, Курц очолив «Австрійську народну партію» і привів її до влади, коли вона створила коаліційний уряд спільно з крайньої правої Партією свободи.

У заяві прокуратури не називається видання, в якому розміщувалися ці опитування громадської думки, але австрійська преса стверджує, що мова йде про таблоїді Osterreich. Холдинг, до якого належить ця газета, у середу заявив, що не брав державні кошти за рекламу в обмін на організацію вигідного для Курца опитування.

Сам Курц також говорить, що ні в чому не винен. «Я переконаний, що і ці звинувачення виявляться помилковими», - сказано в заяві канцлера. Глава уряду наполягає, що текстові повідомлення, які прокурори використовують як доказ його провини, були вирвані з контексту.

Представники Австрійської народної партії вважають, що прокуратура відноситься до цієї політичної сили з упередженням. Один з депутатів OeVP заявив, що розслідування ініціювали «ліві осередки» в офісі прокурора.

Президент Австрії Олександр Ван дер Беллен назвав скандал «серйозним і таким, що виходить за рамки дозволеного". Він також закликав політиків поважати незалежність суду і прокуратури і утриматися від звинувачень у їхній політичній упередженості.

У травні цього року проти Курца вже було розпочато розслідування за підозрою у наданні неправдивих свідчень парламентському комітету, який розслідує звинувачення у корупції.

Крім того, у 2019 році Курц став першим канцлером в післявоєнній історії Австрії, відстороненим від влади після винесення вотуму недовіри у парламенті. Його уряд, створений спільно з ультраправою Партією свободи, розвалився на хвилі так званого «Ібіцагейта» - скандалу з публікацією відео зустрічі на острові Ібіца одного з міністрів з дівчиною, що видавала себе за племінницю глави російської газової компанії.

Брав участь у тій зустрічі тодішній віце-канцлер Австрії та лідер Партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе, який прозоро натякав на можливість отримання російською компанією будівельних контрактів в обмін на великий внесок в партійну касу. На ці кошти партія збиралася купити контрольний пакет акцій популярного віденського таблоїду Kronen Zeitung і перетворити його в свій рупор.

Після того, як запис зустрічі потрапив у німецькі засоби масової інформації, у Австрії розпочали кілька антикорупційних розслідувань. Коаліційний кабінет розвалився, однак восени в 2019 року партія Курца знову перемогла на виборах і він повернувся у крісло канцлера. Цього разу його партнером по коаліції стала ліва Партія зелених, яка йшла на вибори під гаслами політики, вільної від зловживань.

У зв'язку з новим скандалом австрійські опозиційні партії закликали Курца подати у відставку, вони також запропонували провести спеціальне засідання парламенту, щоб обговорити висунуті проти канцлера звинувачення.

За повідомленням ВВС



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.